Geverfd Behang Verwijderen! Met Water, Stoom Of Toch Met …

Geverfd behang verwijderen

Behang wat al lang op een muur zit kan geverfd zijn. Sterker nog, vroeger was er Rauhfaserbehang wat juist bedoeld was op te verven. Dit is behang van twee lagen papier met houtvezels ertussen. Maar ook schuimbehang of vinylbehang kan geverfd worden. Leuk, maar hoe kan je geverfd behang verwijderen zonder te veel moeite.

Geverfd Behang Verwijderen. Snijdt met een stanleymes in het behang. Maak het behang nat met water en een spons of gebruik een stoomapparaat. Laat stoom of het water, het behang losweken en pulk en trek het (half) losgelaten behang van de muur. Herhaal dit tot alle behang van de muur is getrokken.

Dit is in het kort uitgelegd hoe geverfd behang te verwijderen is. Er komt nog wel iets meer bij kijken dan wat bovenstaand is omschreven en dat gaan we in deze blog behandelen. Lees ook onze ander blog met 10 behang verwijderen tips, misschien zit er wel een praktische tip voor je bij! Je weet het nooit!

Hoe Geverfd Behang Verwijderen

Behang verwijderen kan beste een lastige klus zijn om te doen omdat je soms gewoon niet weet hoe het uitpakt. Heb je geluk dan trek je al het behang er in één keer vanaf. Heb je pech dan gaat het beetje voor beetje en soms ook nog eens laagje voor laagje.

Behang is vaak opgebouwd in lagen als je je het natmaakt of stoomt haal je vaak de eerste laag er vanaf. Daarna moet je het hele proces nog een keer doorlopen om de andere laag er vanaf te halen.

Maar dat is gewoon behang, nu geverfd behang verwijderen. Dat vraagt weer om een andere aanpak. Waarom dan hoor ik afvragen. Geverfd behang neemt geen vocht op. Met andere worden stoom en water kunnen niet door de verflaag heen dringen. Het gebeurt uiteindelijk wel, maar dat duurt een hele poos en die tijd heb je gewoon niet als je geverfd behang wilt verwijderen.

Wat je dus als eerst moet doen is de verflaag breken, kapot maken zodat vocht onder of de stoom achter de verf kan komen en zo de lijm los kan weken.

De verflaag kapot maken kan je doen met een Stanley mesje. Je maakt krassen in de verf zodat het vocht door kan dringen in het behang.

geverfd behang verwijderen
Perforator van Bol.com

Echter, je kan het jezelf ook makkelijk maken door een behangperforator te kopen, deze kan je o.a. kopen bij Bol.com. Deze perforators maken vele kleine gaatjes in het geverfde behang op een hele eenvoudige manier. Je rolt de perforator over het geverfde behang wat je wilt verwijderen en je brengt letterlijk honderden kleine gaatjes aan in het geverfde behang.

Je kunt ook een Stanleymes het behang kapot snijden of maak gebruik van een oude houtzaag. Zet de zaag met de tanden op het behang en trek de zaag over het geverfde behang. Ook nu krijg je krassen en breek je de verflaag.

Lees ook: Behang Afweken – 23 Handige Tips Voor Jou!

Behang Verwijderen Dat Geverfd Is

Als je dit gedaan hebt dan kan je met de stoommachine aan de slag of met lauw water en een spons. Nu kan het vocht achter de verf komen en zo het behang losweken.

 1. Maak krassen in het geverfde behang. Je kunt een Stanleymes gebruiken maar ook een oude houtzaag. Schuur goed met een oude zaag over het behang en zorg voor krassen en putten. Je kunt dus ook een behangperforator gebruiken wat heel makkelijk werkt.
 2. Nu de gaatjes en krassen zijn gemaakt maak je het hele behang nat met een sopje van Biotex, afwasmiddel of professionele behanglijmoplosmiddelen. Laat het heel goed inwerken en maak het behang goed nat. Het slimste is om dit te doen met een vloerwisser, zo kan je grote stukken goed nat maken. Je kunt ook een stoommachine huren bij je lokale bouwmarkt.
 3. Als het doorweekt en ingewerkt is kan je met een plamuurmes het behang afsteken, als het goed is!
 4. Als alternatief kan je, zoals al eerder aangegeven, ook een stoommachine huren, maar water en een sopje doen het waarschijnlijk ook goed. De kunst is om het behang echt heel goed nat te maken en het vocht goed te laten intrekken. Is de onderlaag van gipsplaat dan kan je beter geen stoommachine gebruiken, anders ben je nog verder van huis.
 5. De laatste restjes kan je nogmaals nat maken en wegsteken of met een schuurblok wegschuren. Gebruik dan wel een stofmasker.

Je zult zien dat je toch nog langer moet stomen of nat moet maken dan gewoon behang wat het vocht moet door de gaatjes achter de verf komen.

Behang afstomen

Ook nu trek je vaak de eerst laag van het behang eraf, de geverfde laag behang in dit geval. Als deze eenmaal verwijderd is kan je de onderste laag afstomen en afsteken.

Lees ook: Behanglijm Verwijderen? Dat Doe Je Op Deze Manier!

Geverfd Glasvezelbehang Verwijderen

Voor geverfd glasvezelbehang geldt eigenlijk hetzelfde als voor gewoon geverfd behang. Latex muurverf laat geen vocht door dus je kan stomen wat je wilt maar en zal weinig gebeuren.

Ook het natmaken met een spons heeft geen zin. Het water trek niet snel in het behang. Wat is dan de oplossing voor Geverfd glasvezelbehang? Juist, ook perforeren met een behangperforator.

Ook nu moeten we de toplaag kapot maken zodat het vocht achter de verf kan komen om zo het behang los te weken.

Geverfd Behang Verwijderen Tips

De belangrijkste tips zijn deze:

 • Maak de verflaag kapot, dit kan je doen met:
  • Een behang perforator
  • Een Stanleymes en krassen maken
  • Een oude houtzaag. Zet de tanden op de verf en trek deze naar beneden.
 • In binnenhoeken, aan de randen zit het behang vaak al los. Maak het kapot met een plamuurmes en trek het van de muur af. Zo heb je al een beginnetje.
 • Maak gebruik van lauw water met zeep en een spons. Zo kan je veel vocht aanbrengen op het behang.
 • Gebruik een vloerwisser om het behang nat te maken. Zo kan je een groot vlak natmaken en loopt het water niet langs je armen naar beneden.

Lees ook: Behanglijm Weggooien? Is Dat Een Goed Idee?

Veel succes met je klus!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs