Hoe Kopse Kant MDF Strak Afwerken? Voorbereiding Is Alles!

Er moet MDF geschilderd worden en nu is de vraag ‘Hoe doe je dat?’ Goede vraag, want er moet nog iets gebeuren voor je de laklaag op de kopse kanten van MDF gaat schilderen. De kopse kanten van MDF hebben een open structuur waardoor verf met een noodgang in de MDF wordt gezogen. Het lijkt wel of de verf er niet eens is opgezet. Hoe kun je de kopse kant van MDF schilderen?

Kopse kant MDF schilderen: Schuur de kopse kant van het MDF. Maak de kopse kant van MDF dicht met een plamuur, houtlijm of een sealer. Na het drogen schuur je de kopse kant van het MDF goed op, voor een glad resultaat. Gebruik nu een grondverf over de kopse kant, om de verf goed te laten hechten. Verf nu de kopse kant.

Een kopse kant van MDF moet je dus, voor je gaat schilderen, eerst goed bewerken om zuiging van verf tegen te gaan en dus voor een glad resultaat. Daar zijn drie mogelijkheden voor.

 • Houtlijm
 • Plamuur
 • Sealer

Kies de voor jou beste methode uit en lees daarna precies hoe je de kopse kant van MDF kunt schilderen.

Lees ook: Hoe En Waarmee Kantenband Stevig Aanbrengen?

1. Kopse Kant Schilderen MDF Met Houtlijm

Normaal gesproken moet je MDF altijd ontvetten voor je begint met schilderen. Maar dat doe je niet met de kopse kanten. Deze kunt je niet ontvetten omdat deze vloeistoffen in het MDF trekken bij de kopse kanten en dat is niet de bedoeling.

kopse kant mdf schilderen

Zoals gezegd moet de kopse kant van het MDF dicht gemaakt worden anders kun je ze niet goed schilderen. Het MDF zuigt als het ware alle verf op en verdwijnt naar de binnenkant van het MDF.

Wat kan je dan het beste doen voor je de kopse kanten van MDF gaat schilderen?

 1. Eerst schuur je de kopse kanten van het MDF.
 2. Eén van de manieren op de kopse kant dicht te maken is houtlijm.
  Verdun de houtlijm met een paar druppels water.
 3. Breng de houtlijm met een kwastje aan, op de kopse kanten (en echt alles). Een goede laag lijm maakt de kopse kant goed dicht en zorgt ervoor dat de verf niet in het MDF trekt en er een mooi glad geheel van gemaakt kan worden. Laat deze lijm goed drogen.
 4. Schuur de houtlijm daarna glad maar niet weg, en maak de rand stofvrij voordat je de kopse kant van het MDF gaat schilderen.

Lees ook: MDF Ontvetten, Gebruik De Juiste Middelen!

2. MDF Kopse Kant Plamuren En Dan Schilderen

Wanneer je het niet fijn vindt om houtlijm, met een kwastje, op de kopse kanten van het MDF te smeren kun je ook de kopse kanten van het MDF plamuren. Deze pasta-achtige lakplamuur kan je met een plamuurmes op de kopse kant aanbrengen.

kopse kant mdf schilderen
 1. Duw als het ware de plamuur goed in de kopse kanten van de MDF, waardoor deze goed wordt afgedicht en maak deze glad.
 2. Laat de plamuur goed drogen, zie de gebruiksaanwijzing voor de droogtijd.
 3. Schuur de plamuur daarna goed glad. Dit is belangrijk voor een goed afgewerkte kopse kant. Elke oneffenheid zou je terug kunnen zien na het schilderen. Schuur niet de plamuur zover weg dat de werking verloren gaat!
 4. Maak het MDF stofvrij voor je gaat schilderen.

Lees ook: Kan Je MDF Behangen, Trekt Het Dan Niet Krom?

3. Kopse Kant MDF Glad Afwerken Met Een Sealer

De derde mogelijkheid is om een sealer te gebruiken. Dit is een professioneel materiaal wat je kant-en-klaar kan kopen bij de bouwmarkt. Wanneer je maar een klein beetje nodig hebt, is het zonde om een hele pot te kopen en adviseer ik je bovenstaande producten te gebruiken (houtlijm of plamuur).
Schuur het MDF kopse kant goed glad voor je begint met het afwerken ervan. Maak de rand stofvrij en begin met de sealer. Een gladde ondergrond zorgt voor een goed eindresultaat!

Hoe gebruik je een sealer?

 1. Rol of kwast de randsealer over de gladde kopse kanten van het MDF.
 2. Laat de sealer drogen, zolang als op de verpakking staat.
 3. Schuur de sealer glad, niet weg! En je kunt met het schilderen van het MDF beginnen.

Lees ook: MDF Schilderen Met Muurverf, Kan dat dan?

MDF In Grondverf

Nu zijn de kopse kanten glad en zuigen zij geen verf meer op, omdat de randen zijn afgewerkt met houtlijm, plamuur of een sealer. De kopse kanten zijn droog, glad geschuurd en stofvrij. Nu kan je gaan schilderen. Grondverven wel te verstaan. Een grondverf zorgt ervoor dat de lak (verf) goed hecht aan de ondergrond en dat voorkomt dat de verf dus loslaat en gaat bladderen.

 1. Gebruik een roller of kwast om grondverf aan te brengen op de kopse kanten van het MDF.
 2. Laat de grondverf drogen. Zie op de gebruiksaanwijzing van de grondverf hoelang je dit moet doen en houd je er ook aan, voor het beste resultaat!
 3. Nadat de grondverf is gedroogd moet je voor het beste resultaat ook weer schuren. Het is vaak zo dat tijdens het schilderen, strepen/streepjes ontstaan door de kwast of dat de grondverf wat bobbelig wordt door de roller. Schuren dus weer, met schuurpapier ‘korrel 180’ of hoger. Een fijn schuurpapiertje dus zodat alleen de bovenste laag wordt glad geschuurd. De grondlaag moet er dus wel op blijven zitten.
 4. Maak de randen van de MDF stofvrij.
kopse kant mdf schilderen

Lees ook: MDF In De Primer. Waarom, Welke En Wanneer?

Kopse Kant MDF Verven

Nu is het eindelijk zover dat je de kopse kanten van de MDF kan gaan schilderen. Het is afgewerkt, geschuurd en stofvrij gemaakt.

 1. Neem een roller en schilder de randen van de MDF met de verf naar keuze.
 2. Schilder, wanneer het niet naar wens is, nogmaals de kopse kant van het MDF. Laat de eerste laag verf goed drogen en schuur deze licht op. Daarna kun je nogmaals de kopse kant van het MDF schilderen.

Even kopse kanten schuren van MDF was er in dit geval niet bij. MDF heeft zo zijn bewerkingen, maar het resultaat is dan ook erg mooi wanneer jij je hebt gehouden aan schuren, opvullen, schuren, grondverven, schuren, stofvrij maken en schilderen met de door jouw gewenste lak. Veel plezier ermee!

Lees ook: MDF Plamuren, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs