Voegen Repareren – Hoe doe je dat en Waarmee?

voegen vervangen badkamer

Een voeg is nodig om sterkte te krijgen, om oneffenheden van baksteen en tegels op te vangen en intreding van vocht tegen te gaan. Er zijn vele soorten en kleuren voeg te verkrijgen in de bouwmarkt. Maar voegen kunnen door de werking van materialen ook scheuren en loskomen. Hoe kan je voegen repareren?

Voegen repareren. Voegen van tegels kunnen uitgeslepen worden en daarna opnieuw voegen. Of gelijk een kant-en-klaar vulmiddel gebruiken zonder de voeg uit te slijpen. Voor een bakstenen muur zijn vulmiddelen verkrijgbaar in spuitvorm. Eerst voeg schoonmaken en dan voegmiddel inspuiten. Geef het een structuur met een kwastje.

Voegen hebben een doel, namelijk om oneffenheden op te vangen, maatverschillen van tegels en baksteen op te vangen en om vocht te weren wat eventueel op de ondergrond kan komen en schimmel kan veroorzaken. Indien deze drie redenen niet van belang zijn kan je ook tegelen zonder voeg. Dit staat mooi, zeker bij metrotegels.

Lees ook: Voegen Schoonmaken, Makkelijk En Handig!

Zelf Voegen Repareren

Voegen zijn er in vele soorten en maten. Ook zijn er vele verschillende voegmiddelen om tegels en baksteen te voegen. En daar zit al het eerste verschil, voegen van tegels en van baksteen zijn heel verschillende.

  • Voegen voor baksteen zijn constructievoegen. Ze moeten gewicht kunnen dragen en zijn een onderdeel van de constructie.
  • Voegen van tegels voor bijvoorbeeld de badkamer, keuken en vloertegels hebben een hele andere functie. Zij vangen maatverschillen op en zorgen ervoor dat er geen vuil en vocht achter de tegels kunnen komen.

Zoals je nu misschien wel verwacht is het repareren van beide voegen dus ook anders. Een constructievoeg is iets anders dan een esthetische voeg. Geen nood, we gaan het allemaal behandelen in deze blog.

Lees ook: Voegen Verven? In Welke Kleur En Waarmee?

Voegen Repareren Buitenmuur

Een voeg in de buitenmuur is weer heel iets anders dan een voeg in de badkamer. Buitenvoegen zijn onderdeel van de constructie en moeten daarom vervangen worden als ze kapot zijn en loslaten. Ook vanwege regen en vocht is het belangrijk om de voegen te repareren.

Als er veel schade aan de buitenmuur is, en hier bedoel ik mee dat bakstenen loszitten en er een groot vlak is waarvan de voegen gerepareerd moeten worden, schakel dan een specialist in. Die kan de buitenmuur constructief goed herstellen met de juiste materialen. Het kost je waarschijnlijk wel wat meer dan dat je het zelf doet, maar het is bouwkundig allemaal weer in orde!

Heb je echter een paar stukken voeg die loszitten, dan zijn er verschillende voegreparatiemiddelen te verkrijgen in de bouwmarkt voor een buitenmuur. Deze zijn haast allemaal op basis van cement.

voegen repareren

De makkelijkste manier is om een vulmiddel te gebruiken die je aan kunt brengen met een kitspuit. Wat ga je doen?

  1. Verwijder alle loszittende delen van de voeg. Hiervoor kan je een schroevendraaier gebruiken. Ga niet staan bikken! Wat vast zit, zit vast!
  2. Maak de voeg stofvrij met een zachte borstel en verwijder de loszittende delen.
  3. De muur moet ook droog zijn, dus doe dit werk op een droge, niet vochtige dag.
  4. Breng met een kitspuit het vulmiddel in de kapotte voeg. Spuit overtollig zodat het voegmiddel uit de voeg komt zetten. De spuitmond van de kitspuit is breed en vul gelijk de hele voeg.
  5. Verwijder met een klein plamuurmes het overtollige vulmiddel.
  6. Met een kleine kwast kan je de voeg nu verder bijwerken en proberen de structuur van de huidige voeg te benaderen.

Laat het voegmiddel nu drogen. Dit duur meestal 8 uur, maar het is goed om de aanwijzingen op de verpakking op te volgen.

Dit is de meest eenvoudige manier om kleine stukken voeg van de buitenmuur te repareren. Zo voorkom je vochtschade en esthetisch is het weer op orde!

Lees ook: Voegen Schoonmaken Badkamer Met Zeep En Soda?

Voegen Repareren Badkamer

Wanneer de voegen in de badkamer, toilet of keuken kapot zijn kan dit voor problemen zorgen. Ze hebben niet alleen een esthetische functie maar ook een praktische functie. Door de voeg wordt de tegelwand afgesloten en kan er geen vocht en vuil in de voeg en achter de tegel komen. Met andere woorden, er kan geen schimmelvorming optreden.

Het is dus belangrijk om de voegen te repareren en te zorgen dat de tegelwand weer gesloten is.

voegen repareren

De eerste methode die je kunt toepassen is om de voegen uit te slijpen met een haakse slijptol, je verwijdert een deel van de voeg. Doe dit wel voorzichtig zodat de tegels niet beschadigd worden. Dit wordt wel een stoffige boel, dus draag beschermende middelen.

Als de voeg is uitgeslepen kan er met voegmateriaal (welke je hopelijk over hebt gehouden) een nieuw stuk gevoegd worden. Maak de voegpasta aan zoals omschreven is op de verpakking en druk het met een spatel in de voeg.

Laat even drogen en verwijder het overtollige voegmiddel met een natte spons.

Een ander methode is om een voegenreparatiemiddel te gebruiken. Dit is een makkelijke oplossing en het is ook nog een in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Het voordeel van deze producten is dat de voeg niet uitgeslepen hoeft te worden. Je verwijdert alleen de losse delen en dan kan je gelijk het vulmiddel in de voeg aanbrengen. Laten drogen en klaar. Wel zo makkelijk en iedereen kan dit doen.

Lees ook: Voegen Repareren Badkamer Met Kit Of Cement!

Voegen Douchevloer Repareren

Voegen van een douchevloer zijn waarschijnlijk nog belangrijker om snel te repareren. Hier is geen sprake van vochtige damp maar van water. Het water loopt door de voegen onder de tegels en kan zo veel schade aanrichten. Het is dus belangrijk om ze gelijk de dichten.

Vloeren van douche en badkamer hebben dezelfde karakteristieken als de wandtegels van de badkamer of toilet. Ook hier kan je de twee bovenstaande methode toepassen.

De eerste is het uitslijpen van de voeg met bijvoorbeeld een haakse slijptol. Daarna verwijder je het stof en kan je met het originele voegmiddel de voeg weer opvullen.

De andere methode werk nog makkelijker. Je hoef de voeg niet uit te krabben of te slijpen, je verwijdert alleen de losse delen en met een voegenreparatiemiddel vul je de kapotte voeg op. Geen stof, en wel zo makkelijk zelf te doen. Iedere klusser kan deze klus aan.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs