Trapgat Opknappen Voor Een Nieuwe Look, Complete Gids!

trapgat opknappen

De trap naar boven is aan een opknapbeurt toe. De trapbekleding is vuil, de lak is van de trapleuning af, het behang of de lambrisering is beschadigd en vergeeld. Kortom, in plaats van een ding aan te pakken wordt het hele trapgat aangepakt en opgeknapt. Waar begin je, hoe kan jet het trapgat opknappen?

Leuk dat je het trapgat gaat opknappen, maar hoe ga je dat doen? Wat wordt de look-and-feel van het nieuwe trapgat? Welke kleuren ga je gebruiken? Ga je het behangen of verven? Hoe kom je helemaal veilig in de nok van het trapgat? Zijn zomaar wat vragen waar je mee kan zitten. In deze blog gaan we vele van deze vragen voor jou beantwoorden, dus lees snel verder.

Kies De Juiste Kleuren Voor Het Trapgat!

Denk als eerste goed na over de kleuren die je wilt gebruiken, zodat je alles met elkaar kunt afstemmen; trapbekleding, de wanden en de leuning. De kleuren moeten/mogen ook aansluiten met de kleuren beneden in de hal en boven met de overloop.

Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een industriële look of landelijk, modern wit met grijstinten of klassiek met eiken kleuren. Wat jouw stijl ook is, zorg dat het past in de aansluiting met de hal boven en beneden, anders staat het trapgat strak ‘los’ in huis.

Je kunt spelen met de kleuren van de trap, maar denk er wel aan dat sommige delen van het trapgat donker kunnen zijn. Gebruik in deze situaties dan ook een lichtere kleur. Maak bijvoorbeeld de onderkant donkerder en houd het boven aan lichter.

Trapgat Bekleding Verwijderen

Klussen begint altijd met slopen en verwijderen, zo ook met het trapgat. De grootste klus is vaak de trapbekleding, om dit te verwijderen ben je vaak meer dan een dag bezig.

De bekleding kan gespijkerd zijn, zeker als het een oudere trapbekleding is. Echter, de meeste trapbekledingen zijn verlijmd en dit is lastig om los te maken. Vroeger werd er lijm gebruikt die niet met water oplosbaar was en dan is het een kwestie van trekken en afsteken.

Heb je wateroplosbare lijm dan wordt het al een stuk makkelijker. Dan is het een kwestie van de vloerbedekking goed natmaken, inlaten weken en dan kan je de trapbekleding verwijderen.

Lees meer over het verwijderen van trapbekleding in onze blog die speciaal geschreven is om gelijmde trapbekleding te verwijderen. Hierin staan handige tips om het je makkelijker te maken.

Lijmresten Van Trap Verwijderen

Dan heb je nu de trapbekleding verwijderd, maar meestal blijf je nog met een dot lijm achter op de traptreden. Ook deze traplijm zal je weg moeten halen om een vlakke ondergrond te krijgen, zeker als je de trap weer gaat bekleden met vloerbedekking. Als je dit niet doet dan voel je de oude lijm onder de vloerbedekking zitten, wat niet fijn lopen is.

In ons artikel over het verwijderen van trap lijm worden 7 manieren besproken om de lijm te verwijderen. Van een professionele aanpak tot huis-tuin-en-keukenmiddeltjes.

Trap Opnieuw Bekleden

Als de oude trapbekleding verwijderd is kan de trap opnieuw bekleed worden. Ik raad je echter aan om eerst de muren te verven en te behangen, als dat ook moet gebeuren. Doe de trapbekleding als allerlaatste.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de trap te bekleden, heel veel kan je zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een professional. Wat kan je zoal gebruiken als trapbekleding?

 • Trap verven en een loper plaatsen.
  Op een rechte trap is dit makkelijk te doen. Heb je een trap met een bocht dan zul je de loper op maat moeten laten maken.
 • Gewone trapbekleding van tapijt
  Een gewoon tapijt kan prima op een trap. Het geeft een warm gevoel als je met je blote voeten op de trap loopt.
 • Vinyl bekleding
  In plaats de hele trap van tapijt te voorzien kan je dit ook met vinyl doen.
 • Antislip aanbrengen
  De trap kan je verven en dan voorzien van antislipprofielen om glijden te voorkomen.
 • Zelfklevende matten plaatsen
  De trapmatten zijn matten van tapijt die je op de trap lijmt.
 • Een traprenovatie bedrijf inschakelen
  Zij vervangen je trapbekleding met wat voor materiaal dan ook in elke uitstraling die je wenst. Denk bijvoorbeeld aan Upstairs traprenovatie.

Zoals je ziet zijn er heel veel mogelijkheden. Allemaal met een eigen uitstraling en voor elk budget is er wel een oplossing.

Trapgat Verven

Voordat je de trap gaat bekleden heb je waarschijnlijk al nagedacht in wat voor kleur je de muren wilt verven. Als je kleuren kiest in de stijl van de rest van het huis, dan wordt de trap ook een onderdeel van het huis in plaats van dat het een functioneel ding is om van boven naar beneden te komen.

Als er mooie kleuren gebruikt worden op de muur met een bijpassende trapbekleding, dan kan een trapgat juist een heel mooi statement maken en is het een blikvanger.

Boven in het trapgat is het vaak donkerder en hier kan je lichtere kleuren gebruiken. Echter, om boven in het trapgat te komen is nog best lastig, zeker om dit veilig te doen.

Om je op weg te helpen kan je onze blog ‘Hoe veilig een trapgat verven?‘ lezen, want hierin worden 6 verschillende oplossingen aangedragen om veilig te werken. Van speciale trapgatladders tot complete steiger. Als je gaat verven raad ik je aan om dit zeker even te lezen.

Trapgat Behangen

Als je het trapgat wilt opknappen, denk je naast verven ook aan het behangen van het trapgat, dit is natuurlijk ook een optie. Ook dit is best lastig, omdat je ook hier helemaal boven in het trapgat moet komen.

Kies ook een behang uit wat goed in de rest van het huis past en maak het zeker weer niet te donker. Bereken hoeveel rollen je nodig hebt en kies een makkelijk behang uit. Vinylbehang bijvoorbeeld is makkelijk. Je hoeft dit behang niet in te smeren met behanglijm, maar je smeert de muur in en het behang plak je vanaf de rol op de muur.

Begin altijd met de langste baan en werk vanaf daar naar beneden toe. Het is niet te doen als je de langste baan strak op de breedte moet afknippen, dit kan je beter beneden aan doen. Lees onze blog Trapgat Behangen, Hoe Doe Je Dat Veilig?, voor tips en tricks.

Trapleuning Lakken

Een trap heeft een trapleuning en ook hier kan je heel creatief mee omgaan.

Als eerste en de makkelijkste manier is om de trapleuning te schuren en opnieuw te lakken. Dit is redelijk simpel om te doen en hoe ja dit doet kan je lezen in onze blog ‘Hoe trapleuning lakken of verven?

Daarnaast zijn er nog andere oplossingen, denk aan een trapleuning van touw of van steigerpijp.

Ook hierin kan je weer creatief zijn en daarmee geef je de trap een eigen uitstraling.

Trapgat Verlichting

Ook de verlichting is een punt van aandacht. En ook hier kan je het weer zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt.

Een goede verlichting is wel belangrijk om ‘s-nacht veilig de trap op en neer te gaan. Zeker wanneer het de gewoonte is om alles op de trap te leggen wat naar boven toe moet.

Verlichting in de traptreden

Je kunt natuurlijk een ‘statement’ van een lamp ophangen in de vorm van een kroonluchter. Maar verlichting in de traptreden zelf is tegenwoordig ook heel erg in. Elke treden heeft een ledlampje in de trap waardoor alle treden verlicht zijn. Dit is niet alleen heel erg mooi, maar ook nog een heel erg veilig.

Niet alleen in de traptreden kan verlichting, maar ook in de muur, net boven de trap zie je steeds vaker verlichting. Ook dit maakt de trap veiliger.

Ik hoop dat je met deze ideeën aan de slag kunt en dat je geïnspireerd bent om aan de slag te gaan zodat je trapgat kunt opknappen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs