Hout Donkerder Maken Kun Je Met Verschillende Materialen!

Er zijn verschillende manieren om hout donkerder te maken: olie, vernis, beits, ammoniak, was en meer. Genoeg methodes die hout donker te maken, de ene effectiever of donkerder dan de andere. Het is maar net waar jij voor kiest of wat je leuk lijkt.

Let er wel op dat wanneer je met olie of was gaat beginnen je daarna producten op waterbasis niet meer kan gebruiken. Vet, zoals olie en was stoot alle op waterbasis producten af. Begin dus met producten op waterbasis wanneer je aan het uit proberen bent wat je leuk vindt.

Hout donkerder maken: Ontvet het hout en kwast waterbeits over het hout, hoe meer lagen hoe donkerder het hout wordt. Of maak hout donkerder met (kleur) was, en wrijf dit goed uit. Verschillende olie soorten kun je ook aan brengen op allerlei houtsoorten zodat deze donker wordt. De bijzondere optie ‘hout donker maken met ammoniak’ doe je door hout in ammoniak te leggen.

Hoe hout donkerder maken? We beginnen met:

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Hout Donkerder Maken Met Olie

Er is lijnolie in de handel die je kunt gebruiken om hout wat donkerder te maken. De nerven komen goed tot hun recht wanneer je lijnolie op kwast. Dit kun je door één of meerdere lagen op te brengen. Maak altijd een proefstukje zodat je niet voor verrassingen komt te staan of de kleur toch niet mooi vindt.

Heb je een maal olie opgebracht, ongeacht wel soort dan ook, dan kun je later geen middelen meer proberen die op waterbasis zijn gemaakt. Dus je kunt dan geen beits op waterbasis aanbrengen omdat de olie het water afstoot. Maar dat terzijde. We gaan beginnen met hout donker maken.

Hoe ga je te werk:

  • Lees altijd de instructies, ieder merk heeft zijn eigen handleiding wat bijvoorbeeld betreft droogtijd of hoeveelheid lagen.
  • Zorg ervoor dat het hout dat je donkerder wilt maken met olie, goed schoon is en eventuele verf en/of resten goed zijn weg geschuurd. Maak dan het hout weer stofvrij.
  • Maak eventuele gaatjes of randjes met kneedbaar hout weer dicht en schuur dit na droogtijd weer mooi recht.
  • Breng de olie aan, verdunt of niet (zie verpakking) en schilder met de nerven van het hout mee. Laat de olie drogen zolang als op de verpakking staat.
  • Je kunt een tweede laag aanbrengen zodat meubelen die buiten staan goed bestand zijn tegen alle weersinvloeden. Een derde laag zorgt voor meer glans.

Hout Donker Maken Met Ammoniak

Hout kun je donker maken met Ammoniak. Zeker houtsoorten waar veel tannine in zit, de stof die reageert met Ammoniak. Bij Eiken hout is dat zeer veel dus deze houtsoort reageert dan ook geweldig donker.

Er zijn andere houtsoorten waar tannine in zit: esdoorn hout en kersen hout, bijvoorbeeld, al worden deze houtsoorten niet zo donker als eikenhout. Maak altijd een proef stukje om teleurstellingen tegen te gaan.

Hoe kun je hout dan donker(der) maken?

  • Doe ammoniak in een kunststof bak en schenk daar ammoniak in. Leg het hout in de ammoniak.
  • Sluit de bak af met plastic en wacht een dag. Je kunt halverwege de dag even kijken of je het hout al donker genoeg vindt maar hoe langer het erin zit hoe donker het wordt. Natuurlijk houdt het donker worden wel een keer op.
  • Pas op met de ammoniak gassen. Zorg dat de bak in een geventileerde ruimte staat. Ook wanneer je het plastic van de bak gaat trekken komen deze gassen vrij. Pas daar mee op!

Wij kunnen geen garantie geven over de kleur die eikenhout gaat geven wanneer je deze hebt gedompeld in ammoniak. Probeer altijd een stuk uit en bekijk wat jij ervan vindt en of je verder wilt gaan met jouw plan.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Eikenhout Donker Maken

Zoals hierboven gezegd kun je eiken hout donker maken met ammoniak. Natuurlijk kun eiken hout ook op andere manieren bruin, zwart of donker maken.

  • bruin of zwart beitsen
  • bruin of zwart verven

Wil je weten hoe je (eiken)houten tafel of ander object, kunt beitsen of lakken, dan kun je hier terecht voor alle informatie. Ook een mooie foto te zien met verschillende kleuren beits.

hout donker maken

Hout Donker Maken Met Schoenpoets

Probeer bij alles wat je voor het eerst doet, goed uit op een stuk hout dat je niet gebruikt of daar, waar je de proefgedeelte niet ziet. Je kunt het beter eerst uitproberen dan echt gelijk vol aan de gang gaan en later spijt hebben.

Je kunt hout donker maken met schoenpoets. Echter, wanneer je schoenpoets aanbrengt wordt het echt ook donker (bruin, zwart of welke kleur dan ook ). Je kan er een kopje water bij zetten om de poets ietwat te verdunnen, wanneer je dit hebt aangebracht op hout, maar of een groot stuk meubel of plank dan ook echt mooi wordt of wordt zo jij wilt, kan ik niet zeggen. Dat is echt uitproberen. Wel heel leuk om uit te proberen wanneer je hout over hebt.

Wil je echt de kleur van schoenpoets, wrijf het dan lekker in het hout en laat dit drogen. Poets het lekker op en je hebt een ‘hout’ van mooi donker schoenpoets in de door jouw gekozen kleur.

Lees ook: Hout Oliën, Hout Voor Buiten En Hout Voor Binnen!

Vuren Hout Donker Maken

Vuren hout kun je donker maken door te beitsen, verven, oliën of met was. Hoe je dat precies doet?

Olie op vuren hout:

Wanneer je olie op vuren hout strijkt, bescherm je het hout. Het trekt in het hout en beschermd dus ook van binnenuit. Echter, olie is een dun middel en moet ongeveer 2 keer per jaar worden aangebracht, zeker wanneer het vuren hout buiten wordt gebruikt.

Lees ook: Kan Vurenhout Buiten Gebruikt Worden, Wat Zijn De Mogelijkheden?

Dit zijn transparante oliën, gekleurd of niet, die dus niet dekkend zijn. Je blijft de houtnerven zien.

Beits op vuren hout:

Je kunt vuren hout ook beitsen. Deze zijn in verschillende kleuren te verkrijgen en hebben een betere beschermende werking dan olie.

Wel is het zo dat een dekkende beits nog betere bescherming geeft dat transparante beits. De dekkende beits is dikker. Beide trekken wel in het hout en beschermen dus ook de binnenkant van het vuren hout.

Wil je multiplex beitsen dan kun je hier terecht voor informatie.

Verf op vuren hout:

Lakken of verven op vuren hout geeft een goede bescherming aan het hout. De beste bescherming. Het vuren hout moet eerst een grondlaag krijgen waardoor de verf goed kan hechten. Verf kun je aanschaffen in echt heel veel kleuren.

Wanneer je kiest voor verf, kun je de nerven van het hout niet meer zien.

Wil je bijvoorbeeld houten schrootjes verven dan kun je hier alle tips vinden!

Was op vuren hout:

Er zijn verschillende soorten was op de markt, die onbehandeld vuren hout kunnen beschermen maar natuurlijk ook kunnen donker maken. Een voorbeeld is antiek was. Antiek was of wax is er in mooie verschillende bruintinten. In de winkel kun je meestal bekijken welk effect deze was heeft, op verschillende soorten hout.

Verschillende was of wax soorten kun je hier bekijken.

Er zijn ook lichte soorten was die (vuren)hout iets donkerder maken. De kleur zal een beetje verdiepen maar niet echt veranderen.

hout donker maken

Lees de gebruiksaanwijzing goed op de verpakking en volg de instructies nauwkeurig voor het beste resultaat.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs