Hoe Veilig Een Trapgat Behangen, Tips en Tricks

trapgat behangen

Het is best wel een klus als je eraan gaat beginnen, het trapgat behangen. Het is lastig omdat je op een trap staat, het hoog is en soms best wel klein. Toch moet het een keer gebeuren en je bent jezelf nu aan het informeren, vandaar dat je hier terecht bent gekomen. En dat is goed ook, want we gaan je helpen!

Het gaat niet alleen over het behangen zelf, maar ook over veilig werken. Een trapgat kan nog wel eens hoog zijn waardoor je niet overal bij kunt komen. Je hebt hulpmiddelen nodig zodat je veilig kunt werken, veilig voor jezelf en veilig voor de mensen die je helpen. Ja, je hebt hulp nodig, dat maakt het behangen van het trapgat veel makkelijker.

Lees ook: Trapgat Opknappen Voor Een Nieuwe Look, Complete Gids!

Hoe Veilig Het Trapgat Behangen?

Laten we beginnen met veilig werken. Op een trap werken is niet fijn! Je staat schuin op de trap en meestal is een trapgat hoog, zo hoog dat je er niet bij kunt komen. En voor behangen zal je helemaal boven in de nok moeten kunnen komen.

Als je dan tijdelijke constructies maakt met een trap en een paar planken, blijft het een onveilige situatie. Er zijn echter goede en veilige hulpmiddelen om een trapgat veilig te behangen, je kunt denken aan:

 • Een trapgat ladder
  Een tapgat ladder is een ladder die multifunctioneel in hoogte verstelbaar is. Met deze ladder kan je veilig werken in het trapgat en de muur behangen.
 • Een Trapgat Plateau 
  Dit is een groot werkplateau die aan een zijde op een treden ligt, en aan de ander zijde met pootjes op een lager treden staat. Dit plateau is recht zodat je er een trap op kunt zetten.
 • Ladder hulp
  Je kunt op een gewone ladder nemen en dan gebruikmaken van een ladder hulp. Wat wel gezegd moet worden is dat je met deze hulp wel hoger kan komen omdat je de hele trap in zijn volle lengte kan gebruiken. Overigens te koop bij amazon.nl
 • Steiger gebruiken
  Je kunt ook een steiger plaatsen. Dit kan een deel zijn welke je steeds verplaatst of een steiger die gelijk de hele trap in beslag neemt.

Voor afbeeldingen van deze oplossingen en een uitgebreidere beschrijving kan je onze blog ‘Hoe een trapgat veilig verven?‘. Ook een trapgat verven moet veilig gebeuren!

Goed, we hebben de veiligheid gehad, dan nu het behangen zelf. Waar moet je aan denken en wat zijn de tips?

Trapgat Behangen, Tips en Tricks

Behangen is een algemeen begrip. Onze website staat vol met blogs over behangen. Vul in het zoekveld rechtsboven aan op de pagina de zoekterm “behang” en je krijgt heel veel artikelen over behangen. Daar zit vast wel iets voor je bij!

Welke Soort Behang Gebruiken?

Zo is er vliesbehang, papieren, fotobehang en glasvliesbehang om er maar een paar te benoemen. Het prettigste werken in een trapgat is als je de muur moet insmeren met behanglijm in plaats van het behang zelf. Papierbehang valt voor mij in dit geval altijd af.

Patroon Behang Of Juist Niet?

De keuze is natuurlijk helemaal aan jou, maar behang zonder patroon is makkelijke aan te brengen op grote hoogtes. Als je jezelf al niet veilig voelt in het trapgat op een trapladder en je moet het patroon ook nog eens op elkaar laten uitsluiten, dan is het geen pretje.

Behang met een patroon maakt het druk in het trapgat. De muur is meestal hoog en breed en als je dit met een druk patroon behangt, wordt het trapgat ook heel erg druk.

Neem Afwasbaar Behang

Een trap wordt intensief gebruikt en als je kleine kinderen hebt komen er vast en zeker vuile handen op het behang. Ook honden en katten die de trap op- en aflopen kunnen het behang vuil maken. Wel zo fijn wanneer je afwasbaar behang hebt genomen.

Dit kan je met water en een sopje zo schoonmaken.

Begin Met de Langste Baan

Begin met behangen van het trapgat met de langste baan. Plak de langste baan op de muur en werk dan naar links en rechts. Uiteindelijk kom je bij de laatste baan uit en deze moet op breedte geknipt worden. Dit is makkelijker te doen met een kleine baan dan met een lange baan. Dus begin hoog en werk naar laag.

Keuze Van Behanglijm

Gebruik, als het even kan behanglijm die je op de muur moet aanbrengen en niet op het behang. Je staat al moeilijk in het trapgat en als je dan bijvoorbeeld een ingesmeerde baan van 5 meter op de muur moet plakken kan er wel iets mis gaan.

Dus smeer de muur in met behanglijm en plak het behang vanaf de rol op de muur. Dit werkt stukken makkelijker.

Verwijder De Trapleuning

Het is verstandig om de trapleuning te verwijderen, deze kan je na het behangen weer terugplaatsen. Misschien kan je de trapleuning gelijk even lakken of een andere kleur geven. We hebben er een blog over geschreven, “Hoe trapleuning lakken of verven?“.

Met deze tips en tricks moet het vast wel lukken om het trapgat te behangen. En je weet nu hoe het veilig kan.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs