Kan Je Stucen Op Hout? Multiplex, MDF, Spaanplaat, OSB Of …

MDF Stucen

Muren afgewerkt met hout krijgen (meestal) nog een afwerking. Heel vaak is dit een behangetje of een mooie verflaag. Ook glasvezelbehang is een oplossing om houten wandafwerking af te werken. Nu is in deze blog echter de vraag of je kan stucen op hout.

Stucen op hout. Hout en producten samengesteld uit hout zijn gevoelig voor krimp en uitzetting als gevolg van vocht en temperatuurverandering. Het antwoord op de vraag is dan ook nee, je kunt niet stucen op hout of producten samengesteld uit hout. Lees verder voor de oplossing wat wel kan

Stucen is onder andere mogelijk op beton, stucplaten en gipsplaten. Ook tegelmuren buiten en binnen kunnen gestuct worden. Op hout is zeer zeker niet aan te raden. Onderstaan worden MDF, Multiplex, Spaanplaat, OSB-platen en houtvezelplaat besproken. Kan je deze wel stucen of is een andere oplossing beter?

Lees ook: Stucwerk Drogen Zonder Verwarming, Is Dit Het Beste?

Op Hout Stucen, Gaat Dat Goed?

Hout of platen samengesteld uit hout hebben de eigenschap om vocht op te nemen en daarnaast kunnen deze platen uitzetten en krimpen. Ook al worden de platen behandeld met heel veel impregneermiddel en lijmen, de basis blijft hout.

Een andere vaak gehoorde oplossing is om het hout te bekleden met glasvlies en dat te stucen. Ook deze oplossing werkt niet. Hout zet nu eenmaal uit en krimpt. Als je het toch op deze manier doet dan krijg je op termijn zeker scheuren en dat zal je niet leuk vinden. Zo zonde van al het werk wat je gedaan hebt.

Als er van de platen koven zijn gemaakt om iets weg te werken is het het uitzetten en krimpen minder, maar ik kan het niet genoeg zeggen, het blijft hout en hout stucen is gewoon lastig.

Onderstaand 5 soorten houtplaten die vaak gebruikt worden om bijvoorbeeld een wand af te werken en het antwoord of deze specifieke platen wel te stucen zijn.

Lees ook: Hoeken Stucen! Zowel Inwendig Als Uitwendig!

1. Kan Je MDF Stucen?

Medium-density fiberboard of MDF is geperst board met een middelhoge dichtheid. MDF is geen merknaam, maar een soortnaam. Het oppervlak van MDF is heel erg glad en geschikt voor heel veel afwerkingen, maar MDF stucen is geen goed idee.

Wat steeds naar voren komt in dit artikelen is dat hout kan krimpen en uitzetten als gevolg van vocht en temperatuurswisselingen. Ook samengestelde producten van hout blijven de eigenschappen van hout behouden. Het stucwerk kan niet tegen krimp en uitzetting en gaat scheuren. Voorstrijk of andere middelen zijn niet de oplossing. Het gaat gewoon niet.

Er zijn echter hele dure oplossing die door een vakman aangebracht kunnen worden, maar dan nog is de vraag of je dit zou willen en moeten doen. Er zijn goedkopere alternatieve!

Een makkelijkere oplossing is om de afwerking te doen met gipsplaten, want deze kunnen heel goed gestuct worden, ze zijn er als het waren voor gemaakt.

Wat ook vaak gesuggereerde wordt is om tegellijm te vermengen met zilverzand, dit zijn echter lapmiddelen die de kwaliteit van de afwerking niet ten goede komen. Kortom, MDF stucen raad ik ten zeerste af.

2.Kan Je Stucen Op Multiplex?

Ook multiplex is een samengesteld product op basis van hout. Het zijn verschillende lagen (altijd oneven) houtfineer die kruislings met elkaar verlijmd worden om sterkte te bevorderen en krimp te verkleinen.

stucen op hout

Multiplex is steviger en sterker dan MDF en kan bijvoorbeeld buiten toegepast worden in tegenstelling tot MDF-platen. Ook multiplex is af te werken met glasvliesbehang, gewoon behang of bijvoorbeeld door te schilderen. Maar ook nu is stucen op Multiplex geen goed idee, want de basis van multiplex is hout.

Ook al is er veel aan gedaan om krimp te verkleinen, door temperatuurwisselingen en door vocht zet hout (of producten samengesteld uit hout) uit of krimpt het juist. Ook al is het maar een millimeter, dit kan scheuren geven in je stucwerk wat natuurlijk heel storend is. Bij grote krimp kan het stucwerk zelfs loslaten.

Dus ook nu weer, wil je een gestucte afwerking, gebruik dan geen hout maar bijvoorbeeld gipsplaten. Stucen op multiplex gaat niet.

3. Kan Je Stucen Op Spaanplaat?

Spaanplaat wordt gemaakt van zaagsel die met elkaar verbonden worden door een bindmiddel, meestal een kunsthars. Vaak is er in spaanplaat ook vlas of kleine takjes verwerkt.

Spaanplaat is een relatief licht materiaal wat alleen voor binnen gebruik geschikt is want ….. spaanplaat kan niet tegen vocht. Dit geeft gelijk antwoord op de vraag. Het kan niet gestuct worden.

Ook al is het gelijmd, het is een licht en kwetsbaar materiaal wat vocht opneemt.

Als je een gestucte afwerking wenst dan kan je maar één ding doen en dat is gipsplaten aanbrengen. Deze platen kan je zo op de spaanplaten bevestigen en dan kan je het wel stucen. Het is even een investering, maar je krijgt zowel het beste resultaat. Stucen op spaanplaat gaat niet.

4. Kan Je Op OSB Stucen?

 OSB staat voor ‘Oriented Strand Board’, met andere woorden een plaat gemaakt uit naaldhout waarbij de vezels kruislings verlijmd zijn. De plaat kent verschillende kwaliteitsniveaus. Niveau 1 is geschikt voor niet constructieve doeleinde tot niveau 4 welke juist wel geschikt is voor zware constructies, ook in vochtige ruimtes.

Dit laatste geeft hoop, is het mogelijk om OSB te stucen? Helaas, ook nu weer betreft het een hout product wat kan krimpen en uitzetten. Stucwerk kan niet krimpen of uitzetten. Dus als je OSB-platen gaat stucen kan je er zeker van zijn dat er scheuren ontstaan of dat zelfs het stucwerk loslaat.

Ook nu weer een goede oplossing is om stucplaten of gipsplaten te monteren over de OSB-platen heen en dan stucen. Dan kan je het mooi stucen en heb je eer van je werk. Het kost misschien iets meer en duurt wat langer, maar het is wel goed gedaan en je zult trots zijn op je klus.

5. Kan Je Op Houtvezelplaat Stucen?

Houtvezelplaten zijn bouwplaten waarin houtvezels verwerkt zijn, board; vaak toegepast als geluid en/of warmte-isolatie. Het is ook wel bekend onder de naam zachtboard.

Ja, wat moet ik hier nu over zeggen. Het materiaal is van zichzelf al zacht en flexibel. Het heeft een open structuur en neemt vocht op. Dus het is zeer zeker niet geschikt op te stucen.

Hier kan je ook geen gipsplaten tegenaan plaatsen dus de enige mogelijkheid is om de houtvezelplaten te verwijderen en te vervangen door gipsplaten. Als je wilt stucen natuurlijk, want houtvezelplaat stucen gaat gewoon weg niet.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs