Behanglijm Verwijderen? Dat Doe Je Op Deze Manier!


Behanglijm verwijderen van de muur is nogal een klusje wanneer het opgedroogd is, en zeker met nog achtergebleven stukjes behang, wanneer deze er af is gehaald. Is behanglijm nog nat en zit het op het nieuwe behang, dan is het klusje zo geklaard met een vochtige doek. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom deze blog om behanglijm te verwijderen wanneer het nat is, opgedroogd is of op behang is gevallen. Het kan zijn dat je behanglijm wilt verwijderen van vliesbehang, van de muur of van hout. Lees hoe je het beste behanglijm kunt verwijderen van alle mogelijke materialen.

Behanglijm verwijderen: Stoom(apparaat) de lijm zacht en schrap met een plamuurmes de lijm van de muur. Na het drogen kun je rest behanglijm weg schuren of je maakt een sopje van afwasmiddel en baking soda. Wrijf dit over het behanglijm om het behanglijm zacht te maken en vervolgens te verwijderen met een plamuurmes. Resterende behanglijm weg schuren.

Het is belangrijk om behanglijm te verwijderen voor je de muur weer verder gaat bewerken. Daar gaat deze blog over!

Wil je behang afweken of verwijderen dan kun je onze blog lezen!

Wanneer je behang en lijm wilt verwijderen kan het zomaar gebeuren dat jouw vloer onder de rotzooi komt te liggen. Een stucloper kan jouw vloer beschermen. Kijk eens bij Bol.com, daar vind je verschillende stuclopers, van karton tot vilt in verschillende prijsklasse.

Behanglijm Verwijderen Van Behang

Wanneer je aan het behangen bent en er valt een klodder behanglijm op het behang dan is het beste wat je kunt doen, de lijm direct verwijderen van het behang.

 • Doe dit met een goed uitgeknepen, schone doek en haal deze doek alleen over de plek van het behanglijm. Wanneer je gaat wrijven, smeer je het behanglijm over een grotere oppervlakte met alle gevolgen van dien. Het kan gaan glimmen wanneer het droog is en dat kun je beter voorkomen dan te moeten genezen, zeg maar.
 • Wanneer het toch droog is kun je met een vochtige warme doek de lijm alsnog, voorzichtig verwijderen. Bij hard wrijven kun je het behang kapot maken, dus wrijf zachtjes en alleen op de lijmplek. Vochtbestendig behang is minder kwetsbaar. Zorg ervoor dat je doek echt niet te nat is want dan week je het hele stuk met behang weer los en ik weet zeker dat dat niet de bedoeling is.
 • Een plamuurmes kan ook de behanglijm verwijderen. Voorzichtig van onder naar boven de lijm verwijderen. Let er wel op dat je niet ‘diep’ het behang in gaat want dan maak je gaten in jouw behang. Neem eventueel de rest af met een warme vochtige doek.

 • Je kunt de lijm eventueel ook zacht stomen wanneer een warme vochtige doek niet goed lukt. Je kunt een papiertje op de lijm houden en de stoomstrijkijzer er voorzichtig tegenaan zetten. Pas op voor je vingers, stoom is heet! Maak het behang niet helemaal vochtig rondom want dat stuk behang kan ook weer losraken. Wanneer je een stoomstrijkijzer hebt kun je het ook hiermee proberen maar stoom niet te lang.

Lees ook: Behanglijm Weggooien? Is Dat Een Goed Idee?

Behanglijm Verwijderen Met Biotex

Met Biotex kun je ook behanglijm verwijderen. Biotex is vlek oplossend, dus als de vlek in dit geval behanglijm is dan kan dit hiermee worden verwijderd.

Doe een schepje Biotex in warm water, spuit dit met een plantenspuit bijvoorbeeld, op de muur. Laat dit even inweken en verwijder de behanglijm van de muur met een plamuurmes. (Zet de zeep weer weg bij kleine kinderen!)

Leg ten alle tijden wel een beschermende laag op de vloer (een groot stuk plastic en handdoeken) wanneer dit bedekt is met vloerbedekking, laminaat of parket. Zo voorkom je een soort van waterschade en allerhande ellende van opbollen van hout en dergelijke. Daarbij komt dat de lijm die er van de muur afvalt ook geen pretje is op de vloer(bedekking).

Wanneer dit weer droogt kun je helemaal opnieuw beginnen, maar dan behanglijm verwijderen van de vloer en dit kan spekglad en gevaarlijk worden. Dus afdekken is het advies!

Behanglijm Uit Kleding

Wanneer er behanglijm op de kleding zit dan doe je de kleding, wanneer mogelijk, in de wasmachine (of je brengt deze naar de stomerij). Ook hier kun je Biotex voor gebruiken maar een ander wasmiddel, voor kleding, doet dat net zo goed.

Waas Behanglijm Verwijderen

Wanneer het je gelukt is om een gedeelte van het behang met lijm te besmeren aan de goede kant en het is opgedroogd dan zie je een soort van waas van behanglijm. Jammer, want het wordt toch een klusje om dit te verwijderen. Het kan ook zo zijn dat je de waas van behanglijm van de muur wilt verwijderen. Dan zijn hier voor beide vragen de oplossingen maar leg wel eerst bescherming neer voor de vloer!

De oplossingen:

 • Bij waas behanglijm op behang: De warme, vochtige doek komt hier dan ook weer de hoek om kijken. Wrijf met deze doek over de waas van behanglijm. Mogelijk kun je het hiermee verwijderen.

  Maak het behang echt niet te nat want dan wordt de lijm onder het behang ook weer week en dan kan je behang er dus weer vanaf vallen of gaan bubbelen. Daarbij komt dat het behang, wanneer het van papier is, kan gaan weken en zo kun je de bovenlaag van het behang er vanaf wrijven. Dan heb je een groter probleem en kun je opnieuw beginnen.
 • Bij waas behanglijm op de behang: Er zijn middelen op de markt die de waas van lijm die op het nieuwe behang zit, zouden kunnen verwijderen. Een sticker remover zou kunnen helpen. (Wel agressief!)

  Dus ook voorzichtigheid is hier geboden. Probeer eerst een stukje van het behang die niet in het zicht zit om te kijken hoe deze sticker remover reageert op jouw behang!
 • Bij waas behanglijm op de muur: Wanneer je de waas van behanglijm van de muur wilt verwijderen, na het afhalen van het behang, dan wordt een andere methode worden toegepast.

  De allerbekendste methode van een emmer warm water met schoonmaakmiddelen zoals Biotex, zoals boven beschreven, maar azijn of afwasmiddel is ook mogelijk. Het gaat om een middel die vlekken oplossen en losweken.
 • Bij waas behanglijm op de muur: Na het losweken, en inweken dus, van de lijm door een losweekmiddel, is het wel nog werken om deze lijmresten te verwijderen met een plamuurmes of spons.

  Waarbij ik wel moet zeggen dat wanneer er veel lijm op de muur zit een spons dan snel ‘volloopt’ en snel plakkerig wordt waardoor de spons minder goed zijn werk weer doet. Meerdere sponsen in de aanslag zijn dan wel van belang maar een plamuurmes vind ik handiger en werkt schoner.

Wanneer de muur niet meer plakkerig of vettig voelt dan is de muur lijmvrij. Wanneer het nog wel plakkerig voelt dan mag je nog een rondje lijm verwijderen doen om de muur lijmvrij te maken…..(helaas).

Daarna kun je eventueel een schuurpapiertje over de muur halen om echt de laatste resten te verwijderen. Zeker wanneer de muur na het verwijderen van het behang wordt geverfd, is dit een dankbaar klusje.

Behanglijm Verwijderen Voor Schilderen

Behanglijm moet je verwijderen voor je een muur gaat schilderen (of pleisteren). De reden hiervoor is dat de behanglijm een vervelende gele of bruine kleur achterlaat door de nieuwe verflaag.

Dus gele en/of bruine vlekken kunnen de muur, door de nieuwe verf heen, er zo niet mooi uit laten zien dan je spijt kunt krijgen dan je de behanglijm er niet af hebt gehaald. Dus… werk aan de winkel! Hoe? dat lees je hierboven verder in deze blog.

Behanglijm Verwijderen Van Hout

Wanneer er behanglijm is gekomen op hout (houten vloer of meubel) dan kun je proberen met wat schoonmaakazijn. Doe een beetje schoonmaakazijn op een doekje en wrijf dit over de lijm. Laat deze even inwerken en wrijf het nogmaals weg met een doekje.

behang verwijderen

Lukt dit truckje niet dan kun je ook HG behang lijmverwijderaar proberen. Lees de instructie goed op de verpakking!

Behanglijm Verwijderen Van Vliesbehang

Je kunt de behanglijm met een vochtig warm doekje even laten inweken en proberen het er zo af te vegen. Ook is het mogelijk om een keukenpapiertje, dubbel, op de lijm te leggen en dit met een strijkijzer eraf te weken. De lijm trekt dan in het keukenpapier.

Pas op dat je dat niet te lang doet want de lijm van het behang kan ook losraken en dan ben je verder van huis. doe beetje bij beetje en verplaats het keukenpapier iedere keer totdat de lijm helemaal in het keukenpapier is opgenomen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!