Stucwerk Schuren, Met De Hand Of Machine En Welke Korrel?


stukwerk schuren

Stucwerk, eenmaal aangebracht hoort glad en strak te zijn. Daarom worden wanden gestuct! Toch zijn nieuw gestucte wanden vaak niet glad, luchtbelletjes, strijksporen en vuil kunnen de muur oneffen maken en niet is vervelender dan een oneffen muur, zeker als je deze gaat schilderen of voorzien van behang. En hoe zit het dan met ouder stucwerk, hoe schuur je dat. Kortom, veel over stucwerk schuren zullen we hier bespreken.

Stucwerk schuren. Gebruik een grove korrel 120 voor de ruwe stukken en daarna korrel 180. Schuurgaas is uitermate geschikt voor het schuren van stucwerk en gaat langer mee. Gebruik van een schuurmachine heeft voordelen boven handmatig schuren; Het veroorzaakt minder stof en de muur wordt gladder.

Vaak worden wanden geschuurd als het behang van de muur is afgehaald. Maar moet je dat behang eigenlijk wel verwijderen? Je leest er alles over in onze blog ‘Stucen over behang‘, hier lees je alle informatie over stucen over behang, glasvliesbehang en Renovlies behang met de bijbehorende voor- en nadelen.

Stucwerk Glad Maken

Als oud of nieuw stucwerk niet glad is dan zul je iets moeten doen om de muur glad te maken.

Stucwerk glad maken doe je door te schuren. Nu zijn er meerdere manier van schuren, denk aan handmatig of met een schuurmachine of met schuurgaas of schuurpapier, met een grove korrel of een fijne korrel. In dit artikel wordt het allemaal besproken.

Kortom, je kunt verschillende schuurmanieren toepassen om stucwerk glad te schuren, als je het zelf wilt doen. Je kunt ook een professional inschakelen, want een ervaren stucadoorsbedrijf heeft de kunde en het juiste gereedschap om de muur heel glad te maken.

Stucwerk Glad Schuren

De methode om stucwerk glad te schuren is door gebruik te maken van schuurgaas of gewoon schuurpapier. Schuurgaas is speciaal ontwikkeld voor gipsmuren, gestucte muren en gasbetonblokken. Schuurgaas is ontwikkeld voor handmatig schuren.

Maar gewoon schuurpapier doet ook prima zijn werk. Maak met schuurpapier wel gebruik van hulpmiddelen zoals een kurkblok.

Daarnaast zijn er ook nog schuursponzen en bijvoorbeeld schuurblokken. De grofheid van deze schuurmiddelen worden ook uitgedrukt in een korrelgrootte, net als bij schuurpapier. Maar nu als eerste schuurgaas.

Lees ook: Stucwerk Laat Los. Hoe Komt Dat Toch?

Stucwerk Schuren Schuurgaas

Welke middelen en welk gereedschap heb je nodig om stucwerk te schuren? Heel vaak wordt voor het schuren schuurgaas gebruikt. Dit gaas is speciaal geschikt voor gestucte muren, gipsplaten en gasbetonblokken te schuren.

Gebruik gaas met een fijn raster dat komt overeen met korrel 180 van normaal schuurpapier. Grover gaas kan krassen geven op de muur en dat zou jammer zijn. Het gaas kan aan twee kanten gebruikt worden en je kunt en droog en nat mee schuren.

stucwerk schuren
Schuurgaas van Hornbach

Het gaas is speciaal gemaakt voor schuurgaashouders, deze kan je vlak op de muur zetten en met de hand de muur schuren. Op deze manier krijg je een perfect glad afgewerkte muur. De levensduur van gaas is ongeveer 3 keer zo lang als gewoon schuurpapier. Bol.com heeft ook heel veel soorten schuurgaas in het assortiment. Kijk er eens rond, misschien zit er wat voor je bij!

Voor een extra glad resultaat kan je de muur nadoen met een nog fijnere korrel. Het hoeft niet maar het geeft uiteindelijk een heel glad resultaat. Maak de muur schoon met een zachte borstel om het stof te verwijderen.

Omdat het stoffig werk is, raad ik je aan om beschermingsmiddelen te gebruiken, in ieder geval een stofmasker om je longen te beschermen.

Lees ook: Stucwerk Drogen Zonder Verwarming, Is Dit Het Beste?

Stucwerk Schuren Welke Korrel

Stucwerk kan ook gewoon geschuurd worden met gewoon schuurpapier. Je kan velletjes papier gebruiken of welk schuurpapier je maar wilt gebruiken.

Het slimste is om de muur even na te lopen en te kijken of er grove stukken op zitten. Als dat zo is dan kan je beter met een grove korrel beginnen, denk aan korrel 120, dit is meestal al grof genoeg. Zijn deze grove stukken glad gemaakt dan kan je de hele muur schuren met korrel 180.

Korrel 180 is een fijne korrel waardoor de kleine oneffenheden worden verwijderd en de muur heel glad wordt. Als je zin hebt kan je de hele muur nog ligt nadoen met korrel 220. zo wordt je muur superglad.

Schuurpapier kan je gebruiken als je het handmatig wilt doen, maar het kan ook gebruik worden op schuurmachines. Daarnaast zijn er nog meer hulpmiddelen die je kunt gebruiken als je het handmatig doet, deze worden hieronder besproken.

Maak de muur schoon met een zachte borstel. Omdat het zo stoffig is raad in je aan om op zijn minst een stofmasker te gebruiken tijdens het schuren en schoonmaken.

Lees ook: Hoe Stucwerk Repareren? – Met Kit, Knauf Of Met …

Stucwerk Schuren Met De Hand

Het schuren van stucwerk kan met de hand. Het is prima te doen omdat het relatief geen zwaar werk is. Stucwerk schuren met de hand doe je om de muur glad te maken en daarvoor is ligt schuren gewenst. Gebruik voor het schuren met de hand de volgende hulpmiddelen:

 • Een handschuurblok, voorgevormd blok omwikkeld met schuurpapier
 • Een schuurgaas houder als je schuurgaas gebruikt
 • Een schuurspons, zachte spons van schuurmateriaal
 • Schuurkurk voor gewoon schuurpapier

Maak gebruik van een van bovenstaande hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zijn makkelijk hanteerbaar en kan je vlak tegen de muur aan zetten. Hierdoor schuur je de muur egaal vlak.

stucwerk schuren
Altijd vlak op de wand

Voordat je begint met schuren moet je een mondmasker gebruiken want er komt heel veel stof vrij. Na het schuren je stucwerk maak je het schoon met een zachte borstel. Nu is de wand klaar voor verdere verwerking.

Stucwerk Schuren Machine

Met een machine gaat het schuren van stucwerk makkelijke en sneller. Het grote voordeel van stucwerk schuren met een machine is de afzuiging. Meeste schuurapparaten hebben een afzuiging en zuigen het stof op. Zo komt er minder stof in de lucht en krijg je een gezondere werkomgeving. Welke schuurmachines kan je gebruiken?

 • Vlakschuurmachine
  Deze alom bekend vlakschuurmachine is een prima apparaat om stucwerk te schuren.
 • Excenter schuurmachine
  Gebruik deze alleen bij een laag toerental en niet drukken op de machine. Laat het apparaat het werk doen.
 • Schuurmuisje
  Deze gebruik je voor de hoekjes waar je niet bij kunt komen. Deze plekjes kan je overigens ook met de hand schuren.
 • Wand/plafondschuurmachine
  Dit is een schuurapparaat ontwikkeld voor wanden en plafonds. Makkelijk in gebruik en meestal te huur in de bouwmarkt.

Onderstaande video laat heel goed zien hoe gemakkelijk het gaat met wand/plafondschuurmachine.

Het voordeel van een schuurmachine voor het schuren van stucwerk is dat het sneller gaat, er zit vaak afzuiging op en het dus is het ook schoner. Het is minder arbeidsintensief en geeft over het algemeen een gladder resultaat.

Ik hoop dat je zo voldoende informatie hebt over het schuren van stucwerk. Kies wat voor jouw goed werkt en waar jij je prettig bij voelt, dan komt het vast en zeker goed. Succes met je klus!

Lees ook: Stucwerk Schilderen. Nieuw En Oud Stucwerk! Tips!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs