Behangen Op Hout, Wanneer Kan Dat En Wanneer Niet?

Geverfd behang verwijderen

Soms hebben we ideeën waarvan we ineens denken: Kan dat eigenlijk wel? Zo ook met behangen op een andere ondergrond dan de meest gebruikte betonnen muur. Veel gestelde vragen komen dan voorbij zoals: kan behangen worden op hout en hebben we daar speciale lijm voor nodig? En, moet er een primer op hout geverfd worden, omdat hout anders krom kan trekken? Dus veel vragen over ‘kan er behangen worden op hout’. Het antwoord is:

Behangen op hout: Ja, behangen op hout kan. MDF, en ander glad hout, moeten gegrond zijn en aan de juiste afmetingen voldoen, wil je kunnen behangen op hout. Hout kan krom trekken wanneer het door de behanglijm nat wordt, het hout te dun is of ongegrond. Multiplexlijm kan zichtbaar worden op den duur op het behang.

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt zeker ook voor behangen! Bol.com heeft heel veel behanggereedschap, behangtafels en nog veel meer. Kijk eens rond, misschien zit er iets voor je bij.

Behangen Op Een Houten Wand

Behang kun je op hout plakken, maar niet zomaar op elke grote met hout betimmerde wand. Deze wand kan te groot zijn en het kan gebeuren dat deze gaat krom trekken. Het ligt ook aan het hout dat op de muur zit. Is het nieuw hout dat nog erg veel vocht bevat of is het uitgedroogd hout wat al jaren op de muur zit en in een droge ruimte verblijft?

Je zult dus begrijpen dat hout en dun MDF sneller lijm en omgevingsvocht uit de lucht opnemen dan dikker hout. Wanneer zo een houten wand in de keuken staat, dan kan je de wand niet behangen. Door het vocht van het koken zal de muur ongetwijfeld gaan ‘werken’. Het neemt vocht op en het droogt weer. Een mooi behangetje, die daar over heen wordt geplakt, gaat naar alle waarschijnlijkheid scheuren. Ook als je het voorbewerkt met een primer. De achterkant van het hout kun je niet in de primer zetten, omdat dit hout al bevestigd is aan de muur. De achterkant neemt ook vocht op!

behang op hout

Wanneer je platen van 18 mm hout op de muur gaat bevestigen of een scheidingswand maakt, en je hebt beide kanten met een primer bewerkt, dan is de kans groot dat er niets gebeurt. Maar ik geef geen garantie! Zet je de plaat zo vast aan de muur, dan heeft het veel minder kans om krom te trekken.

Blijf jezelf afvragen:

 • Hoe dik is het hout (zeker 18 mm)
 • Zit het in een vochtige ruimte
 • Kan ik behangen op een andere ondergrond, die zeker niet krom trekt (bijvoorbeeld gips)?
 • Ga ik 2 lagen primer op de houten muur zetten?
 • Hoe goed kan ik het hout vast zetten, zodat het geen kans krijgt om krom te trekken?
 • Ga ik beide kanten van het nog te monteren hout, in de primer zetten?

Lees ook: Behanglijm Weggooien? Is Dat Een Goed Idee?

Behang Op Houten Paneel

Je kunt behang, of fotobehang plakken op een houten ondergrond. MDF plaat bijvoorbeeld, maar andere gladde houten ondergronden kunnen ook. Wel is het zo dat MDF en andere houten platen kunnen krom trekken wanneer je er (nat) behanglijm op gaat plakken en de platen te dun zijn. Heb je multiplex als ondergrond dan is de kans dat lijm uit de multiplex ‘lekt’ en zo een verkleuring geeft op het (foto)behang.

MDF is wel het handigste om behang op te plakken, omdat dat echt helemaal glad is. Wil je behang plakken om niet gladde ondergronden dan zal je dit eerst moeten glad maken omdat deze oneffenheden te zien zullen blijven door je (foto)behang heen. Wees er hier ook zeker van de de MDF plaat minimaal 18 mm is.

Lees ook: Een Muur Behangen Met Vlies- Of Papierbehang!

Hoe Behangen Op Hout?

Tips om goed te kunnen behangen op hout:

behang op hout
 • Wanneer je de keus hebt in de grote van de Plaat, neem dan een MDF plaat die niet groter is dan 180 cm hoog of breed en een dikte van 18 mm. Bij grotere platen heb je meer kans op kromtrekken. Zet de plaat extra goed vast wanneer deze groter is.
 • Ontvet het MDF (Lees hier waarom en hoe) en schuur het MDF dan een beetje aan beide zijden en de randen.
 • Breng grondverf aan op het paneel, ook de zijkanten. Laat het goed drogen en dus intrekken in het MDF. Wanneer dit droog is kun je behang op hout plakken.
 • Koop behanglijm voor de juiste ondergrond, dit kan voor grondverf of voor Renovlies behang zijn bijvoorbeeld.
 • Wil je een grote houten plaat dan kun je ook 2 panelen verbinden door latjes aan de achterkant te plaatsen, zodat je paneel groter wordt. Maak dan een stevig frame van houten latjes en plaats deze voor je muur.

Lees ook: Behang Verwijderen Tips, 10 Belangrijke Aandachtspunten

Kan Renovlies Behang Op Hout?

Reno vlies behang zorgt er voor dat alle gaatjes, scheurtjes en andere oneffenheden niet meer te zien zijn op de ondergrond waar het overheen wordt geplakt. Renovlies behang heeft wel een andere handleiding dan ‘gewoon’ behang. Lees de instructies goed door voor je begint met dit sterke behang.

Je kunt Renovlies behang op hout plakken MAAR dan moet er wel een aantal zaken vooraf worden geregeld.

 • de ondergrond moet kaal zijn. Daar bedoel ik mee dat er geen verflaag of behang onder de voorstrijk moet zitten, dit kan namelijk los laten.
 • Schuur het hout zodat er geen splinters uit het hout steken door het behang.
 • Hout moet worden behandeld met voorstrijk voor hout. Hout zuigt namelijk erg en behang blijft dan niet goed op hout zitten omdat het alle lijm naar binnen zuigt als het ware.
 • Gebruik voldoende lijm zodat er zo min mogelijk luchtbellen onder het behang komen.
 • Het aanbrengen van Reno vlies behang heeft een aparte handleiding. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet (kunt) houden wil je dit vliesbehang op een juiste manier op je hout hebben geplakt.

  Lees voor je begint eerst de instructies want anders kan alle moeite voor niks zijn. Je kunt ook een offerte aanvragen bij een professional om Renovlies aan te laten brengen op hout.

Dus de vraag ‘Kan er behangen worden op hout’ dan is het antwoord ‘ja’ maar. En waarom? dat weten jullie nu allemaal. Het is aan jou om de keuze te maken of je dit ook werkelijk gaat doen en hoe. Veel succes en plezier met kiezen!

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken hoe op hout behangen moet worden. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Ook interessant om te lezen!