Hoe Stucwerk Schoonmaken En Waarmee Doe Je Dat?

Stucwerk schoonmaken

Stucwerk is een wandafwerking om muren mooi glad te maken, maar er is veel verwarring over het woord stucwerk. Stucwerk is een gladde afwerking waarop bijvoorbeeld behangen kan worden. Echter wordt stucwerk ook gebruikt als het over sierpleisters gaat zoals granol of spachtelputz. In deze blog bespreken we stucwerk schoonmaken waaronder ook de sierpleisters, zowel voor binnen als buiten.

Stucwerk Schoonmaken. Maak stucwerk schoon met water en een reinigingsmiddel. Breng het aan met een zachte borstel en spoel het schoon. Voor hardnekkige vlekken en aanslag zoals nicotine en wijn kan je gebruikmaken van professionele reinigingsmiddelen. Voor buiten stucwerk kan de hogedrukspuit gebruiken.

Dit is in het kort uitgelegd hoe stucwerk schoon te maken is en waarmee. Er komt echter wel wat meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken.
Als eerst is en stucwerk voor binnen en stucwerk voor buiten. Zo zijn er verschillende middelen die je kunt gebruiken en verschillende gereedschappen. Kortom, wij helpen je jouw muur weer mooi schoon te maken.

Lees ook: Stucwerk Schuren Met De Hand Of Machine, En Welke Korrel?

Stucwerk Schoonmaken

Het ene stucwerk/sierpleister is het ander niet! Zo kan je stucwerk of sierpleister voor buiten anders schoonmaken dan stucwerk voor binnen.

Stucwerk kan aangebracht zijn in de badkamer of in de keuken en dit geeft weer een hele andere vervuiling. In de keuken heb je te maken met veel meer vet dan in de badkamer, en in de badkamer is het weer veel vochtiger dan in de keuken wat weer ander vuil aantrekt.

Daarnaast kan er gerookt zijn in de kamer waardoor veel nicotineaanslag op de wanden zit die de muur vergelen en (nog steeds) een geur afgeven.

Of is er een glas wijn of kopje koffie tegen de muur gevallen. Dan heb je weer hele andere vlekken.

Kortom, het stucwerk of sierpleister kan op verschillende manieren vervuilen, maar hoe zit dat dan met het stucwerk schoonmaken?

Onderstaand 3 toepassingen van stucwerk en hoe deze schoon te maken?

Lees ook: Stucwerk Schilderen, Waar Op Letten Voor Je Begint?

1. Hoe Stucwerk In De Badkamer Schoonmaken?

Stucwerk of sierpleister is gemaakt van een cementmortel met of zonder een structuur en/of bindmiddel. Het zijn openstructuren die vocht en vuil opnemen; Het vuil gaat in de muur zitten. Nu is het schoonmaken echter niet zo moeilijk om te doen. Een emmer water met een sopje kan al wonderen doen. Hoe ga je te werk als je het stucwerk in de badkamer wilt schoonmaken?

Vervuiling in de badkamer is normale gebruiksvervuiling. Meestal geen vettige aanslag of nicotine maar zeepresten en andere dagelijkse aanslag. Dit kan je schoonmaken met lauw water en een alledaags schoonmaakmiddel zoals allesreiniger of groen zeep. Wat ga je doen?

 1. Maak een sopje aan met lauw water en een schoonmaakmiddel.
 2. Breng het sopje aan op de muur met een borstel en maak de muur schoon.
 3. Begin boven aan en werk naar beneden toe.
 4. Dep de muur droog met een niet pluizige doek, anders blijven resten doek op de muur achter.
 5. Spoel eventueel na met schoon water.

Dit is alles en meestal wordt het stucwerk in de badkamer hier weer schoon van. Als je een lange doucheslang hebt kan je ook de muur eerst nat sproeien en daarna behandelen met het sopje. En natuurlijk weer na sproeien.

Wordt het niet goed schoon, ben je niet tevreden met het resultaat, dan kan je onderstaande manier/middel gebruiken.

Als je van gedacht verandert en besluit om het stucwerk te verwijderen dan raad ik je aan onze blog over het verwijderen van stucwerk te lezen met praktische tips en aanpak.

2. Hoe Stucwerk Binnen Schoonmaken? In De woonkamer En Keuken

Zit het stucwerk in een (woon)kamer of keuken en is het erg vervuild dan kan je ook gewoon water en zeep gebruiken. Hiermee wordt het ook schoon. Je zult het vuil naar benden zien druipen.

Echter, als het sterk vervuild is door jaren lange vervuiling, nicotine of door het morsen van bijvoorbeeld wijn of koffie dan kan je beter overstappen naar de professionele schoonmaakmiddelen van bijvoorbeeld HG. Ook Bol.com heeft HG Stucwerkreiniger in het assortiment. Dit is een sterk schoonmaakmiddel wat de meeste vuilsoorten kan verwijderen. Hoe gaat dit in zijn werk?

 1. Dek als eerste de vloer af zodat er geen vuil water of reinigingsmiddel op de vloer kan vallen.
 2. Verwijder loszittend vuil met een zachte borstel. Ik de hoeken zitten vaal vuil raggen die je zo kunt verwijderen.
 3. Open de HG stucreiniger en gooi dit over in een verfbakje. Lees goed de verwerkingsinstructies op de verpakking.
 4. Rol met een lakroller in het verfbakje de stucreiniger op en blijf roller totdat er schuim ontstaat.
 5. Rol nu het stucwerk in met de stucreiniger. Begin bovenaan en werk naar beneden toe.
 6. Verwijder het teveel aan schuim met een niet harige doek en laat het minimaal 30 minuten inwerken.

Dit is alles wat je te doen staat. Na 3 tot 4 uur is het stucwerk droog en heeft het zijn oorspronkelijke kleur weer terug. Je hoeft het niet na te spoelen of na te behandelen. Het is een kwestie van aanbrengen, laten drogen en je bent klaar.

Ben je niet zeker van het eindresultaat of wil je eerst een stukje proberen? Zoek dan een stukje van het stucwerk wat uit niet in het zicht zit en gebruik dit stukje als test. Je maakt een proefstukje om te ervaren hoe je het aanbrengt en of het werk! Ben je tevreden dan kan je het hele stucwerk met het middel behandelen.

Buitenstucwerk kan je weer op een hele ander manier schoonmaken maken. Je kunt hiervoor ook HG stucreiniger gebruiken, maar er is nog een manier.

Lees ook: Waarmee Stucwerk Repareren? – Met Kit, Knauf Of Met …

3. Hoe Buiten Stucwerk Schoonmaken?

Je kunt buitenstucwerk reinigen met HG maar ook met een hogedrukspuit. Let wel op, ik noem het wel hogedrukspuit, maar een betere therm is ‘gepaste druk’.

stucwerk schoonmaken

Stucwerk is pleisterwerk en poreus van structuur en de aangebrachte laag is meestal niet zo dik. Door te hoge druk kan het stucwerk loslaten en dan ben je verder van huis. Dus maak je gebruik van de hogedrukspuit houd dan gepaste afstand voor de ‘gepaste’ hoge druk.

 1. De meeste hogedrukspuiten hebben de mogelijkheid om een reinigingsmiddel aan te zuigen. Maak hiervan gebruik en spuit op een behoorlijke afstand het reinigingsmiddel (bv. allesreiniger) op het stucwerk.
 2. Laat het reinigingsmiddel inwerken voor 15 minuten.
 3. Spoel nu, het liefst met warm water, het reinigingsmiddel van het stucwerk af. Houd afstand van de gevel zodat je het stucwerk niet beschadigd.
 4. Zorg ervoor dat het stucwerk goed schoon is gemaakt en alle zeep van het stucwerk af is.

Dit is de manier om buiten stucwerk schoon te maken. Gewoon voorzichtig met de hogedrukspuit de muur schoonmaken.

Lees ook: 6 × Stucwerk Laat Los, Hoe Komt Dat Toch?

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs