Behang Afweken – 23 Handige Tips Voor Jou!


Behang afweken kan nogal een klus zijn. Spons, spetters, plakpapier, emmers, water en nattigheid. Er zijn hulpmiddelen die het gemakkelijk maken, maar behang afweken gaat gepaard met doorzettingsvermogen, verstand op nul en gaan. Hoe sneller en langer je doorgaat, hoe sneller het voorbij is en je nieuw behang kunt plakken, of stuken natuurlijk. Deze blog zal gaan over hoe je zo makkelijk mogelijk, en op de beste manier het behang van de muur kan afweken. Daar gaan we.

Behang afweken: Neem een emmer met warm water en een grote spons. Leg grote doeken op de grond om water op te vangen, waar je het behang gaat afweken. Maak met een mes inkepingen in het behang van boven naar beneden. Maak de spons nat en wrijf het behang zo nat mogelijk in. Laat het water in weken op het behang. Zo kan je behang afweken.

Er zijn natuurlijk meerdere manieren en tips om behang af te weken, om dat zo makkelijk mogelijk te doen. Lees de ‘behang afweken tips’ en je komt echt beslagen te ijs (of te water).

behang afweken

Lees ook: Behanglijm Weggooien? Is Dat Een Goed Idee?

Tips Om Behang Af Te weken

Voor je behang gaat afweken kun je een aantal dingen doe om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Deze tips staan hier voor jou op een rijtje. Maak er gebruik van!

 1. Vraag hulp! Hoe meer mensen komen helpen hoe sneller het klaar is. De tijd gaat ook sneller met meer mensen omdat je aan het kletsen, zingen of dansen bent. En hoe meer hulp, hoe sneller dat dit ‘behang afweken klusje’ gedaan is.
 2. Zorg dat je alle klaarzet. Trap(pen), (hand)doeken, blokkwasten of sponsen (het liefst grote), (of een afstoomapparaat), emmers et heet water en afwasmiddel bijvoorbeeld, plastic om de hele vloer te beschermen, afplaktape, plamuurmessen, iets om stopcontacten af te plakken, vuilniszakken, hulp en radiootje…
 3. Leg grote handdoeken neer om het water op te vangen wat je over de muur gaat vegen of leg een stucloper neer die jouw vloer beschermd. Bekijk bij bol.com welke stuclopers dit zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen.
 4. Je kunt ook een plantenspuit gebruiken in plaats van een spons. Je krijgt er wel vermoeide handen van (ik wel). Zeker wanneer je de enige bent die in de plantenspuit moet knijpen.
 5. Bescherm je vloer(bedekking) met plastic. Spreid deze zo veel mogelijk uit over de vloer. Alle behang wat op de grond valt en de kleine stukjes bevatten ook nog plakkerig lijm. Dit wil je niet op jouw vloer of vloerbedekking.
 6. Zet het stroom eraf tegen een stroomstoring of zelfs brand.
 7. Plak stopcontacten af! Water en elektriciteit gaan niet goed samen. Om te voorkomen dat er toch water in het stopcontact zit moet je het afplakken voor wanneer je het stroom er weer op zet.
  behang afweken
 8. Werk samen! Eén iemand gaat de muur natmaken, wacht 3 minuten en doet dat nog een keer, de ander gaat nu schrappen, terwijl de andere weer verder gaat met het nat maken van de muur.
 9. Neem zo mogelijk het warmste water wat jouw hand aankan, dat lost de lijm sneller op die op de muur zit, waardoor het behang er makkelijk afweekt.
 10. Er zijn allerhande moderne behang verwijder middelen die je kunt gebruiken (Alabastine, Citix, HG en Perfax bijvoorbeeld). Lees de instructie en wees er verzekerd van dat het beter gaat dan water…
 11. Maak het behang nat, wacht een minuut of 3, maak het behang weer nat en kijk dan of het er makkelijk af komt. Anders… maak je het behang nog een keer nat en schrap je het er dan af met een plamuurmes. Succes verzekerd.
 12. Huur een afstoom apparaat bij de bouwmarkt. Er zijn diverse stoomapparaten die het afweken van behang, jou een stuk makkelijker maakt. Je zet een soort strijkijzer, die bedoelt is om behang af te weken, tegen de muur. Stoom verhit lijm en maakt het behang vochtig zodat deze er bijna vanaf valt.
  behang afweken
 13. Koop een afstoomapparaat wanneer je regelmatig of veel behang moet afweken. Dat kan dan goedkoper zijn (Ze zijn er al vanaf ongeveer 40 euro). Een weekend zo een stoomapparaat huren kost ongeveer 21,00 euro bij een bouwmarkt. Prijzen verschillen natuurlijk per bouwmarkt, dus maar even een rondje google of bel diverse bouwmarkten in de buurt voor een prijsopgave. Bij sommige bouwmarkten kun je online de prijs niet opvragen, dan moet je bellen (?)
 14. Tijd! Je zult tijd moeten besteden aan dit klusje. Denk niet bij een kamer dat je dat even snel doet. (met zijn vieren gaat het vier keer zo snel, dan wel natuurlijk).
 15. Sop een stuk muur in en ga dan koffie drinken, zo heeft het behang en lijm tijd om zacht te worden en wordt het er zo afgeweekt. Twee vliegen in één klap!
 16. Het gebeurt vaak dat de bovenste laag van het behang er makkelijk afgescheurd kan worden zonder dat je het nat maakt. Lekker doen en daarna de onderkant van het behang (de witte onderlaag) nat maken of stomen. Dat vliegt er dan bijna vanzelf af.
 17. Gebruik een prikroller. Dat is een roller met prikkers eraan die gaatjes prikken in bijvoorbeeld vinylbehang wat heel moeilijk water opneemt. Een beetje vanaf de naden wel maar door het vinyl heen gaat dat niet. Door een prikroller over het behang heen te bewegen maak je dus gaatjes waar water in kan sijpelen en het lijm en behang aan de binnenkant kant af kan weken.
  behang afweken
 18. Huur iemand in om dit klusje te klaren. Wanneer je geen tijd hebt en je kunt het je permitteren dan kun je een professional inhuren om het behang eraf te weken. (misschien ook gelijk behangen maar dat is een ander verhaal…)
 19. Een muziekje kan de tijd sneller doen gaan en het ook nog een beetje leuk houden. Je mag mee zingen en dansen…
 20. Had ik ‘hulp vragen’ al genoemd :-).

Wil je gaan behangen over behang dan kun je ons artikel lezen die daar over gaat.

Behang Afweken Met Biotex Of…

Er zijn in de loop der jaren allerlei middeltjes gevonden die het zouden kunnen vergemakkelijken om behang af te weken. Ik zal er een aantal noemen die je eventueel zou kunnen proberen:

behang afweken
 • Doe een beetje Biotex in een emmer met goed heet water, goed roeren en dat over jouw behang wrijven met een grote spons. Biotex ontvet maar lost ook lijm op. Daarbij maakt Biotex het behang zacht. Het proberen waard!
 • Azijn zou ook kunnen bespoedigen dat lijm los raakt van de muur en je behang afweken maar deze heb ik nog nooit gedaan. Het proberen waard, zou ik zeggen.
 • Er is een wasverzachter middel (Dasty) die ook nog andere dingen doet dan was verzachten. Het lost de lijm in no time op van de muur waardoor je snel papierbehang eraf kunt weken. Vinyl behang is even wat anders hé, dat is plastic. Tips daarover zie je hier boven.

Lees ook: Voorstrijken Behang – Is dat nodig en waarmee?

Dus behang afweken? Je hebt nu genoeg tips en tricks om het behang op een zo snel mogelijke manier af te weken. Sterkte en natuurlijk ook een beetje plezier. Het gaat ongetwijfeld ook weer heel mooi worden!

Nu alle behang eraf is wil je misschien wel weer opnieuw behangen. Heb je het geweldige aanbod aan behang (500 pagina’s), bij bol.com wel eens gezien?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!