Hoe Voegen Vervangen Van Badkamer En Toilet?

voegen vervangen badkamer

Wandtegels zijn functioneel en ook kunnen een ruimte een hele ander uitstraling geven. Het functionele heeft te maken dat de tegels snel en eenvoudig schoon te maken zijn. Dit is echter anders met een voeg. Een voeg is poreus en daar trek het vuil in. Voegen worden vuil. Hoe kan je voegen vervangen in de badkamer?

Voegen vervangen Badkamer. Als eerste moet de oude voeg verwijderd worden. Dit kan met een voegenkrabber en gaat redelijk gemakkelijk. Daarna de voeg schoon en stofvrij maken met een zachte borstel. Vervolgens nieuw voegmiddel aanbrengen met een rubberen voegspaan en overtollig materiaal verwijderen met een spons.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je voegen in de badkamer kan vervangen. Natuurlijk geldt dit niet alleen voor de badkamer, maar voor elke wand die betegeld is en voegen heeft. En ook voor plavuizen en vloertegels! In deze blog gaan we je vertellen hoe je dit klusje aan kan pakken en wat je nodig hebt.

Lees ook: Voegen Repareren Badkamer Met Kit Of Cement!

Voegen Vervangen Badkamer

In de badkamer en zeker in de douch kan schimmelvorming optreden. Het is altijd vochtig in de badkamer en bij slechte ventilatie kan er na verloop van tijd schimmelvorming optreden. De schimmel zit ‘in’ de voeg en de kleur is lastig te verwijderen. Ook al maak je het schoon en blijft een vies gevoel geven.
Voegen zijn wel nodig om meerdere redenen:

voegen vervangen badkamer
 1. Het zorgt ervoor dat er geen vuil ophopingen kunnen optreden.
 2. Het vangt de werking van de wand op
 3. Het maskeert oneffenheden in de tegels en ongelijkheden in de voegafstand
 4. Het gaat vocht tegen, dit kan niet achter de tegels komen

De voeg heeft dus wel degelijk een functie.

Alleen soms wil je gewoon een andere voeg of de voeg is gewoon vuil geworden en aan vervanging toe. Wat ook kan is dat de voeg begint af te brokkelen. Stukjes voeg laten los en deze moeten opgevuld worden. Als je dat met voegmiddel doet krijg je kleurverschil en kan je beter de hele voeg vervangen.

Lees ook: Voegen Repareren – Hoe doe je dat en Waarmee?

Badkamer Voegen Vervangen

Nu is het voegen zelf niet het grootste probleem. Dit kan je zelf eenvoudig doen en de materialen zijn te koop in elke bouwmarkt. Hoe je dit aanpakt, vertel ik straks.

Het probleem zit voornamelijk in het verwijderen van de oude voeg wat wel even een klusje is.

Wil je dit niet dan kan je overwegen om de voegen te verven. Door verf aan te brengen op de voeg is de schimmel en ander vuil niet meer zichtbaar. Hoe je dit aanpakt kan je lezen in onze blog ‘Voegen Verven? In Welke Kleur En Waarmee?‘ vol met praktisch tips.

Hoe pak je het aan als je de voegen wilt vervangen? Ik ga het je vertellen.

Zelf Voegen Vervangen

Het eerst wat moet gebeuren is de oude voeg verwijderen of in ieder geval zoveel als mogelijk van de voeg verwijderen zodat we deze kunnen opvullen met een nieuw voegmiddel.

Er zijn verschillende manieren om voegen te verwijderen:

 1. Met een voegen krabber
  Dit is een handgereedschap waarmee je eenvoudig en zonder veel rommel te maken voegen kan uitkrabben. Het is echt krabben. Met het juiste gereedschap is dit makkelijk te doen en te koop bij Bol.com.
  voegen vervangen badkamer
 2. Maak gebruik van een Dremel met speciaal opzetstuk voor voegen
  Heb je een Dremel? Dan kan je een speciaal opzetstuk kopen om de voegen uit te slijpen.
  voegen Badkamer vervangen
 3. Slijptol gebruiken
  Een haakse slijptol kan ook maar dit is in mijn beleving te veel geweld. Het is zo een krachtig gereedschap dat je de tegels zelf kan beschadigen.
  Voegen vervangen badkamer
 4. Gebruik van een multitool
  Een multitool is een beter alternatief voor de slijptol. Een multitool werk gerichter en is beter hanteerbaar.
  voegen badkamer vervangen

Als je elektrisch gereedschap gebruikt zorg dan zeker voor ventilatie want het wordt een stoffige boel. Draag ook een mondmasker en een veiligheidsbril voor rondvliegende stukjes voeg.

Ga met het elektrische gereedschap voorzichtig te werk. Als je ‘uitschiet’ kan je de tegels beschadigen wat natuurlijk jammer is. Met de handkrabber heb je meer controle op het proces.

Krab de voegen zo goed mogelijk uit en haal zoveel mogelijk oude voeg weg. Onderstaande video geeft je indruk hoe dit in zijn werk gaat.

Zoals je ziet, gaat het prima met dit handgereedschap en heb je de voegen snel verwijderd.

Als je hiermee klaar bent maak je de voegen stofvrij met een zachte borstel en de stofzuiger. Door de stof te verwijderen krijg je strak een betere hechting van het nieuwe voegmiddel.

Lees ook: 5 × Manieren Voegen Schoonmaken Badkamer!

Maak nu het voegmiddel aan zoals op de verpakking is aangegeven. Al je kant-en-klaar vulmiddel hebt gekocht kan je gelijk aan de slag.

De voegen heb je al schoon en stofvrij gemaakt. Dan kan je nu het voegmiddel aanbrengen en de tegels opnieuw voegen. Gebruik hiervoor een voegspaan van rubber. Hiermee druk je het voegmiddel in de voeg.

Laat het vervolgens even opdrogen (lees de aanwijzingen op de verpakking) en spoel met een grote spons het overtollige voegmiddel weg. Herhaal dit totdat al het overtollige voegmiddel verwijderd is.

Met deze aanpak kan je snel en makkelijk je voegen in de badkamer vervangen. Niet alleen in de badkamer, maar van elke tegelwand of vloer met voegen doet kapot of vuil zijn.

Ben je de hele tegelwand zat en zit je niet te wachten op het opnieuw voegen dan kan je ook overwegen om de tegels inclusief de voeg te verven. Ja, dan kan namelijk. Je tegelwand krijgt gelijk een hele andere uitstraling. Wil je hier meer over weten lees dan onze blog over het verven van tegels. Vol met praktisch tips en hoe je te werk gaat.

Veel succes met je project.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om voegen in de badkamer te vervangen. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs