MDF In De Primer Zetten, Maar Met Welke Primer?

MDF kun je het best in de primer zetten, omdat dit materiaal een zuigende werking heeft. Het zuigt als het ware de verf op. Dat is niet handig, omdat je dan een aantal keren meer moet verven, voordat het enigszins dekt. En dat kan niet de bedoeling zijn. Dus ga je eerst een primer erop zetten. Welke primer je kunt gebruiken kun je verderop lezen in deze blog.

MDF in de primer zetten: Schuur het MDF licht op. Maak het stofvrij en breng met een roller de MDF primer aan. Laat de MDF primer drogen zolang als aangegeven is bij de gebruiksaanwijzing. Breng nog een laag primer aan. Na het drogen kun je deze wederom licht opschuren, zodat de verflaag die eroverheen gaat, glad wordt.

Er zijn verschillende MDF-primers. Watergedragen primers en primers op terpentine basis. Wanneer gebruik je welke primer? Het verschil tussen watergedragen primer en primer op terpentine basis wordt verderop in dit artikel besproken.

Lees ook: MDF Ontvetten, Gebruik De Juiste Middelen!

MDF In Primer (Grondverf) Zetten

MDF is een materiaal wat opgebouwd is uit houtvezels. Deze vezels worden geperst, samen met een hars. Zo ontstaan MDF platen. Deze platen zijn poreus. Ook wordt er een zeer dun laagje paraffine overheen gedaan. Dat is een vettige substantie, die ook poreus is.

Houtvezels nemen vocht op, ondanks dat deze zijn geperst en ondanks dat er paraffine overheen zit. Wanneer je direct verf over deze platen uitstrijkt, zonder voorbereiding, zullen alle houtvezels vocht opnemen uit de verf. De verf ‘verdwijnt’ dan van de bovenlaag en zal naar binnen worden gezogen. De verf blijft niet mooi op het MDF zitten.

Het is dus van belang om een primer of grondverf op te zetten voordat je gaat verven. Maar er zijn meer voorbereidingen.

 1. Ontvetten
  Ontvet het MDF altijd. Omdat er paraffine over het MDF gespoten is, moet je met MDF-reinigingsdoekjes of MDF-reiniger, reinigen. Paraffine is een vettige substantie. Wanneer je dit laat zitten stoot dit (grond)verf af. Deze paraffine moet en zal dus eerst goed en zorgvuldig verwijderd moeten worden.
 2. Schuren
  Schuur het MDF met een fijne korrel schuurpapier (180 – 240) licht op. Dan zorg je ervoor dat de hechting van de primer optimaal wordt.
 3. Stofvrij maken
  Maak het MDF goed stofvrij zodat er geen deeltjes van het mdf (van het schuren) in de verf komen te zitten. Zo krijg je een beter en gladder resultaat, wanneer het geverfd is.
 4. Mengen
  Roer de primer (grondverf) goed door met een roerstaafje zodat alle stoffen gelijkmatig zijn verdeeld.
 5. Primer aanbrengen
  Breng met een roller de primer aan. Doe dit gelijkmatig en laat de primer drogen zolang is aangegeven op de verpakking.
 6. Nog een keer schuren
  Schuur de laag primer glad met een fijn schuurpapier (180 – 240) en maak deze wederom stofvrij. Nu kun je er zeker van zijn dan de verf die je aanbrengt, over de primer, niet meer in het MDF trekt. Het zal mooi op de primer blijven liggen.
 7. Verven
  Na het stofvrij maken van het MDF kun je gaan verven met de door jouw gekozen verf.
 8. Hoe de kopse kanten verven?
  De kanten van de MDF moeten ook aandachtig worden behandeld voordat deze te kunnen schilderen. Lees onze blog ‘Kopse kant MDF schilderen‘, om teleurstellingen te voorkomen.
MDF-reinigingsdoekjes

Welke MDF Primer Gebruiken?

Er zijn 2 soorten primer die je kunt gebruiken op MDF.

 • MDF Primer op terpentinebasis
 • MDF Primer op waterbasis.

Lees ook: Kan Je MDF Behangen, Trekt Het Dan Niet Krom?

Primer op terpentinebasis:

Wanneer je bijvoorbeeld een mooie kast gemaakt hebt en je wilt deze aflakken met een hoogglanslak op terpentine basis, dan is het verstandig om een MDF primer op terpentinebasis (alkyd) aan te brengen, voordat te gaan verven. De hechting van deze materialen zijn dan echt optimaal.

Het is dus verstandig om van tevoren uit te zoeken welke lakken of verven je gaat gebruiken voordat de primer aan te schaffen. Dus kies je voor watergedragen of op terpentine gedragen primers, dan kies je ook voor dezelfde terpentine of watergedragen lakken (en anders om).

De kopse kanten van het MDF behoeven speciale aandacht, zoals eerder aangegeven.

Het nadeel van een primer op terpentinebasis, is dat de geur dagen lang kan blijven hangen in de kamer waar je werkt. Ook zal de primer op terpentinebasis, de lichte kleuren verf op den duur kunnen vergelen.

Zorg altijd voor een goede ventilatie wanneer je primer of verf op terpentinebasis gebruikt. Zet ramen open!

Primer Op Waterbasis:

Er zijn dus ook primers op waterbasis. Het voordeel daarvan is dat deze geen vervelende geuren afgeven. Dat is zeker fijn in (kinder)slaapkamers, waar jij of kinderen, de hele nachten in blijft slapen.

Het is ook hier beter om te kiezen voor een primer op waterbasis wanneer je een verf hebt gekozen die ook op waterbasis is. Dan weet je zeker dat deze twee vrienden gehecht zijn, voor zo lang als jij wilt, dat het duurt!

Een watergedragen primer (acryl) kun je beter niet onder een terpentine gedragen verf zetten. Dat gaat op den duur onthechten met als gevolg dat de verflaag lelijk wordt, gaat bladderen en opnieuw gedaan moet worden.

Lees ook: MDF Schilderen Met Muurverf, Kan dat dan?

MDF Primer Spray

Er zijn primer sprays is de handel op terpentine basis en primer sprays op watergedragen basis. Deze is wit van kleur en kan op onbehandelde ondergronden worden gebruikt, zo ook op MDF.

Let er goed op dat de spuitbus stoffen de wereld in helpt, die ingeademd kunnen worden. Gebruik altijd een masker om deze schadelijke stoffen zo min mogelijk in te ademen!

Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing. Weet of deze op terpentinebasis of watergedragen basis is.

Laat de primer een paar uur drogen.
Zie de gebruiksaanwijzing! Heeft de primer niet goed gedekt dan kun je nog een laag aanbrengen. Er zijn primers die in vele verschillende kleuren te koop zijn (van wit tot oranje, roze, groen tot zwart). Het is dan mogelijk om maar één afdeklaag te moeten gebruiken.

Lees ook: MDF Plamuren, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs