Kun Je Geïmpregneerd Hout Beitsen En Hoe Doe Je Dat?

Geïmpregneerd Hout Beitsen

Geïmpregneerd hout wordt voor heel veel toepassingen gebruik in de tuin. Zo worden er schuttingen van gemaakt maar ook vlonders, platenbakken en tuinhuisjes. Je herkent geïmpregneerd hout aan de kleur, deze is meestal groenig. En die kleur wil je waarschijnlijk niet in je tuin, dus kan je geïmpregneerd hout beitsen? In het kort,

Geïmpregneerd hout beitsen. Ja, geïmpregneerd hout kan je beitsen, zowel nieuw als oud en geïmpregneerd hout. Ook hout wat al een keer gebeitst is kan je beitsen. Maak het hout schoon en verwijder de groene aanslag en laat 24 uur drogen voordat je begint. Bescherm de planten en je tegels met folie.

Dit is in het kort of en hoe je geïmpregneerd hout kan beitsen. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken dan in het kort beschreven is en daar gaat dit artikel over; hoe moet je geïmpregneerd hout beitsen en waarmee doe je dat, is er speciale beits voor nodig? Het komt allemaal aan de orde, dus lees snel verder.

Geïmpregneerd Hout Beitsen Of Oliën?

Het verschil tussen beits en olie is dat olie de natuurlijke kleur van hout behoudt. Daar staat tegenover dat beitsen het hout beter beschermt dan olie.

Nu hebben we hier te maken met geïmpregneerd hout, wat zijn natuurlijke kleur al verloren heeft. Door het impregneren veranderd de kleur van het hout, het kan donkerder/bruiner zijn geworden of zelf groenig. De natuurlijke kleur van het hout is verdwenen.

Het advies in deze is dan ook om geïmpregneerd hout te beitsen in plaats van te oliën, omdat dit een betere bescherming geeft en omdat de natuurlijke kleur van het hout toch al verdwenen is.

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Waarmee Geïmpregneerd Hout Beitsen?

Voor het beitsen van hout gebruik je vanzelfsprekend beits. Nu zijn er vele soorten beits op de markt die allemaal claimen beter te zijn dan de ander. Er zijn bijvoorbeeld meer schimmelwerende bestanddelen toegevoegd of meer andere chemicaliën niet het, volgens de producenten het beste product maken.

Echter, hout wat blootgesteld word aan de weersinvloeden moet zeker elke drie jaar opnieuw behandeld worden. Of er nu extra eigenschappen aan toe zijn gevoegd of niet.

Ik vertrouw altijd om goede merken en één van die merken is CetaBever beits, welke in meerdere kleuren verkrijgbaar is bij bol.com. Hier kan je bovendien de verwerkingsinstructies en eigenschappen lezen.

Beitsen gebeurt vaak met een roller of een kwast, maar je kunt het ook sprayen. Onderstaande video laat zien hoe je dit kunt doen.

Wanneer Geïmpregneerd Hout Beitsen?

Het hout is geïmpregneerd met chemicaliën om de levensduur van het hout te verhogen. Schimmels en vocht hebben door impregneren minder kans om het hout te laten rotten. Echter, het hout heeft nog een openstructuur en vocht kan binnendringen in het hout.

De vraag is nu, wat voor effect hebben de chemicaliën op de beits en wanneer kan je beitsen?

Nieuw Geïmpregneerd Hout Beitsen

Nieuw geïmpregneerd hout, wat rechtstreeks van de fabriek of bouwmarkt komt, is vaak nog niet helemaal uitgedampt. De vluchtige stoffen in het hout verdampen na verloop van tijd en nieuw hout is vaak nog niet uitgedampt.

Het advies is deze is om het hout twee maanden de tijd te geven om uit te dampen voordat je begint met beitsen. Zo heeft het hout de mogelijkheid zich te ontdoen van de vluchtige stoffen. Doe je dit niet dan kunnen er vlekken zichtbaar worden na het beitsen.

Als je het hout verder niet behandeld met verf, olie of beits zal het door de weersinvloeden en Uv-licht vanzelf vergrijzen.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Oud Geïmpregneerd Hout Beitsen

Ouder geïmpregneerd hout heeft hier geen last van. De chemicaliën zijn al verdampt en wachten met beitsen is bij dit type hout niet nodig.

Hoe Geïmpregneerd Hout Beitsen?

Wanneer je geïmpregneerd hout gaat beitsen kun je het beste eerst de omgeving goed beschermen. Breng plastic aan op de grond, en eventueel op meubels en daar waar je gaat beitsen. Ook kleding kun je het beste beschermen, eenmaal beits in kleding of vloerbedekking, krijg je het er (bijna) niet meer uit. Bescherm daar ook de tegels of beton, tegen het indringende beits. Doe dit alles pas na de voorbereidingen, maar voor dat je gaat beitsen.

Ga je een schutting beitsen, bescherm ook de planten en dek deze af. Haal alles wat bij de schutting staat en wat je weg kunt halen weg, voordat je begint.

Lees ook: Hout Donkerder Maken Kun Je Met Verschillende Materialen!

Wat ga je doen?

 • Maak het geïmpregneerd hout eerst goed schoon. Verwijder vuil en aanslag. Hiervoor kan je gebruikmaken van een hogedrukreiniger. Zet de hogedrukreiniger op sproeistand en niet op straalstand, deze stand maakt kringen in het hout en beschadigt het hout, dit blijft je zien na het beitsen. Sproei het hout voorzichtig schoon.
  Ook kan je groene aanslag verwijderaar gebruiken van HG, deze is verkrijgbaar bij bol.com. De groene aanslag moet zeker verwijderd worden.
 • Vervolgens moet het hout minimaal 24 uur drogen.
 • Voor je begint met beitsen moet je geïmpregneerd hout schuren, althans als er al een beits laag is aangebracht.
  Voor geïmpregneerd hout dat voor het eerst gebeitst wordt hoef je niet te schuren. Ik adviseer je in dit geval toch even de schutting na te kijken op grove plekken die je misschien wel even kunt schuren. Het schuren zorgt ervoor dat de oude losse beitsdelen verwijderd worden en het zorgt voor dat de hechting van de beits beter wordt.
 • Maak het blik open en roer de beits goed door, zodat alle bestanddelen met elkaar vermengd zijn.
 • Gebruik een blokkwast om de beits aan te brengen op een schutting. Voor kleinere delen, zoals meubels kan je een platte kwast of roller gebruiken.
 • Breng met de juiste rollers en/of kwasten de beits aan. Rol of beits in de richting van de nerven mee. Zorg ervoor dat ook de hoekjes en gaatjes goed in de beits komen te zitten. Gebruik een verfbakje om de beits in te doen, zodat je daar makkelijk je kwast in kunt dopen of je roller in kunt rollen.
 • Rol of kwast de beits met de nerf mee, en maak het project in één keer af. Dus stop niet halverwege.
 • Laat de beits 24 uur drogen, tussen eventuele lagen beits door. Hoe meer lagen je aanbrengt met beits hoe dieper de kleur beits wordt. Ik adviseer je de schutting licht te schuren voordat je de tweede laag aanbrengt.
 • Je kunt de beits (wanneer deze water gedragen is), na het drogen van de beits, ook overschilderen met een water gedragen doorzichtige lak, zodat het hout en de beits goed beschermd is tegen vocht. Bij de meeste lakken gaat het hout dan glimmen, maar er zijn lakken die ervoor zorgen dat het toch onbehandeld lijkt. Bol.com heeft daar meerdere voorbeelden van.

Lees ook: Hout Oud Maken Met Koffie, Gaat Dat Wel Goed?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs