MDF Schilderen Met Muurverf, Kan dat dan?

MDF schilderen met muurverferf

Medium-density fiberboard of MDF is geperst board met een middelhoge dichtheid. MDF is geen merknaam, maar een soortnaam. Het oppervlak van MDF is heel erg glad en geschikt voor heel veel afwerkingen. MDF wordt vaak gebruikt om meubelpanelen, scheidingswanden en deurtjes mee te maken. Maar Kan je MDF schilderen met muurverf?

MDF schilderen met latex. Ontvet het MDF heel goed met ontvetter. Maak de kopse kanten dicht met randsealer. Schuur het MDF en maak het stofvrij. Dan 1 of 2 keer MDF grondverf aanbrengen. Dan licht schuren en de muurverf aanbrengen.

De dichtheid van MDF en de samenstelling bepalen in hoge mate of je MDF kan verven met muurverf. Voordat je aan de slag gaat zal je de juiste voorbereidingen moeten treffen om het beste resultaat te verkrijgen. Wat deze voorbereidingen zijn en hoe je het vervolgens kunt schilderen wordt in dit artikel besproken.

Lees ook: MDF In De Primer Zetten, Maar Met Welke Primer?

MDF Verven Met Latex

Om MDF te verven met Latex muurverf is het nuttig om te weten wat Latex is en wat MDF is. Dan wordt vanzelf duidelijk wat kan en wat je moet doen.

Muurverf of Latex is een verfsoort op basis van water. Het is een emulsieverf waar vroeger natuurlijke rubber aan toe werd gevoegd, Latex. Vandaag de dag zit er geen natuurlijke rubber meer in de muurverf en is het vervangen door andere chemisch ingrediënten. De naam Latex is gebleven, dus Latex en muurverf is hetzelfde product.

Zoals gezegd is MDF Medium-density fiberboard. Dit zijn fijne houtvezels die met een kunstlijm verbonden worden en onder hoge druk wordt samengeperst. Het is dus geen origineel hout maar vezels van hout met een bindmiddel. Ook al is het samengeperst en zit er een kunsthars in het materiaal, MDF heeft een openstructuur. Deze openstructuur neemt vocht op.

Nu zijn er in de Bouwmarkt ook vochtwerende en waterafstotende MDF verkrijgbaar. De lijm die voor deze platen gebruikt wordt zorgt ervoor dat de houtvezels minder/geen vocht opnemen dan een gewone MDF-plaat. Deze vochtwerende en waterafstotende MDF wordt ook nog eens onder hogere druk samengeperst. Echter, de ruimte tussen de vezels maakt dat ook deze platen een sterk zuigende werking hebben.

Vochtwerende MDF-platen kan je herkennen aan een groene kleur van de kern en waterafstotende MDF-platen hebben een donkerbruine kern.

Muurverf en een zuigende ondergrond van hout kan voor problemen zorgen. Voor meer informatie over muurverf op hout verwijs ik je naar onze blog ‘Muurverf op hout aanbrengen‘. Hierin staat alle informatie.

Hoe MDF Verven Met Muurverf?

Alle drie de uitvoeringen van MDF kan je verven, daar is het materiaal ook voor bedoeld. Er worden veel kasten, panelen en deuren mee gemaakt die geverfd worden. Dat kan met Alkydverf (terpentinebasis), Acrylverf (waterbasis) en ja, ook met muurverf.

MDF schilderen met muurverf

Lees ook: Kopse Kant MDF Schilderen? Zorg Voor Goede Voorbereiding

Echter, door de openstructuur en de zuigende werking zal je de juiste voorbereidingen moeten treffen om een goed en mooi resultaat te verkrijgen wanneer je MDF gaat schilderen met muurverf. Deze voorbereidingen zijn:

 1. Ontvetten
  Het eerste wat moet gebeuren is ontvetten. MDF-platen zijn vettig en daarom is de hechting niet goed. Je kunt MDF ontvetten met ammonia, maar ook met andere middelen. Je leest er meer over in onze blog over het ontvetten van MDF met praktische tips en adviezen.
 2. Schuren
  Nu moet MDF geschuurd worden. Het is al glad maar schuur het met fijn schuurpapier voor een betere hechting. Schuurpapier met korrel 180 tot 220 werkt prima voor dit werk.
 3. Stofvrij maken
  Maak het MDF stofvrij. Doe dit met een zachte doek, zachte bezem of met een stofzuiger. Verwijder alle stof.
 4. Kopse kanten afdichten
  De kopse kanten van MDF hebben een enorme zuigend vermogen. Het lijkt soms wel of ze nooit geverfd zijn als je er verf op doet. Deze kopse kanten moeten afgedicht worden met sealer. Dit kan je doen met bijvoorbeeld houtlijm. Na drogen zal je de kopse kanten weer moeten schuren. Je kan ook randsealer gebruiken, dit is een professionele manier van randen van hout afdichten. Lees ook nu weer goed de verwerkingsinstructies.
 5. Gronden
  Nu is het tijd om de eerste verflaag aan te brengen en dat is een grondverf. Er is speciale grondverf voor MDF te koop in de bouwmarkt. Ook bij Bol.com is deze grondverf voor MDF te koop en daar kan je ook de verwerkingsvoorschriften lezen. Breng de grondverf aan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  Als je beide kanten van het MDF kan gronden, doe dat dan! Door aan beide kanten grondverf aan te brengen verminder je aanzienlijk het risico van kromtrekken. Dus als je beide kanten kan gronden doet dat dan.
 6. Nog een keer gronden
  Het kan nodig zijn om nog een laag grondverf aan te brengen, maar dit is afhankelijk van de zuigende werking van het MDF. Is het MDF niet egaal wit dan is het advies nog een grondlaag aan te brengen.
 7. Licht schuren
  Schuur nu het MDF licht op met korrel 220. Dit is fijn schuurpapier en haalt de laatste oneffenheden weg.
 8. De dekkende laag
  Na kunnen we het MDF schilderen met muurverf of welke verf dan ook. Breng de verf aan met een roller en behandel de kopse kanten met een kwast. Het MDF zal niet meer zuigen en je zult een mooie verflaag krijgen.

Dit zijn de stappen die je kunt nemen om MDF te schilderen met muurverf of welke verf dan ook. Alle voorbereidingen staan in het teken om het zuigend vermogen van MDF tegen te gaan waardoor de verf op het hout blijft liggen en niet in het MDF trekt.

Als je in de mogelijkheid bent om MDF te gronden aan beide kanten doet dat dan ook. Door het aan beide kanten te gronden vermindert de kans op kromtrekken omdat aan beide kanten van het MDF evenveel vocht wordt aangebracht. Dus als je in de gelegenheid bent, doe dit dan. En vergeet zeker de kopse kanten niet!

Heel veel succes met MDF schilderen met muurverf.

Lees ook: MDF Plamuren, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!