Hoeken Stucen! Zowel Inwendig Als Uitwendig!

hoek stucen

Door stucen worden wanden hersteld en ontstaat een strak en glad oppervlak (Of je stuct de wanden om juist structuur aan te brengen zoals Granol). Vaak stuc je meerdere wanden en dan kom je ook hoeken tegen, zowel inwendig als uitwendig. Hoe kan je deze hoeken stucen en mooi afwerken. Zijn daar speciale materialen of hulpstukken voor nodig?

Hoeken stucen. Inwendige hoeken snijdt je los van elkaar en kit je af met acrylaatkit. Uitwendige hoeken kan je versterken met een hoekbeschermingsprofiel of door gebruikt te maken van een hoektroffel voor een strakke afwerking.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je hoeken inwendig en uitwendig kan stucen. Er komt echter veel meer bij kijken dan bovenstaand omschreven is en dat wordt in deze blog besproken. Zijn er speciale materialen voor nodig? En heb je speciaal gereedschap nodig? We gaan het je allemaal uitleggen.

Lees ook: Stucwerk Drogen Zonder Verwarming, Is Dit Het Beste?

Hoe Hoeken Stucen

Door stucwerk ontstaat een gladde strakke wand die op elke manier afgewerkt kan worden met elke muurbekleding. Of je brengt Granol aan op de wand en dat heb je al een wandafwerking.
Stucwerk is zelf goed aan te brengen. Het is in het begin wel even ‘de slag te pakken krijgen’ en als je deze eenmaal hebt, geeft het stucen heel veel voldoening.

Voordat je begint met stucen is het belangrijk om de zuigende werking van de wand tegen te gaan en moet je dus voorstrijken, zeker als het gipsplaat is. Je kunt hier meer over lezen in onze blog ‘Voorstrijken Gipsplaat – Voor Stucen, Behangen, Tegelen Of …‘ met heel veel praktische tips.

Stucen van hoeken is weer een andere discipline die je onder de knie moet krijgen, zowel voor de inwendige als uitwendige hoeken. Hoe dit werkt en wat je kunt doen is onderstaand beschreven, te beginnen met de binnenhoek.

Inwendige Hoek Stucen

Inwendige hoeken stucen is een discipline die je even moet weten. Het is niet lastig om te doen, maar als je niet weet hoe het werkt kan je later problemen krijgen.

Bij het stucen van twee wanden die aansluiten middels een binnenhoek stuc je beide wanden. Elke wand wordt gestuct tot en met de aansluiting op de hoek. De hoek is dus gestuct en de wanden sluiten aan op elkaar.

Wanden werken ten opzichte van elkaar. Hiermee bedoel ik dat wanden kunnen krimpen en uitzetten onder veranderende omstandigheden of door trillingen. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken.
Stucwerk is echter niet flexibel en kan beschadigen onder invloed van krimp en trillingen als niet de juiste voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.

Als je de wanden gestuct hebt tot en met de hoek dan snijdt je de hoek in. Insnijden kan je doen met de punt van een plamuurmes. Trek een lijn met het plamuurmes van boven naar benden in de hoek als het stucwerk nog niet opgedroogd is. Hierdoor maak je beide gestucte wanden los van elkaar. Je verwijdert een streep stucwerk uit de hoek, de wanden zijn nu los van elkaar gestuct.

Laat de wanden nu drogen conform de aanwijzingen op de verpakking. Als de wanden goed gedroogd zijn kit je de wanden af met acrylaatkit. Deze kit is flexibel en kan de krimp tussen de wanden opvangen. Zo krijg je geen vervelende zwarte schuren in de witte muur.

Wil je de muur verven met muurverf dan kan je gewoon over de acrylaatkit heen verven. Acrylaatkit is namelijk overschilderbaar.

Lees ook: Stucen Over Tegels! Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

Uitwendige Hoek Stucen

Bij uitwendige hoeken werk het stucen anders dan inwendige hoeken. Uitwendige hoeken zijn kwetsbaarder, er kan tegenaan gestoten worden en hierdoor kunnen stukken afbreken (stel je voor dat je met de stofzuiger bezig bent en deze moet de hoek om!). Daarom worden voor buitenhoeken (vaak) profielen gebruikt.
Dit hoeft echter niet, je kunt ze ook stucen en afwerken zonder profiel. Het ligt er maar aan wat jouw voorkeur heeft. Beide methoden worden onderstaand besproken.

Lees ook: Kan Je Stucen Over Behang, Glasvezel- Of Gewoon Behang

Hoekprofiel Stucen

Voor uitwendige hoeken wordt vaak gebruikgemaakt van hoekbeschermers. Dit zijn hoekprofielen van aluminium of RVS. De aluminiumprofielen zijn geschikt voor binnenwerk en de RVS-profielen voor buitengebruik.

hoek stucen
Hoekprofielen

Natuurlijk is het belangrijk om deze profielen goed verticaal uit te lijnen, dit is het moeilijkste van de profielen plaatsen en stucen. Hoe doe je dit?

 1. Zaag met een ijzerzaagje het hoekprofiel om de juiste maat.
 2. Breng met een troffel of plamuurmes om de 40 centimeter een beetje gips aan, aan de binnenkant van het profiel.
 3. Plaats het profiel op de hoek en druk deze in het gips.
 4. Stel het profiel verticaal af met een waterpas. Druk het meer in het gips of trek het een beetje terug.
 5. Als het profiel is afgesteld laat je het minimaal 3 uur drogen.
 6. Nu het profiel gefixeerd is op de hoek kan je verdergaan met stucen.
hoeken stucen
Stellen van hoekprofiel

Het profiel kan je nu samen met de wand stucen. Nu het je een mooie gladde sterke overgang van de hoek die tegen een stootje kan.

Je kan er ook voor kiezen om de hoek te stucen zonder profiel. Hoe gaat dit in zijn werk?

Hoek Stucen Zonder Profiel

Buitenhoeken kan je ook stucen zonder gebruik te maken van hoekbeschermers. Dit vraagt echter om een andere aanpak en hier heb je een speciaal gereedschap voor nodig om een mooie rechte hoek te krijgen, en dat is een hoektroffel. Bol.com heeft verschillende hoektroffels in het assortiment.

hoeken stucen
Hoektroffel Bol.com

Hoe ga je te werk om de hoek te stucen zonder profiel?

 1. Stuc beide wanden tot en met de hoek.
 2. Beide wanden mogen niet opgedroogd zijn, het stucwerk is nog nat en vers.
 3. Pak nu de hoektroffel en trek deze van boven naar beneden.
 4. Zet gelijkmatige druk en maak heen en weer gaande bewegingen.
 5. Als je zit dat op een deel van de hoek te weinig pleister/gips is aangebracht voeg dit dan toe en trek het met de troffel glad.
 6. Werk zo de hele hoek af van boven naar benden.

Als je merkt dat het stuc aan het opdrogen is, maak het dan, op tijd vochtig met een plantenspuit. Zo kan je de pleister blijven bewerken totdat je klaar bent met de hoek.

Dit zijn de manieren om hoeken te stucen. Succes met je klus!

Lees ook: Kan Je Stucen Op Hout? Multiplex, MDF, Spaanplaat, OSB Of …

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs