Voegen Repareren Badkamer Met Kit Of Cement!

voegen repareren badkamer

Wil je voegen repareren in de Badkamer? Zijn er stukjes voeg uit de voeg gekomen of zitten er scheuren in de voeg? Tijd om actie te ondernemen voor het erger wordt! Het is even een klusje, maar de resultaten zijn er dan ook naar. En wat is er fijner om in de badkamer te staan die heel is, er mooi uit ziet en veilig is. Dus, we gaan klussen!

Voegen repareren badkamer: Haal losse stukje van de voegen weg, door te slijpen en/of uit te steken met een schroevendraaier of plamuurmesje. Maak de voegen stof vrij en droog. Spuit een voegmiddel in de voegen en druk dit aan. Laat de voegen zolang drogen als de instructie aangeven.

Lees de instructie van ieder voegmiddel of deze bij jouw tegel kan of past, voor je deze gaat aanschaffen. Er is voegmiddel voor keramische tegels (gebakken tegels) en er is voegmiddel voor tegels van natuursteen.

Lees ook: Hoe Voegen Vervangen Badkamer En Toilet

Waarom Voegen In De Badkamer Repareren?

Het is een juiste keuze om scheuren in voegen van de badkamer te repareren. Wanneer je dit zou laten zitten dan ontstaat er onder de tegel, waar het water langs loopt, schimmel. Dit is niet al te best voor de gezondheid. Dus ja, een goede keuze!

Ook kunnen er na verloop van tijd, tegels van de muur springen wanneer je nu geen onderhoud pleegt. Vocht komt onder de tegels en deze laten los.

Waarmee Voegen In De Badkamer Herstellen?

Er zijn twee producten waarmee voegen in de badkamer hersteld kunnen worden, deze zijn:

 1. Herstellen met kit
 2. Repareren met cement/voegmiddel

De ‘normale’ voegen worden meestal gerepareerd met een voegmiddel. Voegen die in een hoek zitten of aansluiten op doorvoeringen worden meestal hersteld met een acrylaatkit.

Haal altijd eerst losse stukje voeg eruit met een schroevendraaier of een Stanley mesje. Als je toch bezig bent, controleer dan alle voegen en niet alleen de voegen waarvan je weet dat ze beschadigd zijn. Sommige voegen lijken nog goed, maar er kunnen stukken bij zitten die ook slecht worden.

Bij scheuren in voegen is het goed om deze weg te slijpen, met een Dremel of een voegenfrees bijvoorbeeld.

Maak met behulp van voegenreiniger, de voegen vetvrij, schoon en droog. Dit is voor een betere hechting van het voegmiddel dat je gaat gebruiken. Gebruik in die periode de badkamer ook even niet. Tot zover is het gelijk: cement voegen en kit voegen. Hier splitst de gebruiksaanwijzing. Als eerste begin ik met voegmiddel op basis van cement.

Voegmiddel Op Basis Van Cement

 • Maak het voegmiddel aan op basis van cement. Lees de instructie en volg deze nauwkeurig. De hoeveelheid water wat je erbij voegt moet kloppen met de hoeveelheid cement. Wanneer de verhouding niet klopt krijg je op te droog of te nat cement wat niet goed hecht aan de muur en tussen de tegels.
 • Vul de voegen met een plamuurmes en druk dit in de voegen. Haal overtollig voegmiddel direct van de tegels af. Wanneer dit opdroogt, is het er lastig van af te krijgen. Beter om dit te voorkomen. Werk dus nauwkeurig en zeker niet rap.
 • Laat de voegen nu drogen zolang als op de instructie staat. Gebruik in geen geval de douche of bad. De badkamer wordt dan vochtig en dan kunnen de voegen niet (goed) drogen en kun je later weer opnieuw beginnen.

  Tot zover voegmiddel op basis van cement. Met kit moet je op andere dingen letten. Dit wordt nu besproken.

Voegmiddel Op Basis Van Kit

 • Knip een stukje van het tuitje af van de kit.
 • Zorg dat je een oud theelepeltje bij je hebt en een nat doekje.
 • Wees ervan bewust dat de tegels en voegen goed droog en stof, en vetvrij moeten zijn.
 • Spuit met de tuit van de kit in de voegen, zoveel als erin past. Bij diepere voegen moet je langzamer vooruit bewegen zodat de voeg echt goed vol is.
 • Wanneer je een voeg hebt gevuld, ga je met de bolle kant van het theelepeltje over de voeg (en kit). Zo krijg je een mooie goed gevulde voeg.
 • Gebruik geen zeep bij het erin drukken van de kit, dan hecht de kit minder!
 • Laat de kit niet langer dan 15 minuten drogen. Haal met een vochtige doek de overtollige kit weg die op de tegels zit. Wanneer je langer dan 15 minuten wacht krijg je het overtollige bijna niet meer weg. Dus is het beter om één voeg te voegen en direct het overtollige te verwijderen.

Heb je nu gedeeltelijk nieuwe en ‘oude’ voegen en verschillen de kleuren omdat ze vies zijn, dan kun je de oude voegen op een goede manier schoonmaken. Lees onze blog hierover.

Hele Oude Voegen Badkamer Repareren

Zoals hierboven beschreven is, kun je voegen in de badkamer repareren. Maar heb je echt oude voegen op de muur zitten met oude tegels die niet meer goed vast zitten dan is het misschien tijd om na te denken over het verwijderen van tegels en voegen.

Soms zijn voegen en tegels zo slecht dan het meer moeite kost om alles te repareren dan alles te verwijderen en opnieuw te beginnen (Of je moet hele mooie oude tegels erop hebt zitten natuurlijk!).

Kijk dus goed naar tegels, tik er tegenaan om te horen of het hol klinkt, of los zit. Kijk goed hoeveel voegen er gescheurd zijn of hoeveel gaten er in het voegsel zitten. Zijn de tegels nog oké, dan kun je natuurlijk alle voegen, als deze slecht zijn, met een voegen frees of Dremel verwijderen. Bij bol.com kun je verschillende Dremel apparaten bekijken in verschillende prijsklasse.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er voegmiddelen die voegen in de badkamer repareren op basis van kit en op basis van cement. Aan jouw de keuze!

En zie je het niet zitten om het zelf te doen, dan zijn er altijd professionals die dit voor jou kunnen doen tegen betaling. Vraag offertes aan en vergelijk de prijzen!

Lees ook: Voegen Verven? In Welke Kleur En Waarmee?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Heb je gedeeltelijk nieuwe voegen? Lees dan deze blog!