Muurverf Op Hout, Waar Moet Je Op Letten?

Muurverf op hout

Iedere klusser/doe-het-zelver heeft zich vast wel eens de vraag gesteld of je houten balken, meubels van hout of een houten lambrisering kan verven met muurverf. Op zich is dit geen gekke vraag want het is tenslotte verf. Muurverf wordt gebruikt op muren van beton, gipsplaat, van behang of voor het plafond, maar kan muurverf ook op hout?

Muurverf op hout. Ja, je kunt muurverf op hout aanbrengen om een bepaalde uitstraling te bereiken. Muurverf is alleen minder slijtvast en krasvast dan houtverf of beits. Het is niet raadzaam om muurverf te gebruiken op hout in vochtige ruimtes en hout want veelvuldig gebruikt wordt.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen om muurverf op hout te aan te brengen. Het kan in principe wel maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Is het hout buiten of binnen? Is het al een keer geverfd of op een andere manier behandeld? Dit zijn zo maar twee vragen die we in deze blog behandelen.

Lees ook: MDF Schilderen Met Muurverf! – Kan dat dan?

Kan Muurverf Op Hout?

Muurverf is gemaakt voor andere toepassingen dan hout. Voor hout zijn goede lakken verkrijgbaar die speciaal voor hout zijn gemaakt, op waterbasis of op basis van terpentine.

Maar soms heb je zoveel muurverf over dat je er aan denkt om het te gebruiken voor je houten deur of meubels. Of je wilt graag die matte uitstraling van muurverf die je niet kunt realiseren met gewone verf voor hout. Kan je muurverf op hout gebruiken?

In principe kan je muurverf op hout aanbrengen. Het is verf en zal zeker blijven hechten op hout. Ik, als klusser, heb in een paar situaties hout geverfd met muurverf en het werkt prima. Het blijft zitten, scheurt niet is is nog steeds mooi.

De experts zullen je een ander verhaal vertellen, want hout werkt namelijk onder de invloed van temperatuurverschillen en luchtvochtigheid. De lakken die gemaakt zijn voor hout kunnen deze werking opvangen, er zullen geen barsten ontstaan.
Heb je muurverf gebruikt dan kan deze verf de beweging van het hout niet opvangen, de muurverf zal scheuren en barsten vertonen.

Hierin hebben de experts helemaal gelijk. Er is geen woord gelogen. Muurverf zal barsten vertonen als het hout uitzet en weer krimpt. De muurverf kan dit niet opvangen.

In de praktijk blijkt het allemaal wel mee te vallen, het hout zet niet zo veel uit, zeker als het (kleine) meubels zijn. Ook samengesteld hout zoals multiplex, MDF of meubelhout zullen heel weinig uitzetten, de lagen van dit hout zijn zo geplaats zodat ze niet of nauwelijks krimpen of uitzetten. Als je muurverf op MDF wilt toepassen, kan je onze blog MDF en muurverf lezen, inclusief een handig stappenplan.

Echter is het niet verstandig op muurverf te gebruiken in vochtige ruimtes zoals een badkamer of toilet. Het hout in deze ruimtes neemt vocht op en droogt weer. Hierdoor zet het uit en krimpt het hout waardoor de muurverf gaat scheuren en barsten.

Kortom, de ene situatie is niet de andere en het hangt dus een beetje van het gebruik af of je het zonder problemen kunt toepassen.

Lees ook: Krijtverf Muurverf, wat is het verschil en hoe gebruiken?

Kan Muurverf Op Hout Buiten?

Hout buiten is gevoelig voor krimp en uitzetten als gevolg van weersinvloeden. Staat de zon op het hout dat droogt het hout. Regent het dan zal het hout vocht opnemen en zet het uit.

Lakken en beitsen die speciaal zijn gemaakt voor hout buiten kunnen de werking van het hout opvangen en muurverf niet. De muurverf zal na verloop van tijd zeker gaan scheuren en barsten vertonen. De verf laat los en het hout is niet meer beschermd.

Voor buitentoepassingen is muurverf niet geschikt. Het hout is te veel in beweging en hierdoor ontstaan barsten in de muurverf. Niet gebruiken dus!

Hoe Muurverf Op Hout Aanbrengen?

Voor binnen gebruik van hout kan je eventueel muurverf gebruiken, het geeft het hout een andere uitstraling omdat muurverf over het algemeen mat is en soms is dat net wat je zoekt.

Echter kan je muurverf niet toepassen op alle houtsoorten of objecten. Muurverf is namelijk minder sterk dan gewone houtverf. Het zal eerder krassen en is niet slijtvast.

Daarom is het af te raden om muurverf te gebruiken voor hout wat elke dag gebruikt wordt, denk hierbij aan een eettafel of salontafel. Door het vele gebruik zal de muurverf beschadigen en dat is ook weer niet wat je wilt.

Lees ook: Voorstrijken Muurverf – Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

Muurverf Op Houten Deur

Zoals boven aangegeven is het niet slim om muurverf te gebruiken op hout wat veel gebruikt wordt. Een van de dingen die veel gebruikt worden zijn deuren.

muurverf op hout

Deuren zijn ‘gebruiksvoorwerpen’. Er wordt tegenaan geduwd, geschopt en er kunnen krassen op komen van zaken die je door de deur meeneemt.

Een gewone houtverflak is sterk en slijtvast en zal al deze zaken wel overleven. Muurverf is niet slijtvat en zal snel krassen vertonen op een deur.

Er moet wel bij vertelt worden dat als het een deur is die niet vaak gebruikt wordt, dan kan je overwegen om muurverf te gebruiken. Zeker als je er een bepaalde uitstraling mee wilt bereiken.

Het is voor jezelf dus afwegen wat je wilt doen. Een eenduidig advies is hierin niet te geven en is situatie afhankelijk.

Muurverf Op Houten Wand

Houten wanden zijn heel goed te verven met muurverf. Het zal je kamer of de ruimte een mooie en unieke uitstraling geven vanwege de matheid van de muurverf.

Voordat je aan de slag gaat moet er nog wel een en ander gebeuren:

  • Alleen onbehandeld hout kan je verven met muurverf. Is het hout al een keer geverfd dan zal je het helemaal moeten kaal schuren.
  • Voordat je begint met verven of schuren is het belangrijk het hout eerst te ontvetten. Gebruik hiervoor ammoniak en warm water. Laat vervolgens goed drogen. Let op, gebruik geen ammoniak op eikenhout want dan wordt het zwart.
  • Vervolgens moet het blanke, onbehandelde hout geschuurd worden met een fijne korrel 240-300. Maak het hout glad.
  • Verwijder vervolgens het stof met een zachte borstel.
  • Voor een goed eindresultaat is het verstandig om eerst een grondverf op waterbasis aan te brengen. Dit zorgt dat de zuigende werking van het hout stop.
  • Doordat de houtvezels vocht opnemen zal het hout ruw aanvoelen na het aanbrengen van de eerste laag grondverf. Voordat je verder gaat met de tweede laag kan je het hout heel licht opschuren met korrel 300. Hierdoor krijg je een gladder eindresultaat.
  • Dan kan nu de muurverf aangebracht worden. Doe dit met een roller en gebruik een ronde kwast voor de randen en moeilijk bereikbare plekken.
  • Laat de muurverf wel goed drogen tussen de lagen in.

Op deze manier heb verkrijg je het beste resultaat. Hoeveel lagen muurverf je moet aanbrengen is afhankelijk van de zuigende werking van het hout en de ‘stijl’ die je wilt realiseren.

Muurverf Op Houten Meubels

Zowat alles over muurverf en hout is bovenstaand al omschreven, maar in het kort dan nog een toelichting op houten meubels en muurverf.

Gebruik de muurverf op houten meubels die geen alle daagse gebruiksfunctie hebben. Muurverf is niet geschikt voor een salontafel en keukentafel. De muurverf is niet goed slijt- en krasvast.

Voor meubels die een decoratieve functie hebben kan je zeker muurverf gebruiken om een ander uitstraling te realiseren.

Hoe je het verwerkt en aanbrengt kan je bovenstaand lezen.

Ik hoop je op weg geholpen te hebben. In het kort nog even waar het op neer komt; ja, muurverf kan je aanbrengen op hout maar niet buiten, niet in vochtige ruimtes en niet op voorwerpen die intensief gebruikt worden.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs