6 x Manieren Voegen Schoonmaken, Makkelijk En Handig!

voegen schoonmaken

Na verloop van tijd gebeurt het: de voegen van de badkamer, keuken of vloer zijn verkleurd. Vies, geel, zwart of wat voor een kleur dan ook. Het is niet meer die mooie kleur die het was. Hoe kan je deze voegen op een goede, maar misschien ook wel makkelijke manier, kan schoonmaken?

Voegen schoonmaken: Meng bleek met wat koud water en maak de voegen schoon met een borstel. Laat de voegen 10 minuten inweken en maak de voegen schoon met water en een doekje. Ook soda met azijn in water kunnen donkere voegen goed schoonmaken. Ook Cola, Dasty en een stoomreiniger doen het werk.

In deze blog hebben we een aantal oplossingen die jij kunt proberen. De ene voeg is de andere niet, maar alle hier aangegeven middeltjes zijn prima schoonmaakmiddelen voor de voegen.

Let op! Alle tegels zijn anders! De één is natuursteen of marmer de ander van keramiek en dus gebakken. Tegels van natuursteen kunnen niet tegen zure reinigingsmiddelen.

Probeer bij twijfel altijd een hoekje uit waar je gaat proberen het middel toe te passen. Hopelijk geeft het geen problemen voor voegen en tegels en kun je de rest van de voegen doen. Je kunt natuurlijk bij professionele middelen altijd advies inwinnen bij het bedrijf waar je dit middel koopt.

Gebruik een voegenborstel om de voegen goed schoon te maken. Bol.com heeft handige voegenborstels!

Hoe Voegen Schoonmaken?

Grijze of lichte voegen schoonmaken kun je op verschillende manieren doen. Er zijn wel wat aandachtspunten voor je deze voegen gaat schoonmaken. Het is van belang dat je altijd nagaat welke tegels er op de muur zitten en tegen welk schoonmaakmiddel zij kunnen.

Voegen Van Keramiek Tegels

  • Deze voegen kun je met bleek en wat koud water goed soppen, en/of met een borstel langs de voegen gaan. Laat dit ongeveer 30 minuten inweken en spoel dit af met koud water. Met koud water werkt bleek of chloor beter.
  • Maak de voegen schoon met 60 gram Baking soda (geen bakpoeder) en 60 ml azijn. Doe dit in 1 liter water en meng dit. Neem een stevige borstel en schrob de voegen. Laat dit een half uurtje inweken en spoel de voegen weer schoon. Kan met een plantenspuit maar ook met een doekje.
  • Er zijn natuurlijk echt professionele schoonmaakmiddelen die ervoor zorgen dan voegen goed worden schoon gemaakt. Neem een voegenreiniger bijvoorbeeld van HG, Alabastine en HMK. Wel zo makkelijk, niet duur en fijn wanneer je jouw tandenborstel niet wilt delen…. Sommige reinigingsmiddelen zijn daar ook te vinden.

Lees ook: 5 × Manieren Voegen Schoonmaken Badkamer!

Voegen Van Natuurstenen Tegels

Marmer en ander natuursteen kan niet tegen sommige schoonmaakmiddel. Hiervoor kan je beter speciale reinigingsmiddelen gebruiken. Natuursteen kan bijvoorbeeld niet tegen azijn, antikalk en soda en andere zure middelen. De tegels worden onherstelbaar beschadigd. Ook een schuurspons, harde borstels en dergelijke kun je beter achterwege laten.

Schoonmaken van de voegen langs natuursteen kan je het beste regelmatig afnemen met warm water afnemen en gebruik eventueel een tandenborstel. Natuurlijk kun je ook voegenreiniger gebruiken, maar die zijn niet zo goed voor het milieu.

Waarmee Voegen Schoonmaken?

Er zijn verschillende schoonmaakproducten die je kunt gebruiken om voegen schoon te maken. Onderstaand worden de meest gebruikte middelen besproken, te beginnen met Dasty.

Voegen Schoonmaken Met Dasty

In Dasty Super Cleaner zit ook chloor. Dus tegels van keramiek, waar vuile voegen langs lopen, kunnen met dit middel prima worden schoon gemaakt. Spuit de voegen in met Dasty, laat het 10 minuten inweken en verwijder Dasty met water. Ik adviseer je witte kleding te dragen of oude, zo heb je geen last van chloorvlekken.

Voegen Schoonmaken Met HG

Gebruik HG tegen schimmel in voegen als je schimmels hebt in de voegen. Er is ook een middel voor geelbruine aanslag of kalkaanslag. Je spuit dit middel ‘kalkweg‘ op de voegen, laat dit inweken en spoelt het er weer af. Lees de gebruiksaanwijzing en voor welke tegels je dit kunt gebruiken.

Voegen Schoonmaken Met Bleek

Zoals hierboven beschreven is, kun je heel goed bleek of chloor gebruiken om voegen schoon te maken. Scheutje bleek in wat koud water, oude kleding aan, en schrob de voegen schoon. Laat het even inweken en verwijder de bleek goed met een schone doek. Ook hier geldt: let op welke tegels je hebt. Keramische tegels kunnen tegen bleek, tegels van natuursteen niet.

voegen schoonmaken

Voegen Schoonmaken Met Soda

Soda is ook een fijn middel om voegen schoon te maken. Dat hoeft helemaal niet in combinatie met azijn. Wanneer je 3 delen soda bij 1 deel water tot een pasta mengt dan kun je dit op de voegen aanbrengen. Er zijn voegenborstels die je daar voor kunt gebruiken.

Laat dit even inwerken en spoel het dan weer schoon. Soda is schimmelwerend en reinigt je voegen zeer goed.

Zit er kalk op de voegen dan kun je wel schoonmaakazijn gebruiken. Lees daar alles over in onze blog ‘Voegen schoonmaken met schoonmaakazijn‘.

Voegen Schoonmaken Met Cola

Het schijnt dat voegen schoongemaakt kunnen worden met cola. Sommige zweren erbij. Een natte doek, doordrenkt met cola over de voegen van tegels wrijven en laten inweken. Daarna afspoelen met water. Het moet zo zijn dan de voegen weer stralend schoon zijn. Ik heb er geen ervaring mee, maar je kunt het altijd proberen.

Voegen Schoonmaken Met Stoomreiniger

Er zijn stoomreinigers die voegen met heet stoom schoon kunnen maken. Kalkaanslag en bacteriën, die in de loop der tijd in de voegen zijn gaan zitten, worden met hete stoom verwijderd. Beter om dit apparaat niet te gebruiken bij natuursteen, helaas. De stoom is te heet en het kan gebeuren dat er scheurtjes komen in de natuursteen. Daarbij komt dat daar nog meer vuil inzitten.

Een groot voordeel is dat het milieuvriendelijk is in plaats van chloor of andere agressieve reinigingsmiddelen. Je kunt zo één apparaat ook huren bij een bouwmarkt. Aanschaffen kan natuurlijk ook wanneer je regelmatig of professioneel bezig bent in ruimten met tegels waar voegen zitten.

Voegen Schoonmaken In De Keuken

In de keuken is het altijd wat vettig. Voegen worden hierdoor ook vettig en vies. Let erop welke tegel je op de muur hebt zitten voor je met allerlei agressieve middelen de voegen gaat schoonmaken.

Bij keramiek tegels kun je zelf een middel maken van 60 mg Baking soda, 60 ml azijn en 1 liter water. Schrob lekker over de voegen heen, laat dit inweken en schoon zijn zij. Spoel het af met schoon warm water.

Ook een sterk ontvettingsmiddel kan worden gebruikt zoals Dasty en HG bijvoorbeeld; Let op, er kan Chloor in verwerkt zitten. Scheutje in het warme water en schrobben of soppen maar die voegen. Een voegenborstel of oude tandenborstel kan helpen om sterke vetten plekken weg te werken.

Voegen Schoonmaken Van Keukenvloer

Voor de voegen van de keukenvloer, wanneer de tegels van keramiek zijn en niet van natuursteen, gebruik ik altijd chloor/bleek in koud water (Chloor/bleek werkt beter met koud water).

Ze zullen weer goed de kleur zijn die het was, na een minuut of 10 inweken. Spoel de vloer goed na met koud water.

Zijn de voegen echt zwart geworden van het vele gebruik of vettig, dan kan je ook professionele middelen, van Alabastine of HG gebruiken. Doe wat schoonmaakmiddel in water dat goed ontvet en schrob met een borstel de vloervoegen. Zorg ervoor dat de voegen (en tegels) goed worden nagespoeld. Achtergebleven schoonmaakmiddelen kunnen plakken, wanneer ze niet goed zijn verwijderd.

Voegen Schoonmaken In De Douche

Voegen van een douche kunnen verkleuren, zwart of oranje/geel. Zeepresten en schimmels zijn hier de oorzaak van. Dit is op te lossen met bleek.

voegen schoonmaken

In zwarte voegen zijn schimmels gekropen. Dit kun je met speciale schimmelreiniger weer verwijderen. Er zijn diverse schimmel verwijderaars op de markt. Je kan ook 2/3 bleek in een emmer doen en 1/3 water. Dit werkt ook voor oranje/gele voegen.

Schrob de voegen en laat dit een paar uur weken. Herhaal dit wanneer je dit nodig vindt. In schimmel verwijderaars zitten ook vaak bleek maar dat kost een stukje meer. Mijn advies? Probeer het eerst met bleek.

Zit er kalkaanslag op de voegen (en keramische tegels) dan kun je 1 deel water en 1 deel azijn of citroensap gebruiken om dit te laten weken. Daarna met een doek en warm water afspoelen. Gebruik dit NIET bij natuursteen! Daar moet je echt speciaal reinigingsmiddelen voor gebruiken wil je de tegels niet beschadigen.

Lees ook: Voegen Schoonmaken Badkamer Met Zeep En Soda?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook leuk om te lezen!