Keukenkastjes Verven MDF – Complete Gids Met Tips!

keukenkastjes verven MDF

Je hebt een keuken van MDF, dan is deze gelamineerd met houtfineer of kunststoffolie, en je wilt deze overschilderen. De varianten met fineer of kunststof kunnen na verloop van tijd loslaten en/of scheuren. Dan heb je een probleem, want het is een karwei om de losgelaten fineer of kunststof folie weer op zijn plaats te plakken, zeker wanneer deze is gescheurd.

Je blijft de scheur altijd zien wanneer je de lijm tussen MDF en fineer of folie doet. Dit kan het gaan bubbelen (Helaas, een eigen ervaring) en krom trekken. Wanneer je nog garantie hebt moet je daar zeker gebruik van maken, anders kun je de MDF-deurtjes verven.

Haal de keukendeurtjes van de kastjes en leg deze op tafel. Haal handvaten van de kastjes af. Haal folie of fineer van de deurtjes af en schuur het MDF licht op. Lijmresten eventueel grondig schuren. Maak het MDF vetvrij en grond de keukendeurtjes 2 keer. Met een rollertje kun je de deurtjes verven, in de kleur van jouw keuze.

Lees ook: Gelamineerde keukenkastjes verven’.

In deze blog gaat het over het verven van MDF (zonder het fineer of folie). Gebruik goede primer en verf, stoot- en krasvast (bij bol.com kun je verschillende soorten vinden in verschillende prijsklasse), je gaat er tenslotte een keuken mee verven, die vaak wordt gebruikt en waarvan de verf lang mooi moet blijven.

De Voorbereidingen

Jouw keukenkastjes zijn toe aan een andere kleur of het fineer of kunststof folie is lelijk geworden of eraf gevallen/gescheurd. Hoe ga je te werk om jouw keukenkastjes weer mooi te verven.

 1. Haal alle keukenkastdeurtjes van de kast af. Dat werkt makkelijker en het resultaat wordt daardoor mooier. Wanneer het mogelijk is, kun je ook de kastjes eraf halen.
 2. Sloop alle fineer of kunststof folie van de kastjes en deurtjes af. Er zullen lijmresten achterblijven, die je later gaat verwijderen.
 3. Ontvet het MDF en gebruik de juiste middelen hiervoor. MDF kan niet overal tegen wat betreft schoonmaakmiddelen. Wil je weten met welk materiaal je het MDF kunt ontvetten dan kun je terecht bij onze blog ‘MDF ontvetten‘.
 4. Bescherm de omgeving, want je gaat nu schuren. Je kunt natuurlijk ook buiten, op balkon of in de schuur schuren. Zet binnen eventueel een stofmasker op.
 5. Schuur alle MDF voor een beter hechting van de verf. Verwijderd de waslaag die altijd op MDF zit. Wanneer je dit niet doet zal de verf niet goed kunnen hechten. Wanneer je glimmende stukken ziet, is dit de lijm die de eventuele toplaag heeft vastgehouden. Deze moet je extra goed schuren, want anders pakt de verf niet goed en kun je opnieuw beginnen.
 6. Na het schuren maak je de deurtjes en kastjes stofvrij met een goed uitgeknepen doek, dus vochtig, niet nat!
 7. Laat het MDF drogen en doe je voorbereidingen voor het verven: zet alles klaar zoals verf, roerstokje, primer, roller en lakroller, folie om omgeving af te dekken en afplaktape. Bescherm jezelf en jouw kleding.
 8. Plak dat af wat je niet geverfd wilt hebben, zoals ruitjes en scharnieren bijvoorbeeld en bescherm jouw kleding.

Lees ook: MDF Schilderen Met Muurverf, Kan dat dan?

keukenkastjes verven mdf

Nu de voorbereidingen gedaan zijn moeten de keukenkastjes van MDF eerst in de primer gezet worden of eigenlijk in de grondverf.

Lees ook: Kopse Kant MDF Schilderen? Zorg Voor Goede Voorbereiding

Eerst In De Primer Zetten!

 1. Roer de primer goed door.
  Primer voorkomt dat het MDF niet meer die zuigende werking heeft en dus de laklaag niet naar binnen zuigt, het MDF in. Dan ligt het er niet op, maar zit de verf erin. Dat kost je een vermogen aan verf. Dus eerst een primer aanbrengen met een roller, die zorgt ervoor dat de zuigende werking van het MDF goed wordt opgeheven.
 2. Laat de primer een paar uur drogen.
  Zie de gebruiksaanwijzing op het blik! Heeft de primer niet goed gedekt dan kun je nog een laag aanbrengen. Er zijn primers die in vele verschillende kleuren te koop zijn (van wit tot oranje, roze tot groen tot zwart). Het is dan mogelijk om maar één afdeklaag te moeten gebruiken (te koop voor bedrijven en de ‘doe-het-zelf’ man of vrouw).

Na de primer is de eerste laklaag aan de beurt.

Lees ook: MDF In De Primer Zetten, Maar Met Welke Primer?

De Keukenkastjes Zelf Verven

 1. Na het drogen van de primer kun je de laklaag aanbrengen.
  Roer de verf goed door met een roerstokje en giet de verf in het verfbakje. Veeg de pot af met een kwast, wanneer je stop met gieten. Zet de pot op een krant zodat er geen verf komt op het keukenblad of de tafel, bijvoorbeeld. Draag eventueel handschoenen.

  Nu kun je met de roller de verf erop rollen. Neem niet te veel verf op je roller. Beter is het om nog een keer door de verf te rollen dan ‘druppels’ te hebben. Duw ook niet heel hard op je roller, dat is niet nodig. Laat de roller het werk doen.
  Gebruik voor de kopse kanten een ronde kwast.
 2. Verf de deurtjes en kastjes.
  Bescherm de muur (afplakken) waar de kastjes aan zijn bevestigd wanneer je deze er niet af hebt gehaald. Zet de deurtjes op een plek waar het stofvrij is zodat er geen stof op komt tijdens het verven en drogen.
  Zet ze ook uit de weg want zij moeten na het verven nog een poos drogen. Je kunt ze dan niet meer verplaatsen.
  Laat de kastjes drogen zolang als in de gebruiksaanwijzing staat. Wanneer je nog een laag moet of wilt aanbrengen, kun je de kastjes nog even licht opschuren met een fijne korrel (220) voor betere hechting van de verf. Verf dan nogmaals de keukenkastjes en deurtjes.
 3. Ruim overgebleven verf, die je niet meer gebruikt op.
  Breng deze naar het grofvuil, dit is chemisch afval. Verf wat je overhebt en nog kunt gebruiken sluit je goed met de deksel. Potten verf sluit je echt goed (en weet je zeker dat het dicht is) en zet je op zijn kop weg in de ‘schuur’. Het ‘vel’ wat op de verf komt, zit dan onderin de pot wanneer je deze weer openmaakt.

Lees ook: MDF Plamuren, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

Dit is de manier om Keukenkastjes MDF goed te verven. Succes!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs