Behangen Over Structuurverf – Kan Dat Dan?

structuurverf glad maken

Structuurverf is een makkelijke manier om je muur een unieke uitstraling te geven. Structuurverf is latex waaraan meestal zandkorrels zijn toegevoegd. Hoe fijner de korrels hoe fijner de structuur. Een voordeel van latex is dat je het in alle kleuren kunt mengen. Maar wat nu als je wilt behangen over structuurverf, kan dat dan en wat moet je doen om een gladde wand te krijgen?

Behangen over structuurverf. Over fijn korrelige structuurverf kan je gelijk heen behangen, het is echter niet aan te raden! Maak de structuurverf eerst glad door Renovlies behang aan te brengen, de muur te schuren, te stucen of muurvuller te gebruiken. Dan krijg je het beste resultaat.

Dit is het korte antwoord, maar er komt nog veel meer bij kijken wat we hieronder bespreken, dus lees snel verder.

Kan Je Behangen Over Structuurverf?

Om deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden is het type structuurverf die op de muur zit hebt van belang. Er is structuurverf met een fijne korrel tot en met een grove korrel.

Je voelt het al aankomen denk ik, structuurverf met een grove korrel kan je niet gelijk over behangen. Deze structuur zal je eerst glad moeten maken. De structuur zal met de grootst mogelijke waarschijnlijkheid door het behang heenkomen, als je de muur niet glad maakt.

Een fijne structuurverf kan je gelijk overheen behangen mits je behang dik is. Wanneer je dun behang hebt, zal de structuur door het behang heenkomen. Dus het beste advies wat wij je kunnen geven is om ook de fijne structuurverf ook eerst glad te maken.

Lees ook: Structuurverf Glad Maken! – Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

Naast grootte de korrel kan de latex zelf ook nog een probleem geven. Eigenlijk is het niet de latex die het probleem is, maar het vuil en vet op de muur. Als je ervoor kiest om gelijk op de structuurverf te behangen is het eerste wat je moet doen de muur ontvetten en schoonmaken.

Er zit waarschijnlijk voor jaren vuil, vet en aanslag om de structuurverf. Dit vuil en vet moet er eerst vanaf om de behanglijm goed te laten hechten. Gebruik warm water met een ontvetter (ammoniak) om de structuurverf schoon te maken.

Wil je de structuur verwijderen dan zijn er een paar opties die je kunt doen, deze worden hieronder beschreven.

1. Renovlies Behang Over Structuurverf

Renovlies is een van de vele soorten glasvlies behang. Het is papier of vinyl geplakt op een vlies. Dit behang wordt gebruikt om schuren en oneffenheden weg te werken. Het wordt gebruik tijdens renovaties en in nieuwbouwwoningen om een gladde muur te verkrijgen.

Eerst Renovlies behang aanbrengen en dan het uiteindelijke behang kan heel goed werken bij structuurverf met een fijne korrel. De lijm die je aanbreng en het Renovlies zelf zullen de korrels wegwerken. Daarna kan je het af behangen.

Ook als je Renovlies gebruik raden wij je aan om de muur goed te ontvetten met warm water en een ontvetter voor een goede hechting van de lijm. Zo halen jaren van vet en vuil van de muur af.

Als je twijfelt of dit voor jouw muur gaat werken maak dan eerst een proef stukje. Probeer het op een stukje van de muur uit en kijk wat het resultaat is voordat je gelijk de hele muur doet.

Voor structuurverf met een grove korrel is ook Renovlies niet de oplossing.

Lees ook: Hoe Structuurverf Verwijderen? – Opvullen, Schuren Of …

2. Structuurverf Schuren

Deze methode is er eentje die veel rommel veroorzaakt en dat is namelijk schuren. Je kunt structuurverf schuren en glad maken.

Bij een muur met een fijne korrel is dit sneller gedaan dan met een grove structuur. Begin eerst te schuren met een grove korrel, bijvoorbeeld 180 en kijk hoe dit uitpakt op de muur. Desnoods ga je terug naar een fijnere korrel schuurpapier (220) om het beste resultaat te krijgen.

Je kunt in de bouwmarkt special wandschuurmachines huren met een afzuiginstallatie.

behangen over structuurverf

Probeer eerst een stukje uit voordat je de hele muur beetpakt.

Maar wat je eerst moet doen, is de muur ontvetten met water en een ontvetter. Als je dit niet doet duw je het vet en vuil in de structuurverf wat later weer problemen kan geven met de hechting. Zorg ervoor dat je eerst het vet en vuil van de verf afhaalt.

Zorg tevens voor voldoende ventilatie en gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een mondmasker en een veiligheidsbril.

Lees ook: Hoe Structuurverf Overschilderen? – Met Kwast, Roller En Latex!

3. Stucen Over Structuurverf

Een betere methode is om stucwerk aan te brengen over de structuurverf. Stucen is wel een vak apart en best lastig en zwaar werk. Maar ja, eens moet de eerst keer zijn.

  • Het eerst wat je doet, is de muur nalopen en kijk over er losse plekken bij zitten. Zo ja, steek deze weg met een plamuurmes.
  • Het tweede wat je doet voordat je gaat stucen, ook nu weer de muur eerst ontvetten met water en een ontvetter om jaren van aanslag te verwijderen.
  • Daarna kan het stucwerk aangebracht worden. Hiervoor maak je gebruik van een gipspleister en deze breng je in een dunne laag aan zodat de muur glad wordt.

Zorg er voor dat je goed gereedschap gebruikt en volg altijd de aanwijzingen op de verpakking, dan kan het niet mis gaan.

4. Structuurverf Opvullen

In onze ogen de best oplossing voor structuurverf is een muurvuller. Er zijn verschillende soorten muurvuller te koop in de bouwmarkt en deze breng je aan met een simpele roller.

Je kunt met de roller in één keer een laag aanbrengen in een dikte van 2 mm. Daarna strijk je de vuller glad met een spaan. Dit is redelijk makkelijk om zelf te doen en het is verkrijgbaar bij elke bouwmarkt. Ook Bol.com heeft vele soorten muurvullers in het assortiment. Kijk er eens rond, misschien zit er iets voor je bij!

Voordat je aan de slag gaat moet je nog wat voorbereidingen treffen, namelijk:

  • Controleer of er geen losse stukken op de muur zitten. Als dit zo is steek ze dan weg met je plamuurmes.
  • Ontvet de muur vervolgens heel goed. Verwijder vet en vuil met een goed ontvetter. Dit zorgt voor een betere hechting van de muurvuller.
  • Maak welk gebruik van beschermingsmiddelen en volg altijd de aanwijzingen op de verpakking!

Dit zijn de methode die je kunt gebruiken om te behangen over structuurverf.

Kijk goed naar de structuurverf en maak een keuze welke methode je wilt gebruiken. Probeer altijd eerst een stukje uit als je niet zeker bent of het gaat werken.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs