Stucwerk Schilderen, Waar Op Letten Voor Je Begint?

stucwerk verven

Je wilt stucwerk verven. Dat kan, maar dan is het wel handig om een aantal voorbereidingen te treffen en je moet weten of de muur sausklaar is gestuct. Bij sausklaar is je muur mooi strak gestuct en kan je gelijk aan de slag. Hoe verf je een muur die sausklaar is gestuct en waar let je op?

Laat nieuw stucwerk goed drogen voor je gaat schilderen. Daarna ontvetten en controleer of er scheuren en/of gaten in het stucwerk zitten, repareer deze met kit. Vervolgens het stucwerk schuren en voorstrijken. Als laatste de muur verven met muurverf.

Dit is in het kort hoe je stucwerk kan stucen. Er komt echter nog veel mee bij kijken en dat bespreken we hier; Moet je voorstrijken? Moet je schuren? Dit zijn zomaar wat vragen die hier beantwoord worden, dus lees snel verder.

Lees ook: Hoe Stucwerk Schoonmaken En Waarmee Doe Je Dat?

(Nieuw) Stucwerk Schilderen, Hoe Pak Je Dat Aan?

Voor het verven van stucwerk is het belangrijk om een goede volgorde aan te houden. Volg je deze op dan kan er weinig mis gaan en krijg je mooi glad geverfd stucwerk. Het zijn 5 aandachtspunten die we in de juiste volgorde afwerken, namelijk:

 1. Het stucwerk moet eerst goed drogen
 2. Vervolgens gaten en scheuren repareren en kitten bij de overgang naar het plafond
 3. Daarna wordt het stucwerk eventueel geschuurd
 4. Ook voorstrijken hoort erbij
 5. En tenslotte schilderen met muurverf

We beginnen met de eerste belangrijke stap, het drogen van stucwerk.

Hoe Moet Lang Stucwerk Drogen Voor Het Schilderen?

Ouder stucwerk hoeft niet gedroogd te worden, het is al droog, ook al heb je met water bijvoorbeeld het behang er vanaf gehaald, het is droog.

Nieuw stucwerk moet wel drogen voordat je ook maar aan de wand begint om deze af te werken. Het drogen vraagt een bepaalde tijd en die is 1,5 mm per 24 uur droogtijd. Heb je een muur met 5 millimeter stucwerk dan zul je dus minimaal 4 dagen moeten wachten totdat de wand droog is.

Voor meer informatie over het drogen van stucwerk kan je onze blog stucwerk drogen zonder verwarming lezen.

Eerst Het Stucwerk Kitten Voor Het Schuren

Wanneer er kieren in het stucwerk zitten aan de randen en je wilt de muur gaan schilderen, dan is het raadzaam om dit te kitten en het zodoende te repareren. Dit kun je het beste doen met een acrylaatkit. Deze kit is namelijk overschilderbaar.

Voeg deze kit in de kieren en ga er met je vinger langs. Gebruik geen zeep maar alleen water anders hecht de verf slechter. Dus in één keer met je vinger erlangs en dan laten drogen.

Doe dit tijdig, want ook de kit kid heeft een droogtijd om goed te kunnen uit te harden.

Heb je ouder stucwerk wat geschilderd gaat worden, dan heb je mogelijk ook grote gaten en scheuren in het stucwerk. Deze kan je eenvoudig opvullen met een muurvuller. Na het vullen van de scheuren en het drogen zal je het waarschijnlijk nog een keer moeten doen, omdat deze muurvullers krimpen. Na drogen deze plekken weer glad schuren.

Lees ook: Hoe Stucwerk Repareren? – Met Kit, Knauf Of Met …

Het Stucwerk Schuren, Als Het Nog Niet Sausklaar Is

De muur kan op meerdere manieren gestuct worden. De twee voornaamste manieren zijn behangklaar en sausklaar.

 • Sausklaar geeft aan dat je verder niet meer aan de muur hoeft te doen. De muur is glad afgewerkt voor het schilderen.
 • Als de muur behangklaar is gestuct dan is de oppervlakte van de muur grover. Hierop kan je wel behangen maar niet schilderen.
Stucwerk Schilderen

Als de oppervlakte van de muur grof is dan kan deze geschuurd worden om de muur glad te maken. Voordat je begint met schuren kan je de muur eerst nog ontvetten, je leest er alles over in ons artikel over het stucwerk schuren, met de hand of machine?

Schilderen Zonder Voorstrijken Is Geen Goed Idee!

Is de muur helemaal glad, zijn de gaten gevuld en de randen afgewerkt met acrylaatkit, dan kan je nu gaat voorstrijken. Dit heeft als doel de zuigkracht van de muur op te heffen en vlekken te voorkomen na het schilderen.

Wanneer je geen voorstrijk gebruikt op nieuw stucwerk, zuigt de muur als het ware alle verf op waardoor er geen kleur meer te bekennen is op jouw net geschilderde muur. Daardoor krijg je onregelmatigheden en vlekken op de muur.

Je kunt er nu zoveel lagen opzetten als je wilt, maar mooi wordt het niet en de muur blijft zuigen. Wanneer je voorstrijk hebt gebruikt op stucwerk, dan blijft de verf goed hechten op de muur en het wordt mooi egaal, zonder vlekken.

Om te zien of je een zuigende muur hebt kan je de sponstest doen. Pak een spons en maak de muur goed nat. Doe dit op verschillende plekken, wacht dan even en kijk wat er gebeurt.

 • Loop het water van de muur af naar beneden dan trekt het vocht nauwelijks in de muur. Kortom, de muur zuigt niet en voorstrijk is niet nodig.
 • Wordt de plek donker dan trek het vocht in de muur. Dit zal dan ook met de verf gebeuren dus deze muur moet je wel voorstrijken voor muurverf te gebruiken.

Door deze eenvoudige test kom je er heel snel achter of de muur een zuigende werking heeft of juist niet. Bol.com heeft een grote selectie aan voorstrijk, voor elke klus de juiste voorstrijk!

Hoe Stucwerk Schilderen? Het Stappenplan!

Dan het hele proces van stucwerk schilderen in een stappenplan besproken. De juiste volgorde is:

 1. Leg een stucloper of folie op de vloer om deze af te dekken.
 2. Verwijder de stopcontacten en haal de spanning er vanaf.
 3. Is het nieuw stucwerk, dan kan je deze stap overslaan. Bij oud stucwerk moet de muur eerst ontvet worden voordat je ook maar verder gaat. Bij bol.com kan je Alabastine universele ontvetter krijgen waarmee je de muur kan behandelen.
 4. Kit vervolgens de overgang van de muur met het plafond en elke andere overgangen, bijvoorbeeld een binnenhoek met een andere muur.
 5. AIs de muur niet sausklaar dan zal je deze moeten schuren met een fijne korrel 180. Maak de muur daarna stofvrij. Gebruik een zachte borstel of een vochtige doek om het stof op te nemen.
 6. Breng vervolgens het voorstrijkmiddel aan volgens de instructies op de verpakking. Probeer voorstrijk over voorstrijk te voorkomen, want dit kan strak kleurverschil geven.
 7. Na het drogen van het stucwerk kan de muurverf aangebracht worden.
  • Doe de randen als eerste met een kwastje, ook bij de stopcontacten.
  • Vervolgens de grote vlakken met een roller.
  • Werk nat in nat. Schilder een stuk van ongeveer 1m2 en laat de vlakken in elkaar overlopen.

Dit is de manier en de stappen die je kunt doorlopen om ervoor te zorgen dat je mooi glad stucwerk kunt verven met muurverf.

Lees ook: Stucwerk Laat Los. Hoe Komt Dat Toch?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs