Hoe En Waarmee Kantenband Stevig Aanbrengen?


kantenband aanbrengen

Kopse kanten van planken afwerken kan best wel eens lastig zijn. De Kopse kanten van MDF platen zuigen enorm en de kopse kanten van spaanplaat (met of zonder fineer) zijn ruw en open. Er is echter een goede manier om kopse kanten van planken af te weken. Je kunt kantenband aanbrengen.

Kantenband aanbrengen. Snijd het kantenband op maat. Leg het op de kopse kant en maak het strijkijzer warm, stand ‘katoen’. Strijk met het strijkijzer over het kantenband en druk het aan. Druk vervolgens het kantenband aan met een plankje. Verwijder het overtollige materiaal.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je kantenband stevig kunt lijmen op houten platen en hoe je het bij kunt werken. Er komt echter nog veel meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken. Zo is de juiste temperatuur belangrijk en ook dit komt aan bod.

Lees ook: Kopse Kant MDF Schilderen? Zorg Voor Goede Voorbereiding

Kantenband Aanbrengen

Kantenband wordt gebruikt om gefineerde planken af te werken. Kantenband is ook fineer, kunststof fineer wat in vele kleuren en en houtsoorten verkrijgbaar is zodat er altijd wel een kantenband is die perfect bij jouw planken past. Er is echter ook kantenband verkrijgbaar van echt hout fineer maar deze is lastig verkrijgbaar in de bouwmarkt.

Kantenband is er in meerdere kwaliteiten en diktes. De gewone fineer kan je gebruiken voor planken van kasten, voor zelf gemaakte meubels en nog veel meer.

Daarnaast is er ABS kantenband en deze is geschikt voor zwaardere toepassingen, denk hierbij aan gebruik in de keuken. Deze onderdelen worden vaker gebruikt dan een plank die je gemaakt hebt. Dus sterke kantenband is dan wel zo fijn.
ABS kantenband is een hard kunststof band welke verkrijgbaar in diktes van 1-2 mm en in verschillende hoogtes.

Werk je met (hout)fineer dan kan je dit ook nog eens schilderen. Je kunt er meer over lezen in onze blog ‘Hoe fineer schilderen?‘ met praktische tips en instructies.

Kantenband Lijmen

Het kantenband heeft een lijmkant en een zicht kant. De lijmkant is behandeld met een zogenaamde ‘hot melt’. Dit zijn lijmen die bij kamertemperatuur hard zijn en de verbinding maken. De lijmen smelten bij hogere temperaturen en kunnen dan verwerkt worden.

De meest gebruikt lijmsoort is een EVA lijm. Deze lijm heeft een aantal voordelen ten opzichte van normale lijmen:

 • Het is oplosmiddel vrij
 • Hecht op heel veel verschillende materialen
 • Hecht heel snel, al binnen een seconde
 • Relatief goedkoop

De lijm wordt onder andere gebruikt voor verpakkingsmaterialen, schoenen en textiellijm. En dus ook voor kantenband.

Kantenband Aanbrengen Temperatuur

De lijm op kantenband is dus een ‘hot melt’ welke door warmte zijn kleefeigenschappen krijgt. Door het inbrengen van warmte wordt de lijm zacht en kan het verwerkt worden.

De temperatuur waarbij kantenband aangebracht wordt is ongeveer 160-180 graden Celsius en kan verwerkt worden tot ongeveer 110 graden Celsius.

Het inbrengen van de warmte om het te laten smelten gebeurt meestal met een strijkijzer, deze is in de meeste huishoudens gelukkig aanwezig.

Lees ook: Geplastificeerd Spaanplaat Verven – Ook Onbehandeld Spaanplaat!

Kantenband Aanbrengen Strijken

Dan nu het aanbrengen van het kantenband. Wat heb je hiervoor nodig?

 • kantenband
 • strijkijzer
 • oude theedoek
 • plankje om aan te drukken

Zet dit allemaal klaar en positioneer je werkstuk/plank om een dusdanige manier zodat je er goed bij kunt om het kantenband op de kopse kant te verlijmen.

 1. Meet de lengte op die je moet verwerken, neem 2 centimeter extra en snijd het kantenband op maat.
 2. Maak de zool van het strijkijzer schoon, ander kan je vlekken krijgen op het kantenband.
 3. Zet het strijkijzer aan en maak het warm. Kies de stand van de temperatuurinstelling: ‘katoen’. Dit is ongeveer 200 graden Celsius.
 4. Leg het kantenband op de kopse kant en zorg dat aan beide zijde het kantenband uitsteekt. Ga met het strijkijzer over het kantenband en druk het aan.
  Kantenband aanbrengen
 5. Verplaats het strijkijzer over het kantenband om alles te verlijmen.
 6. Zet het strijkijzer weg en druk met het plankje het kantenband aan op de kopse kant.
  Kantenband aandrukken
 7. Laat even afkoelen en dan bijwerken.

Het bijwerken bestaat voornamelijk uit het verwijderen van het overtollig kantenband en vervolgens schuren.
Ben je bang dat je het fineer beschadigd, dan kan je een katoenendoek tussen het kantenband en het strijkijzer leggen, maar dit is eigenlijk niet nootzakelijk. Het kantenband kan wel wat warmte hebben.

Kantenband Snijden

Wanneer je het kantenband verlijmt hebt met het paneel, heb je aan beide zijde in de lengte kantenband over welke je nog moet verwijderen.

Het verwijderen kan je doen met een mesje maar hier moet je heel voorzichtig in zijn. .Een te scherp mesje snijd vaak te diep waardoor je in het hout kan snijden. Neem liever een bot mesje om het af te snijden. Vindt je dit lastig maak dan eerst een proefstukje waarop je kunt oefenen voordat je aan je werkstuk begint.

Wat je ook kunt gebruiken is een kantenband snijder, zie onderstaande foto.

kantenband snijden

Kantenbande snijder zijn er in vele soorten en maten en te koop in elke bouwmarkt waar je het kantenband koopt.

Er zijn instelbare kantenband snijders die ook nog eens een ronde rand kunnen maken en er zijn eenvoudiger kantenband snijder die een ‘botte’ kant hebben waarmee het kantenband afgesneden wordt.

Als het kantenband afgesneden is blijf een scherpe rand over welke je met een schuurpapiertje van korrel 180 bij kan werken. Schuur het licht op en verwijder de scherpe randen.

Dit is alles wat er te vertellen is over het aanbrengen en snijden van kantenband. Veel succes met je klus!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs