10 × Behang Verwijderen Tips, Maak Het Je Gemakkelijk!

behang verwijderen tips

Behang afhalen is altijd een vervelende klus. Het water loopt je mouw in, de grond is plakkerig en de onderlaag blijft altijd op de muur zitten. Bah! Echt een vervelende klus. Maar, er is hoop! Er zijn genoeg tips die jou kunnen helpen het werk te verlichten. Je moet het gewoon even weten. Daar gaat deze blog over, behang verwijderen met vele tips. Daar zit je echt op te wachten. Daar gaan we!

Behang Verwijderen Tips Op Een Rij

Bij het verwijderen van behang, zijn er een aantal handigheidjes, die je moet weten en die jou kunnen helpen, om dit klusje zo makkelijk mogelijk te klaren. Hoe sneller het gaat, hoe beter eerder klaar je bent. En laten we eerlijk zijn, dat is toch wat we willen. Daarbij willen we dat het goed gebeurt. Dus ga je behang verwijderen, dan staan hier tips op een rij!

Lees ook: Behang Afweken – 23 Handige Tips Voor Jou!

1. Zet Alles Klaar Voor Je Behang Gaat Verwijderen

Zet alles klaar wanneer je behang gaat verwijderen. Dat is echt een tip van de dag!

Zorg dat je alle benodigdheden klaar hebt staan zodat je niet hoeft te zoeken naar een plamuurmes wanneer je bezig bent met het afhalen van behang.

Wat heb je nodig:

  • Emmer met warm water of plantenspuit, om behang te laten weken.
  • Afweekmiddelen die je in het water wilt doen. Extra hulp om lijm op te lossen en behang te weken.
  • Sponsen, oude lappen en doekjes.
  • Plamuurmessen om behang af te steken.
  • Afdekfolie voor de vloer en eventueel meubels.
  • Tape om afdekfolie vast te plakken.
  • Handdoeken ter bescherming van vloer en om handen af te drogen.
  • Vuilniszakken om behang op te ruimen.
  • Tijd. Dit gaat even duren, dus neem de tijd!
  • Slippers in plaats van nette schoenen, wil je geen lijm en nattigheid op je mooie schoenen.
  • Radiootje, wanneer je dit lekker tijdverdrijf vindt en door mee te zingen de tijd sneller gaat…
  • Stoomapparaat eventueel
  • Handschoenen (bij glasvezelbehang verwijderen)

Gebruik een stucloper om de vloer te beschermen. Kijk eens bij Bol.com, daar vind je verschillende stuclopers, van karton tot vilt.

2. Losse Stukken Behang Verwijderen

behang verwijderen

Oud behang zit meestal in de hoeken los of er zijn losse randen. Trek dit los. Hoe minder lagen er zijn, hoe beter dat het is. Vaak kun je een groot stuk van een baan behang ‘gewoon’ los trekken. Ook fijn dat dit zonder water kan want hoe minder nattigheid hoe beter, vind ik…

3. Behang Verwijderen Door Inkerven En Perforeren

Vinylbehang is een behang waar geen water doorheen gaat. Dit behang moet je eerst inkerven voor je er een stoomapparaat op zet of water op sponst. Ook papierbehang kan je inkerven voor een sneller resultaat.

Dan trek je de bovenste laag van het vinyl eraf (vinylbehang bestaat uit meerdere lagen) en daarna stoom je weer de onderste laag van het vinyl en de daaronder liggende behang eraf.

Dit is een flinke klus wanneer er meerdere lagen behang over elkaar zijn behangen. Zeker wanneer er een laag vinyl behang tussen zit. Het is belangrijk dat alle behang(lagen) er worden afgehaald. Het nieuwe behang zal ongetwijfeld beter op komen te zitten, omdat er minder snel oneffenheden komen in het nieuwe behang.

Lees ook: Hoe Vinylbehang Verwijderen? – Stomen, Met Water Of …

4. Gebruik Weinig Water Op Een Gipsplaat

Het kan zijn dan behang is geplakt op gipsplaten. Deze kunnen niet goed tegen een stootje of vocht. Krassen zijn snel gemaakt met een plamuurmes en gipsplaten nemen water op. De kans is erg groot dat je na het afhalen van behang, door het water, stoom of plamuurmes, de gipsplaten moet worden vervangen.

Ook al doe je heel voorzichtig, het blijft moeilijk. Overweeg om de gipsplaten te plamuren, na het afhalen van het behang, wanneer dit goed is gelukt. Zo heb je de volgende keer geen last van dit gehannes met de gipsplaten en kun je wel een stoomapparaat of water gebruiken om behang af te weken.

5. Gebruik Een Stoomapparaat Bij Zuigende Ondergrond

behang verwijderen

Je kunt ook nog de pech hebben met behang afhalen, wanneer het behang op een muur is geplakt waar het niet is geplamuurd. Een muur zuigt ontzettend op het moment dat er een behangetje met lijm op zo een muur wordt geplakt.

Het eraf halen van dit behang vraagt heel veel geduld en doorzettingsvermogen. Het kan gebeuren dat het een hele muur is, maar meestal zijn het gedeeltes van een muur. Gebruik vooral veel water of een stoomapparaat. Heb je deze zelf niet dan kun je deze vast huren bij een bouwmarkt.

Lees ook: Behanglijm Weggooien? Is Dat Een Goed Idee?

6. Gebruik Afweekmiddelen Bij Behang Verwijderen

Er zijn schoonmaakmiddelen die behangerslijm goed kunnen oplossen. Dat is handig wanneer je dit in het warme water doet waarmee je het behang gaat natmaken. Welke dit zijn?

  • Biotex
  • afwasmiddel
  • wasverzachter
  • azijn
  • hg behang verwijderaar

Dit zijn de opties die jij kunt gebruiken om in het warme water te doen. Nu kun je behang veel sneller van de muur af halen.

7. Glasvezelbehang Verwijderen, Bescherm Jezelf!

Glasvezelbehang kun je moeilijk verwijderen. Ook hier gebruik je een scherp mesje om in het behang te kerven. Daarna maak je het goed nat met een stoomapparaat of water met een oplosmiddel (zie tip 6). Doe het een aantal keren, glasvezel neemt geen vocht op, maar je lost de lijm op. Daarna kun je met een plamuurmes dit glasvezelbehang verwijderen.

Gebruik wel handschoenen wanneer je gaat peuteren. Glasvezelbehang kan de huid flink irriteren. Je kunt er echt jeukhanden aan over houden. Was je handen in ieder geval na het verwijderen van glasvezelbehang goed, met veel water, om alle glasvezeltjes te verwijderen. Wrijf in geen geval in jouw ogen, wanneer je bezig bent met verwijderen van dit behang.

Lees ook: Vliesbehang Verwijderen! Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

8. Behang Met Verf Verwijderen, Eerst Plukken

Verf zorgt ervoor dat het behang lastig water opneemt. Hierdoor lost de lijm onder het behang ook lastig op.

Trek eerst losse delen behang met verf, zo veel mogelijk weg. Er zijn altijd randjes of hoekjes die los zitten. Vaak valt dit met grote stukken behang met verf, van de muur.

Daarna is het het beste om met een mesje, van boven naar beneden, het behang inkerven. Nu kun je alsnog het geverfde behang met heet water en een sopje, bewerken. Met een spons ga je over het behang en de onderlaag die vrij zijn gekomen.

Een waterballet hoeft het niet te worden, maar maak een paar keer, vooral de inkervingen, goed vochtig. Leg handdoeken op de grond op overtollig water op te vangen. Zo wordt je vloer niet zo nat.

Je kunt er ook een stoommachine op zetten. Door de inkervingen kan het water of stoom in de onderlaag dringen en de lijm oplossen. Ook wordt de onderlaag van het behang zacht waardoor je deze na het inwerken, eraf kunt halen.

Na 15 minuten is het hete water of stoom in het behang getrokken en kun je deze eraf schrapen met een plamuurmes. Houdt de spons bij de hand want soms heeft het behang wat meer water nodig.

Zit er een gipsplaat onder het behang, dan kan het zijn dat deze moet worden vervangen. Zoals gezegd, gipsplaat kan niet goed of helemaal niet tegen veel water. Meer informatie hierover?

Lees ook: Geverfd Behang Verwijderen! Met Water, Stoom Of Toch Met …

9. Knoop Een Handdoek Om Je Arm Tegen Water

Deze tip wil ik jullie niet onthouden. Knoop een handdoek rond je arm wanneer je de muur nat gaat maken. Het water loopt dan niet via je arm langs jouw oksels je T-shirt in. Ik persoonlijk vind dit vreselijk. Ben ik de enige hier?

Lees ook: Simpel Behanglijm Verwijderen? Dat Doe Je Zo!

10. Vraag Om Hulp

Heb je een grote klus te doen, vraag dan hulp! Hoe meer handen, hoe sneller de klus is geklaard! Het is ook het gezelligst. Door samen te praten, te lachen of advies te vragen aan elkaar gaat de tijd sneller, het werk beter en is het minder zwaar. Tip van de dag, toch?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!