Kan Vurenhout Buiten Gebruikt Worden, Wat Zijn De Mogelijkheden?

vurenhout buiten

Hout is een natuurproduct en gebruiken we buiten om hekken, schuttingen, tuinhuisjes, vlonders en nog veel meer van te maken. Er zijn vele houtsoorten met allemaal hun eigen voor- en nadelen en hun eigen uitstraling. Een van de houtsoorten is vurenhout. Kan je vurenhout buiten gebruiken?

Vurenhout Buiten. Ja, geïmpregneerd (groen) en blank vurenhout kan je buiten gebruiken. Door vurenhout te behandelen wordt de levensduur verlengt van 5 jaar naar een jaar of 10. Je kunt het hout oliën, beitsen of verven. Verven garandeert de langste levensduur.

Dit is een korte samenvatting van het gebruik van vurenhout buiten. Er is nog veel meer over te vertellen dan wat in het kort is beschreven. In deze blog wordt alles (nou ja, alles) besproken van vurenhout voor het gebruik buiten. Van de levensduur tot het behandelen van vurenhout.

Lees ook: Grenenhout Buiten, De Nadelen En De Voordelen!

Wat Is Vurenhout?

Vurenhout is hout dat afkomstig is van de fijnspar en is in Nederland en België de meest gebruikte houtsoort. De fijnspar groeit in Noord- en Centraal-Europa en wordt gekweekt voor de productie van vurenhout.

De rede dat vurenhout vaak gebruikt wordt is omdat het zich makkelijk laat verwerken en redelijk goedkoop is, goedkoper dan de meeste andere houtsoorten. Het wordt vaak gebruikt als constructiehout en vurenhout heeft een licht witte/gelige kleur.

Is Vurenhout Sterk Voor Buiten?

Vurenhout is een zachte houtsoort en dat is ook de rede dat het zich makkelijk laat verwerken. Je kunt het frezen, zagen, boren, schuren enz. Elke verwerkingsmethode is eigenlijk toepasbaar op vurenhout. Omdat vurenhout zacht is laat het zich ook makkelijk buigen.

Een nadeel van de zachtheid is dat het hout ook kwetsbaar is. En zitten zo deukjes of krassen in het hout als je niet voorzichtig bent.

Een ander nadeel van het zachte hout is dat het veel hars bevat en soms kan je de harskanalen zien zitten tussen de houtnerven.

Vurenhout valt dan ook in de categorie van zacht hout en is zeker geen hardhout zoals Douglashout.
Meer informatie over het harde Douglashout kan je lezen in onze blog ‘Hoe Douglashout Impregneren‘.

Wat Is de Levensduur Van Vurenhout Voor Buiten?

Vurenhout is zacht en kwetsbaar voor weersinvloeden zoals regen, vorst en Uv-licht. Deze weersinvloeden bepalen onder andere de levensduur als vurenhout buiten wordt gebruikt.

De levensduur van onbehandeld vurenhout ligt tussen de 5 en 10 jaar. Weersomstandigheden hebben dan ook makkelijk invloed op het hout wat de levensduur verkort.

De levensduur van vurenhout is te verlengen. Dit kan je doen door het hout te behandelen met verf of beits. Zo verleng je de levensduur tot ongeveer 12 jaar. Dit is nog relatief kort in verhouding tot sommige hardhoutsoorten, deze hebben een levensduur van 20 jaar of meer.

Lees ook: Kun Je Geïmpregneerd Hout Beitsen En Hoe Doe Je Dat?

Moet Je Vurenhout Beschermen Als Het Buiten Staat?

Je moet natuurlijk helemaal niets!
Of je vurenhout gaat beschermen als het buiten gebruikt wordt is helemaal aan jezelf om dat te bepalen. Wat ga je ermee doen? Welke uitstraling wil je hebben in je tuin of terras? Hoe lang moet het vurenhout minimaal meegaan?

Vurenhout wat niet beschermd wordt heeft een kortere levensduur dan hout wat wel beschermd wordt. Daar komt bij dat het pure hout door regen, kou en Uv-licht zal verkleuren. De licht gelige kleur zal verdwijnen en grijs kleuren. Dit noemt men ook wel vergrijzing.

vurenhout buiten
Grijze vurenhout schutting

Het vurenhout bevat harde en zachte delen en door weersinvloeden zullen de zachte delen snel erosie vertonen als het vurenhout niet behandeld is. Hierdoor vergaat het hout langzaam en wordt het kwetsbaar.

De buitenkant zal door Uv-licht snel vergrijzen. De een vindt dit een mooie kleur en de ander juist weer niet. Het is echt een persoonlijke keuzen.

Het hout zal ook sneller scheuren vertonen als het niet behandeld is. Dit komt doordat vocht in het hout kan trekken waardoor het uitzet. Als het dan nog eens vriest worden de scheuren groter. Door zon en warmte zal het vocht weer uit het hout verdwijnen waardoor het krimpt. Zo ontstaat scheurvorming wat het hout kwetsbaar maakt.

Doordat het hout zacht en kwetsbaar is en redelijk makkelijk vocht opneemt, raad ik je aan om het hout niet in contact te laten komen met de grond. Door zand en aarde zal het hout nog sneller vergaan omdat het deel wat in aanraking is met de grond heel vochtig zal zijn.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Hoe En Waarmee Kan je Vurenhout Behandelen Voor Buiten?

Door de kwetsbaarheid van het zachte vurenhout wordt het hout dan ook meestal behandeld als het buiten gebruikt wordt. De voornaamste rede is dat de levensduur verlengd wordt.

Als je het hout voor buiten gaat gebruiken kan je ook geïmpregneerd vurenhout gebruiken. Dit is het tuinhout met de groenige kleur. Er zijn palen, planken, rabatdelen en zelfs vlonderplanken te koop van geïmpregneerd vurenhout. Vele pergola’s en schuttingen zijn gemaakt van geïmpregneerd vurenhout.

Maar ook vurenconstructiehout (het gelige vurenhout) wordt vaak in de tuin gebruikt voor het maken van blokhutten of een terrasoverkapping.

Het behandelen van vurenhout kan je doen op twee manieren, beitsen of verven. Soms wordt het geolied, maar dit komt zelden voor.

Vurenhout Buiten Beitsen

De eerst behandelmethode is beits. Beits trek voor een deel in het hout en beschermd zo het hout van binnen uit. Er zijn vele soorten beits te verkrijgen van transparant tot gekleurde en dekkende beits. Zowel geïmpregneerd als blank hout kunnen gebeitst worden.

Transparante en gekleurde beitsen laten de houtstructuur nog goed zien na het beitsen. De houtnerven blijven goed zichtbaar.

Dekkende beits geeft een nog betere bescherming, want de beits trekt voor een deel in het hout, maar dekt het vurenhout ook af. Zo krijgen weersinvloeden en Uv-licht nog minder invloed op het hout. Het jammere van dekkende beits is dat de houtstructuur minder zichtbaar is, want het wordt afgedekt!

Een van de vele gebruikt beitssoorten voor buiten is de beits van CetaBever, welke verkrijgbaar is bij Bol.com. Deze beitsen zijn in vele kleuren verkrijgbaar, dekkend of transparant. Van 750 milliliters tot blikken van 2,5 liter.

Maak het hout goed schoon en stof vrij, schuur slechte plekken en maak het hout glad. Volg de instructie op het blik voor het beste resultaat. Dit is voor elke merk weer anders.

Als je meerdere lagen beits aanbrengt, schuur dan na de eerste laag het vurenhout licht op. Door het beitsen zijn vele houtvezels kromgetrokken waardoor het hout ruw aanvoelt. Dit kan je glad maken door het te schuren, stof te verwijderen en dan de tweede laag beits aanbrengen.

Vurenhout Buiten Verven

Vurenhout kan je verven, ook geïmpregneerd vurenhout. Voor geïmpregneerd vurenhout is er echter één voorbehoud.

Geïmpregneerd vurenhout bevat stoffen die na verloop van tijd verdampen. Als nieuwe geïmpregneerd vurenhout gelijk na aankoop of montage geverfd wordt kunnen deze stoffen niet meer verdampen, omdat verf het hout afsluit. Hierdoor kunnen lelijke plekken en vlekken ontstaan op het hout. Laat geïmpregneerd vurenhout minimaal 1 jaar uitdampen voordat je het gaat verven.

Blank, onbehandeld vurenhout is heel goed te verven en zal het hout optimaal beschermen. Verf dekt het hout af waardoor weersomstandigheden geen of minimale invloed kunnen uitoefenen.

  • Als het mogelijk is, schuur je bouwwerk licht op met fijn schuurpapier. Nieuwe hout is meestal al glad van zichzelf dus gebruik fijn schuurpapier met korrel 180 of hoger.
  • Maak het stofvrij en ontvet het hout.
  • Voor het beste resultaat breng je eerst een laag grondverf aan. Dit beschermt het hout nog beter en zorgt voor een optimale hechting van de laklaag.
  • Schuur het hout na het gronden een keer licht op. De houtvezels zijn door de grondverf vochtig geworden en vele vezels zijn hierdoor kromgetrokken waardoor het hout ruw is geworden. Je kunt er alles over lezen in onze blog ‘Schuren Na Grondverf, Juist Wel Of Niet Doen?‘.
  • Maak het vervolgens weer stofvrij.
  • Breng nu de eerste verflaag aan en doe dit volgens de instructie op het verfblik.
  • Gebruik een lakroller voor de grote vlakken en een ronde kwast voor de randen en moeilijke plekken.
  • Laat nu drogen en breng eventueel een tweede verflaag aan.

Op deze manier is het hout optimaal beschermd. Controleer elk jaar de staat van het verf. Na een jaar of 5 zul je waarschijnlijk opnieuw aan de slag moeten om het vurenhout te verven.

Vurenhout Buiten Behandelen Met Olie

Heel soms wordt vurenhout in de olie gezet. Dit is ook een behandeling voor blank vurenhout, maar een behandeling die de minste bescherming geeft na onbehandeld hout.

Een transparante olie zal alleen de nerven van het hout accentueren waardoor het karakter van hout duidelijk naar voren komt.

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Ook zijn e oliën verkrijgbaar met een kleurtje waarmee je het hout een donkere kleur kan geven zoals Mahonie of eikenkleur.

De olie trekt na de behandeling een stukje in het hout en hierdoor zul je het elk jaar opnieuw moet doen. Elk jaar moet het hout in de olie worden gezet om te zorgen dat het blijvend beschermd wordt.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs