Lijmresten Verwijderen Van Hout, Wat Werkt Wel En Wat Niet?

Lijmresten Verwijderen van Hout

Tijdens het klussen wordt vaak lijm gebruikt om verbindingen te maken. Zo kan ook hout verbonden worden door lijm. Ook is hout vaak de ondergrond waar andere materialen op verlijmd worden, denk aan een pvc-vloer in de woonkamer of bijvoorbeeld vloerbedekking op de trap. Tja, en soms wil je wat anders op de trap. Hoe kan je lijmresten verwijderen van hout?

Lijmresten verwijderen van hout. Er is verschil in lijmresten: is het van een sticker, plakband, folie of iets degelijks of is het lijm van bijvoorbeeld vloerbedekking of laminaat? Er zijn middeltjes zoals Coca-Cola, Aceton voor kleine lijm plekken. Voor grotere vlakke kan je soms water gebruiken of afbijt. Ook professionele middelen werken uitstekend.

Bovenstaande opsomming geeft je een eerst hint hoe je lijmresten kan verwijderen van hout. Er komt echter meer bij kijken en daar gaat deze blog over. Voordat je aan de slag gaat zorg er wel voor dat je gebruikmaakt van de juiste beschermingsmiddelen, zeker als het product oplosmiddelen en chemicaliën bevat. Het belangrijkste is eerst te bepalen waar je de lijm van af wilt halen. Is het een lijm plekje of een groot oppervlak?

Lees ook: Hoe Trapbekleding Verwijderen, Is Het Gelijmd Of Gespijkerd?

Hoe Lijmresten Verwijderen Van Hout?

Dit is best wel een algemene vraag. Zijn het kleine plekjes, lijm spetters of heb je een klont lijm gemorst? Of is het lijm dat is blijven zitten na verwijderen van de vloerbedekking of trapbekleding.

Lijmresten Verwijderen Van Hout

gereedschap voor nodig. Voor grote oppervlakte is echter een andere aanpak nodig om lijmresten te verwijderen van hout.

Beide worden besproken. We beginnen met de kleine plekjes lijm verwijderen en de grotere vlakken worden besproken onder de koppen ‘vloer’ en ’trap’.

Lijm Verwijderen Hout, Hoe Pak Je Dit Aan?

De kleine plekken met lijmresten kunnen door verschillende manieren ontstaan door het verwijderen van

 • Stickers
 • Plakband
 • Afplak tape
 • Restje seconde lijm
 • Zelfklevende folie
 • Etiketten

Kortom, er zijn vele soorten lijmresten en die kunnen op verschillende manieren verwijderd worden.

Er zijn de ‘huis, tuin en keuken’ manieren en er zijn professionele middelen die ook uitstekend werken, vaak nog beter dat de alternatieve manieren. Maar het is leuk om eerst de ‘huis, tuin en keuken’ manieren te proberen. Dus waar kan je deze lijmresten onder andere mee verwijderen:

 1. Oplossen met Aceton
  Dit zit o.a. in nagellak remover. Maak de plek vochtig met aceton, even laten inwerken en verwijder de lijm met een scherp mesje.
 2. Ook Coca-Cola kan lijmresten oplossen
  Doe het even de lijmplek. Even laten inwerken en dan verwijderen.
 3. Föhn, zand plamuurmes
  Maak de lijmresten warm met de Föhn, bestrooi met zand en haal weg met een plamuurmes.
 4. Vaseline
  Smeer de plek in met vaseline en laat het een nachtje intrekken. Verwijder de lijm met een plamuurmes of probeer het met pulken.
 5. Azijn
  Maak de lijm zacht met Azijn. Dep steeds met een doekje een beetje azijn op de lijmplek. De lijm wordt uiteindelijk zacht (kan 15 minuten duren) en kan je verwijderen.
 6. Schuren
  Is het onbehandeld hout of geolied hout waarvan je nog olie overhebt, dan kan je het scheuren met fijn schuurpapier en daarna weer behandelen met de juiste olie.
 7. Warm water
  Is het lijm op waterbasis dan doet warm water het klusje voor je. Even laten inweken en verwijderen.

Er zijn natuurlijk ook professionele lijmresten verwijderende middelen. HG heeft bijvoorbeeld Sticker verwijderaar en Behanglijm verwijderaar die gebruikt kunnen worden voor heel veel lijm problemen. En het fijne hiervan is dat het zeker werkt.

Lees ook: 6 x Lijm Verwijderen Uit Kleding?

Hoe Lijmresten Verwijderen Van Houten Trap?

Oude lijm verwijderen van de trap kan best vervelend zijn. Ik zelf heb de ervaring van het verwijderen van lijm van een houten trap. Het probleem bij lijm op trappen is dat je niet weet welke lijm gebruikt is. Het kan lijm zijn die oplost met chemische oplosmiddelen, echter zijn vele lijmsoorten oplosbaar met water.

Lijmresten Verwijderen Van Hout

Wateroplosbare traplijmen hebben vaak een bruine kleur. Als het wateroplosbaar is dan is het een redelijk eenvoudig klusje.

Voordat je aan de slag gaat adviseer ik je eerst twee traptreden vochtig te maken met warm water. Laat dit even inweken en maak dan weer vochtig. Als het meezit wordt de lijm zacht en kan je het met een verfkrabber verwijderen. Neem wel even de tijd om het water in te laten werken. Daarna kan je alles schoonmaken met water en zeep en kan je met de trap doen wat je maar wilt. Opnieuw bekleden of verven!

Lees ook: 7 x Trap Lijm Verwijderen, Van Oplossen Tot Schuren!

Wordt de lijm toch niet zacht, dan is deze dus niet met water oplosbaar. Dit vraagt nu om een andere aanpak en je kunt nu gebruik maken van afbijt en scherp steek gereedschap zoals een plamuurmes of verfkrabber. Gebruik wel beschermend materiaal zoals een mondmasker en handschoenen.

 • Hou er rekening mee dat je de trap even niet kan gebruiken.
 • Smeer de een paar treden tegelijk in en doe dat volgens de aanwijzing op de verpakking.
 • Steek of krab de lijmresten weg.
 • Verzamel de lijm en doe dit in de bak voor chemisch afval.

Ook kan je weer kijken in het schap van HG in de winkel. HG heeft ook een vloerlijmverwijderaar welke je ook kunt gebruiken op trappen. Of zoals HG het zelf vertelt “HG vloerlijmverwijderaar verwijdert de meest hardnekkige lijmen en lijmresten van vrijwel alle ondergronden. Deze extra sterke en supersnel werkende vloerlijmverwijderaar is geschikt voor het verwijderen van de meest hardnekkige lijmsoorten.”

Hoe Lijmresten Verwijderen Van Houten Vloer?

Het volgende probleem is lijmresten verwijderen van Houten vloer, dit heeft veel overeenkomsten met het verwijderen van lijmresten van een houten trap.

Lijmresten Verwijderen Van Hout

Ook nu weer eerst bepalen of het een lijm is op waterbasis. Als dat zo is dan is het een redelijk makkelijke klus. Maak een stuk van de vloer na met warm water. Doe dit na een paar minuten nog een keer. Bepaal dan of de lijm zacht is geworden en of deze makkelijk we te steken is. Gebruik hiervoor een plamuurmes. Gaat het er makkelijk van af, dan is water je redding. Lukt het niet dan zijn andere maatregelen nodig.

Is het een chemische lijmsoort dan is een ander aanpak noodzakelijk. Er zijn een paar opties, namelijk:

 1. Afsteken
  Met scherp steekgereedschap zoals een verfkrabber of plamuurmes steek je de lijmresten weg. Neem zo groot en een zo breed mogelijk plamuurmes om in 1 keer veel weg te steken. Dit is echter een lastige klus die veel geduld vraagt.
 2. Schuren
  Schuur de lijmresten weg en gebruik hiervoor een grove korrel. Of het lukt is afhankelijk van de lijm die gebruikt is. Sommige lijmsoorten lossen op als ze warm worden door het schuren en dan ben je nog verder van huis.
 3. Professionele middelen
  Veel klusser blijven proberen om het met eenvoudige middelen hardnekkige lijmresten te verwijderen. Dit kost dan veel tijd en meestal veel kopzorgen en ellende. In de bouwmarkt zijn producten verkrijgbaar die lijmresten oplossen en waarmee ze verwijderd kunnen worden zoals ‘HG vloerlijmverwijderaar’. De magie zit al in de naam van het product. HG vloerlijmverwijderaar kan je vinden bij Bol.com, daar staat een uitgebreide product omschrijving.

Bepaal eerst of het water oplosbare lijm is. Wanneer dit niet het geval is dan zal je een keuze moeten maken wat voor jou de beste aanpak is.

Lees ook: Houtlijm Verwijderen, Kan Dat Dan?

Hoe Lijmresten Verwijderen Van Geverfd Hout?

Op geverfd hout kan je ook lijmresten verwijderen. Kijk hiervoor naar de oplossingen die aangedragen worden in het hoofdstuk Lijm Verwijderen Hout.

Let wel op! Aceton kan bijvoorbeeld de verf aantasten, dus niet elke oplossing is geschikt. Koop bij twijfel het product van HG Sticker verwijderaar. Zo zit je altijd goed.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!