Behang Verwijderen Tips, 10 Belangrijke Aandachtspunten


Behang afhalen is altijd een vervelende klus. Het water loopt je mouw in, de grond is plakkerig en de onderlaag blijft altijd op de muur zitten. Bah! Echt een vervelende klus. Maar, er is hoop! Er zijn genoeg tips die jou kunnen helpen het werk te verlichten. Je moet het gewoon even weten. Daar gaat deze blog over, behang verwijderen met vele tips. Daar zit je echt op te wachten. Daar gaan we!

Behang verwijderen tips: Gebruik een stoomapparaat om het behang te verwijderen of gebruik warm water om behang nat te maken. Behang bestaat uit meerdere lagen. Trek eerst de bovenlaag van het behang los en week de onderlaag los. Je kunt behang ook inkerven zodat het water beter wordt opgenomen in het behang zodat je dit makkelijk los kan trekken.

behang verwijderen

Dan zijn er ook nog tips voor oud behang verwijderen, vinylbehang verwijderen en geverfd behang verwijderen. Genoeg tips dus om veel soorten behang van de muur te halen op de meest effectieve manier!

Gebruik een stucloper om de vloer te beschermen. Kijk eens bij Bol.com, daar vind je verschillende stuclopers, van karton tot vilt in verschillende prijsklasse.

Oud Behang Verwijderen Tips

Om oud behang van de muur te verwijderen heb ik een aantal tips voor je die je kunt uitproberen. Er zijn wel een aantal factoren die je van te voren moet weten voor je behang van de muur wilt verwijderen. Zo kun je de manier van behang verwijderen erop aanpassen. Vragen als deze zijn dan belangrijk:

 • Zit het behang op een muur geplakt die een zuigende werking heeft, dus niet is geplamuurd.
 • Wat voor een behang zit er op de muur die je wilt verwijderen.
 • Hoeveel lagen behang zitten er op de muur die je wilt verwijderen.

Een hoop vragen die je vooraf beter kunt weten om je handeling aan te passen en het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder eerst meerdere lagen oud behang verwijderen, daarna een enkel laag oud behang. De vragen die ik mijzelf gesteld hebt worden daarin verwerkt.

Meerdere Lagen Behang Verwijderen

Oud behang, kan uit diverse lagen bestaan. Dus bewoners (of jijzelf) hebben niet de moeite genomen om elk behang van de muur te verwijderen maar er ‘gewoon’ overheen te behangen. Nu wil je deze lagen oud behang verwijderen. Hoe kun je dit het makkelijkste doen:

Tip 1:

Heb je een grote klus te doen, vraag dan hulp! Hoe meer handen hoe sneller de klus is geklaard! Het is ook het gezelligst. Door samen te praten, te lachen of advies te vragen aan elkaar gaat de tijd sneller, het werk beter en is het minder zwaar.

Tip 2:

Zorg dat je alle benodigdheden klaar hebt staan zodat je niet hoeft te zoeken naar een plamuurmes wanneer je bezig bent met het afhalen van behang. Wat heb je nodig:

 • emmer met warm water of plantenspuit, om behang te laten weken.
 • middelen die je in het water wilt doen. Extra hulp om lijm op te lossen en behang te weken.
 • sponsen en doekjes.
 • plamuurmessen om behang af te steken.
 • afdekfolie voor de vloer en eventueel meubels.
 • tape om afdekfolie vast te plakken.
 • handdoeken ter bescherming van vloer en om handen af te drogen.
 • vuilniszakken om behang op te ruimen.
 • Tijd. Dit gaat even duren dus neem de tijd!
 • slippers in plaats van nette schoenen, wil je geen lijm en nattigheid op je mooie schoenen.
 • radiootje, wanneer je dit lekker tijdverdrijf vindt en door mee te zingen de tijd sneller gaat…
behang verwijderen

Tip 3:

Oud behang zit meestal in de hoeken los of er zijn losse randen. Trek dit los. Hoe minder lagen er zijn hoe beter dat het is. Vaak kun je een groot stuk van een baan oud behang ‘gewoon’ los trekken. Ook fijn dat dit zonder water kan want hoe minder nattigheid hoe beter, vind ik…

Tip 4:

Oud papier behang kun je inkerven met een mesje, van boven naar beneden. Wanneer je warm water over het behang strijkt, met een spons, dan neemt het behang het water makkelijk op bij de inkervingen. Het water weekt het behang los. Maak het goed nat, hoeft echt geen waterballet te zijn, en laat het een kwartiertje inweken. Werk altijd vooruit. Zorg dat het volgende stuk behang ook weer nat is en tijd heeft om te weken.

Tip 5:

Het ligt aan de oude lagen met behang of je een stoomapparaat kunt gebruiken. Zit er een vinylbehang onder dan wordt stomen echt lastig. Je kunt het behang stomen tot aan de vinyl.

Dan trek je de bovenste laag van het vinyl eraf (behang bestaat uit meerdere lagen) en daarna stoom je weer de onderste laag van het vinyl en de daaronder liggende behang eraf.

Dit is een flinke klus wanneer er meerdere lagen behang over elkaar zijn behangen. Zeker met een vinyl behang erbij maar het behang, wat je opnieuw wilt plaatsen op de muur, zal er ongetwijfeld beter op komen te zitten omdat er minder snel oneffenheden komen in het nieuwe behang. Oud behang heeft losse hoeken, bubbels en vouwen die door het nieuwe behang heen kunnen komen.

Tip 6:

Bij één laag (oud) behang, van papier, is stomen wel een uitkomst. Zo een apparaat kun je aanschaffen of huren bij een bouwmarkt. Emmers met water zijn dan niet nodig omdat de hete stoom het behang losweekt van de muur. De lijm die eronder zit wordt warm en vochtig en lost grotendeel op. Je kunt met een plamuurmes het behang er vanaf schrapen.

behang verwijderen

Het kan zijn dan (oud) behang is geplakt op gipsplaten. Deze kunnen niet goed tegen een stootje of vocht. Krassen zijn snel gemaakt en gipsplaten nemen water op. De kans is erg groot dat je na het afhalen van behang, door het water of stoom, de gipsplaten moet vervangen.

Je kunt ook nog de pech hebben met behang afhalen, wanneer het behang op een muur is geplakt waar het niet is geplamuurd. Een muur zuigt ontzettend op het moment dat er een behangetje met lijm op zo een muur wordt geplakt.

Het eraf halen van dit behang vraagt heel veel geduld en doorzettingsvermogen. Het kan gebeuren dat het een hele muur is maar meestal zijn het gedeeltes van een muur.

Vinyl Behang Verwijderen Tips

Vinylbehang is plastic of schuimbehang. Dit behang is fijn om te behangen maar lastig om te verwijderen. Het is namelijk van plastic en dit laat lastig water of stoom door.

Tip 7:

Snijd in het behang. Normaal gesproken mag dit niet :-), maar leef je uit wanneer dit behang van de muur moet worden verwijderd. Doe dit niet kris kras want dan krijg je kleine stukjes die je verwijderen moet.

Geef sneetjes, met een mes, in het behang van boven naar beneden en maak het nat met een warm sopje. Doe dit enkele keren en neem even pauze. Zo kan het water toch in het vinyl trekken en kun je het behang makkelijker verwijderen.

Je kunt ook proberen de bovenste laag van het vinyl los te trekken voor je met water en insnijden begint. De bovenste laag wil nog wel eens makkelijk los te trekken zijn. Probeer dat voor je aan de slag gaat met water. Daarna kun je de onderste laag, wat papier is, los weken met een sopje of een stoomapparaat.

Lees ook: Hoe Vinylbehang Verwijderen? – Stomen, Met Water Of …

Behang Met Verf Verwijderen

Zit er een dikke laag of lagen verf of jouw behang en wil je dit behang eraf halen dan kan alleen een sopje over het geverfde behang niet genoeg zijn.

behang verwijderen

Lees ook: Geverfd Behang Verwijderen! Met Water, Stoom Of Toch Met …

Tip 8:

Trek eerst losse delen behang met verf, zo veel mogelijk weg. Er zijn altijd randjes of hoekjes die los zitten.

Daarna is het het beste om met een mesje, van boven naar beneden, het behang inkerven. Nu kun je alsnog het geverfde behang met heet water en een sopje, bewerken. Met een spons ga je over het behang en de onderlaag die vrij zijn gekomen. Een waterballet hoeft het niet te worden maar maak een paar keer, vooral de inkervingen, goed vochtig. Je kunt er ook een stoommachine op zetten. Door de inkervingen kan het water of stoom in de onderlaag dringen en de lijm oplossen. Ook wordt de onderlaag van het behang zacht waardoor je deze na het inwerken, eraf kunt halen.

Na 15 minuten is het hete water of stoom in het behang getrokken en kun je deze eraf schrapen met een plamuurmes. Houdt de spons bij de hand want soms heeft het behang wat meer water nodig.

Zit er een gipsplaat onder het behang dan kan het zijn dat deze moet worden vervangen.

Behang Verwijderen Met …

Wanneer je behang wilt verwijderen kun je dat in de meeste gevallen doen met een stoomapparaat. Zoals besproken moet het dan niet echt vinyl behang zijn.

Tip 9:

Je kunt een emmer met zo heet mogelijk water doen en daarin:

 • biotex
 • afwasmiddel
 • wasverzachter
 • azijn
 • hg behang verwijderaar

Dit zijn de opties die jij kunt proberen om in het hete water te doen om behang af te halen. Bij lastige stukken behang verwijderen, wil een middel zoals bovenstaand nog wel eens extra helpen.

Lees ook: Behanglijm Verwijderen? Dat Doe Je Op Deze Manier!

Kurk Behang Verwijderen

Het kan gebeuren dan je nog een muur tegenkomt waar een kurk behang op zit. Wanneer je dit niet vindt passen bij jouw manier van stijlen, moet je deze laag (laten) verwijderen. Het kan echt een klus zijn om deze laag kurk van de muur te verwijderen wanneer de lijm niet wateroplosbaar is.

Wanneer het lijm wat onder het kurk zit, water oplosbaar is, dan week je de kurk los met heet water en veel geduld. Zit er lijm onder dat niet wateroplosbaar is dan is het beter om er meer tijd voor uit te trekken: Met een hamer en steekmes moet je dan de kurk van de muur los bikken. Veel plezier en succes. De enige tip die ik hier dan nog even wil vermelden, en die al is genoemd, vraag HULP. Hoe meer hoe beter….

Tip 10:

Deze tip wil ik jullie niet onthouden. Knoop een handdoek rond je arm wanneer je de muur nat gaat maken. Het water loopt dan niet via je arm langs jouw oksels je T-shirt in. Ik persoonlijk vind dit vreselijk.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!