Simpel Vinylbehang Verwijderen Via Plukken En Water

voorstrijken behang

Er zijn vele soorten behang die allemaal hun eigen uitstralingen en kenmerken hebben. Vinylbehang is een behangsoort wat makkelijk aan te brengen is en het is heel onderhoudsvriendelijk, het is makkelijk schoon te maken. Maar soms wil je gewoon iets anders op de muur. Hoe kan je vinylbehang dan verwijderen?

Vinylbehang verwijderen. Pluk eerst de bovenlaag er vanaf. Begin bij een naad en trek de toplaag er vanaf. Maak de papieren onderlaag nat met water en een sopje en laat goed inweken. Daarna kan je het afsteken met een plamuurmes. Is de onderlaag van vinyl of linnen dan zal je deze eerst moeten perforeren voordat je deze nat maakt.

In deze blog bespreken we het verwijderen van vinylbehang van de muur met alle tips en tricks! Voor alle tips wat betreft het verwijderen van behang raad ik je aan onze blog ‘Behang Verwijderen Tips‘ te lezen.

Wat Is Vinylbehang?

Als je weet hoe iets is geproduceerd of gemaakt is, dan geeft dat al inzicht hoe je het moet aanbrengen of kan verwijderen. Dit is ook zo met vinylbehang.

Vinylbehang is een behangsoort met een onderlaag van (meestal) papier met daarop een vinyl laag. Vinyl kennen we ook wel onder de naam PVC.

Alhoewel de onderlaag meestal uit papier bestaat, is er ook vinylbehang dan in zijn geheel uit vinyl bestaat en er zijn soorten die linnen als onderlaag hebben.

Dit vinyl kan heel veel verschillende designs bevatten, maar het meest bekende vinylbehang is het opgeschuimde behang. Dit behang heeft dan de structuur van bijvoorbeeld granol.

vinylbehang verwijderen
Geschuimd vinylbehang

Het voordeel van vinylbehang is dan het makkelijk schoon te maken is en het is vanwege het vinyl goed te gebruiken in vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer en toilet.

Vanwege de productiemethode en de goede kwaliteiten van het behang betreffende vocht, is dit type behang duurder dan het gewone behang.

Lees ook: Geverfd Behang Verwijderen! Met Water, Stoom Of Toch Met …

Hoe Herken je Vinylbehang?

Als je geschuimd behang hebt weet je zeker dat het vinylbehang hebt, maar er zijn ook soorten vinylbehang die een design hebben en waarvan het lastiger vast te stellen is dat het vinylbehang is.

Vinylbehang kan je herkennen aan de veerkracht van het behang. Als je op het behang duwt dan kan je dit licht indrukken en het voelt zacht, sponsachtig aan. Dan kan je er zeker van zijn dat het vinylbehang is.

Maar hoe kan je dit vinylbehang nu makkelijk verwijderen?

Hoe Vinylbehang Verwijderen?

Het verwijderen van vinylbehang is niet zo heel erg moeilijk om te doen en als je geluk hebt, ben je zo klaar. Hoe gaat het in zijn werk?

 1. Begin met het losplukken van de bovenlaag. Begin bij een naad of een hoekje op de grond en trek als eerste de bovenlaag las.
 2. Dit gaat behoorlijk snel en wat er op de muur achterblijft is de onderlaag.
 3. Als de onderlaag van papier is kan je deze met een sopje natmaken, goed laten inwerken en dan kan je de onderlaag afsteken met een plamuurmes.
 4. Is de onderlaag van linnen of vinyl dan kan je dat wel nat maken, maar het vocht trekt niet/moeilijk in de onderlaag en kan de lijm niet oplossen. Bij dit type onderlaag moeten eerst gaten gemaakt worden in de onderlaag en dat kan je doen met een behangperforator wat heel makkelijk werkt.
  Je kunt ook krassen aanbrengen met een oude zaag of een Stanleymes.
 5. Daarna ook weer de wand nat maken met een sopje en goed in laten trekken.
 6. Vervolgens kan de onderlaag afgestoken worden met een plamuurmes.

Ala je deze stappen volgt dan ben ik er zeker van dat het behang zo van de muur af is.

Voor het natmaken van het behang kan je ook een stoomapparaat huren in jouw lokale bouwmarkt, echter dit kan je beter niet op gipsplaat gebruiken, wat dan maak je ook het gips heel erg zacht.

Tot slot nog een paar tips.

Vinylbehang Verwijderen, Een Paar Tips!

Deze tips maken het verwijderen van vinyl nog makkelijker.

 • Bescherm de vloer door er folie op te leggen. Als je een houten of stenen vloer hebt kan het behang weer vastplakken op de vloer, dus dek deze af.
 • Je kunt een behangperforator ook huren bij je bouwmarkt.
 • Om de onderlaag nat te maken kan je een bak vullen met een sopje en met een vloerwisser het behang nat maken. Dit werkt heel snel.
 • Haal de laatste lijmresten weg met een spons en een plamuurmes.
 • Om de muur glad te maken kan je de muur nu laten opdrogen en met fijn schuurpapier de laatste moeilijke plekjes vlak schuren.

Succes met je klus! En is het teveel werk vraag dan om hulp aan vrienden of familie.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs