Hoe Voegen Verven? In Welke Kleur En Waarmee?

voegen vervangen badkamer

We kennen het allemaal. De voegen die je langs de tegels hebt op de vloer of in de keuken tegen de muur hebt, zijn verkleurd en/of vies geworden. Het kan ook zijn dat je een leuke kleur wilt geven die je nu beter bij de keuken of badkamer vindt passen. Dat kan! Ja, voegen verven kan in vele kleuren. Het kan met muurverf maar ook met voegenstiften. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Sommige kleuren echt de voegen, anderen merken geven de voegen een coating met een kleur. Net wat jij wilt. Lees de gebruiksaanwijzing goed. In dit artikel gaat het om het verven van de voegen (cement/zand) op de vloer, in de keuken, badkamer of huiskamer.

Voegen verven: Ontkalk de voegen en spoel goed na. Droog de voegen 24 uur. Neem een voegenstift met de door jou gekozen kleur en verf de voegen door met de stift de voegen te volgen. Je kan ook muurverf of voegenverf gebruiken en aanbrengen op de voegen met een speciaal voegenverf kwastje. Breng ruim verf aan, mag op de tegels komen, dat haal je er later af.

Voor je gaat voegen gaat kleuren is het handig, maar net zo goed noodzakelijk, dat je een aantal dingen weet voor je begint!

Lees ook: Hoe Voegen Vervangen Badkamer En Toilet

Welke Tegels Heb Je Op De Vloer Of Muur?

Weet welke tegels je op de vloer of tegen de muur aan hebt zitten. Ongeglazuurde tegels moet je afplakken, en goed ook, omdat deze tegels verf opnemen. Dit krijg je dat niet meer uit de tegel. Daarbij komt dat vóór je gaat verven de voegen goed moet schoonmaken en ontvetten. Er is speciaal voegenreiniger voor, maar een teiltje water met schoonmaakazijn is ook oké, bij geglazuurde tegels. Ongeglazuurde tegels kunnen niet tegen azijn. Schrob de tegelvoegen met een boender flink schoon. Spoel deze goed na en laat de voegen 24 uur drogen. Wanneer je goed gedroogd hebt, nemen de voegen goed de verf op.

Hoe kun je alle soorten tegels het beste schoonmaken? Lees ons artikel over voegen schoonmaken badkamer!

voegen verven

Voegen Verven Wit

Wanneer je voegen wit wilt gaan verven (of in welke keur dan ook) moet je even goed kijken naar de voegen die jij wilt gaan bewerken. Zij moeten poreus zijn. Wanneer voegen waterafstotend zijn gemaakt, nemen zij geen verf op. De verf hecht zich niet aan de voegen. Je spoelt de verf er zo weer van af.

Lees ook: Voegen Repareren – Hoe doe je dat en Waarmee?

Welke verf kun je gebruiken voor voegen die poreus zijn (cement):

  • muurverf
  • voegenverf
  • voegenstiften
  1. Muurverf is er in allerlei kleuren wit (roomwit, zuiver wit, crème wit, katoen wit etc.). Je kunt muurverf aanbrengen met een dun kwastje, de verf wat laten drogen en de muurverf die op de tegel is gekomen er met een spons weer afvegen. Muurverf kun je in alle kleuren verkrijgen. Je kunt zelfs muurverf laten mengen in de kleur die jij wilt. Leuk voor tegelvoegen aan de muur.
  2. Voegenverf is speciale verf die waterafstotend kan zijn, en die er voor zorgt dat voegen niet (snel) gaan schimmelen. Dat ligt aan het merk voegenverf dat je gaat gebruiken. Lees de gebruiksaanwijzing, er zijn verschillende soorten en merken die dit aanbieden. Bij de voegenverf zit meestal een kwastje dat je kunt gebruiken bij het verven van voegen. Dan hoef je zelf geen kwastje te gaan zoeken wat precies in de voegen past. Er zijn voegenverven die verschillende kleuren aanbieden.
  3. Voegenstiften zijn er ook in verschillende merken en in verschillende kleuren. Niet zo veel kleuren als muurverf, maar dit is dan ook niet speciaal voor voegen. De verf in een voegenstift is makkelijk aan te brengen, zonder knoeien. Bij sommige merken moet je punten indrukken en bij andere moet je aan de onderkant draaien om de punt of kwast te voorzien van verf. Lees de gebruiksaanwijzing goed en kies dan de manier die jou aanspreekt om de voegen te kleuren. Ga dan met punt of kwastje langs de voegen om deze te verven in de door jou gekozen kleur, nadat de voegen droog zijn. Ook hier moet je wel eerst de voegen goed ontkalken en laten drogen.
voegen verven

Voegen Verven In De Badkamer

Ook in de badkamer moet je voegen goed schoonmaken. Zeepresten en kalkaanslag kun je beter verwijderen zodat de voegen de verf goed op kunnen nemen. Er ontstaat dan ook geen kleurverschil. Met een boender en schoonmaakazijn kan dat heel goed, maar er zijn ook andere producten die speciaal voegen kunnen schoonmaken. Heb je natuursteen dan kun je beter niet met schoonmaakazijn of ander agressief middel schoonmaken. Dit kan de steen aantasten. Je hebt dan meestal al wel het juiste schoonmaakmiddel in huis om natuursteen te reinigen. Gebruik dat, en laat het 24 uur drogen voor je de voegen gaat verven.

Er zijn diverse merken die voegenverf in hun assortiment hebben voor badkamers. Het is aan jou om te bekijken welke past bij jouw portemonnee en manier van aanbrengen. De gebruiksaanwijzingen staan bij aankoop op de site of verpakking. Lees deze goed, dan kun je wel overwogen een juiste keuze maken.

Je kunt voegenverf kopen die er voor zorgt dat voegen in de badkamer niet gaan schimmelen of bacteriën gaan verzamelen. Bekijk een voorbeeld van een voegenverf, ook voor de badkamer, en lees de gebruiksaanwijzing goed. Ze zijn er in verschillende kleuren. Het is 100% gifvrij en makkelijk aan te brengen met een voegenstift.

Bekijk de voegen goed voor je gaat verven. Repareer voegen waar stukjes uit zijn. Het zou jammer zijn wanneer de voegen brandje schoon en mooi gekleurd zijn en je ziet er ineens stukjes uit. Dat zou jammer zijn voor het resultaat.

Lees ook: Voegen Schoonmaken, Makkelijk En Handig!

Voegen Verven Met Betonverf

Wanneer jouw tegels gelegd zijn in beton of zandcement dan kun je voegen verven met betonverf. Deze zijn er in verschillende kleuren en zijn stoot- en krasvast. Veel van deze betonverven zijn geschikt voor vloeren met vloerverwarming.

Natuurlijk kun je ook voegen verven langs tegels die aan de muur zijn bevestigd, zolang de voegen zijn gemaakt van cement en zand. Een leuke stoere betonlook, die in verschillende kleuren te koop zijn. Ook zijn er betonverven die geschikt zijn voor buitenmuren.

Maak ook in dit geval altijd de voegen goed schoon met een boender of andere harde borstel. Dat kan met speciale voegenreiniger of met schoonmaakazijn wanneer jouw tegels geen natuursteen is. Dan gaan ze dof worden of worden zij op een andere manier lelijk. Weet wat voor tegels je in huis hebt en hoe je ze moet schoonmaken voor je begint.

Lees ook: Voegen Schoonmaken Met Schoonmaakazijn, Maar Pas Op!

Voegen Verven Van Vloertegels

Je kunt voegen verven van vloertegels met bijvoorbeeld betonverf. Het kan ook met speciale voegenstiften. Het is wel zo dat voegenstiften of een veel belopen vloer niet altijd lang houdt. Door het vele gebruik kan de voegenstift slijten. Heb je zin om deze vloer vaker te verven dan kun je natuurlijk voegenstift gebruiken. Wel eerst de vloer helemaal ontvetten, schrobben en reinigen. Het resultaat mag er dan wel zijn. Weer heerlijk frisse en/of mooi gekleurde voegen! Betonverf is wel één van de lange houdbare verf voor voegen.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om voegen tussen vloer- en wandtegels te verven. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs