Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

hout vergrijzen

Hout is een prachtig natuurproduct wat je verschillende behandelingen kunt geven. Je kunt het verven, beitsen, oliën of gewoon blank laten. Onbehandeld hout buiten zal onder invloed van Uv-licht vergrijzen. Wil je het hout vergrijzen, sneller laten vergrijzen of heb je meubels die binnen staan en deze wil je laten vergrijzen, dan kan je dat met verschillende producten doen, ook met azijn of soda.

Hout Vergrijzen. Hout kan je vergrijzen met staalwol opgelost in azijn. Ook een pasta van water en Baking Soda zorgen ervoor dat het hout vergrijst. En er zijn transparante grijze beitsen die ook een grijze uitstraling hebben.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je hout (sneller) kunt laten vergrijzen, of het hout nu binnen of buiten gebruikt wordt. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat bespreken we in dit artikel. Ook geven we een paar handige ’tips and tricks’. Dus wil je hout vergrijzen met azijn of soda lees dan snel verder. Ook vergrijzen met beits komt aanbod, helemaal aan het eind van dit artikel.

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Hout Vergrijzen Met Azijn

Het hout vergrijzen kan natuurlijk alleen met onbehandeld blank hout. Is het hout een keer geverfd of gebeitst geweest dan zul je het hout eerst moeten schuren, alle verf moet er vanaf.

Het maakt niet uit of je hout vergrijst voor binnen gebruik of voor buiten. Als je het binnen gebruikt hoef je het niet meer te behandelen. Echter, het vergrijsde hout heeft nog steeds een open structuur, dus als je een glas met water op het hout zet kan je kringen krijgen die je niet meer weg krijgt. Wil je dit niet dan kan je het hout na het vergrijzen behandelen met een transparante lak.

Dit gaat natuurlijk ook op voor buiten, vergrijst hout heeft een openstructuur en de weersomstandigheden hebben dus vrij spel. Ook buiten kan je het hout nabehandelen met transparante beits. Zo is het hout dus mooi vergrijst en goed beschermd.

Wat ga je doen om het te vergrijzen? Als eerste het mengsel aanmaken en dit gaat al volgt:

 1. Neem een grote schone pot die je af kunt sluiten.
 2. Trek het staalwol uit elkaar en maak het los.
 3. Doe voldoende staalwol in de pot en vul de pot af met blank azijn.
 4. Nu kan je na een paar uur al aan de slag alleen zal de vergrijzing heel ligt zijn. Beter is om de pot zeker een week te laten staan, zodat het staalwol goed oplost.
 5. Nu kan je het mengsel filteren en overgooien in een andere pot maar dit is niet noodzakelijk.

Het aanbrengen gaat iets anders, want je hebt een mengsel en je weet niet hoe dit uitpakt. Misschien is het mengsel te donker of juist te licht. En misschien wil je het hout eerst nog schuren en glad maken. Dat is helemaal aan jou.

Pak dus een proefstukje hout of een deel van het object wat niet direct in het zicht staat zoals de onderzijde van het tafelblad. Breng de azijn aan op het hout en laat het nu 10 minuten drogen. Kijk vervolgens hoe de verkleuring is.
Is het te donker dan kan je het mengsel verdunnen met azijn. Is het te licht dan kan je ervoor kiezen om meerdere lagen aan te brengen of meer staalwol toe te voegen aan de azijn. Voeg je meer staalwol toe dan zal je weer een paar dagen moeten wachten.

Breng het mengsel aan met een brede kwast. Let wel op want het is een waterige oplossing die snel drupt en vlekken maakt. Dus leg altijd folie neer voordat je aan de slag gaat.

Onderstaande video laat zien hoe het in de praktijk uitpakt.

Hout Vergrijzen Met Soda

Soda is ook een product waarmee je hout kunt vergrijzen en verouderen, en ik bedoel dan Baking Soda.

Voordat je aan de slag gaat zul je eerst het mengsel moeten maken. Dit mengsel hoef je niet een week te laten staan zoals met staalwol en azijn. Na het maken kan je het gelijk verwerken. Wat het je nodig en hoe breng je het aan?

Lees ook: Hout Oud Maken Met Koffie, Gaat Dat Wel Goed?

 1. Maak een mengsel van Baking Soda en kraanwater in de verhouding 1 staat tot 1. Als voorbeeld: meng 250 gram soda met 250 milliliters water en meng dit goed met elkaar. Er moet nu een vloeibare pasta ontstaan die je met een kwast kunt aanbrengen. Is het te vloeibaar dan voeg je meer baking soda toe. Is het te dik, dan voeg je meer water toe. Dit is echt een kwestie van gevoel!
 2. Breng de pasta in een dikke laag aan op het hout en behandel het hele oppervlak in een keer.
 3. Breng de pasta aan in de richting van de nerven, verf met de nerven mee.
 4. Zet het object in de zon zodat het goed en snel kan drogen. Wacht zeker 5-6 uur voordat je verder gaat.
 5. Verwijder nu het overtollige poeder met een harde borstel. Haal alles ervan af en maak het hout schoon.
 6. Pak nu een theedoek en wrijf het hele object schoon en glad.

Het object of de plak is nu vergrijsd, als het goed is!

Je kunt voor de veiligheid het mengsel uitproberen op een plek van het object wat niet direct in het zicht staat. Zo weet je zeker dat het goed werkt voordat je het hele object ermee behandeld.

Ook nu weer is het hout wel vergrijst, maar niet beschermd. Een glas water kan kringen geven die je er niet meer uit kunt krijgen. Wil je dit voorkomen dan kan je het behandelen met een transparante lak. Zo is het hout ook beschermd.

Hout Vergrijzen Met Beits

Tegenwoordig zijn er ook beitsen op de markt die transparant van kleur zijn. Transparant betekent dat de houtnerf zichtbaar blijft en deze beitsen zijn ook verkrijgbaar in grijs. Ook hiermee kan je hout vergrijzen.

Als je gaat beitsen zal je wel je de juiste voorbereiding moeten treffen om een goede dekking en hechting van de beits te krijgen. Ook de keuze van de beits bepaalt het eindresultaat. Kijk een bij Bol.com, daar staan verschillende soorten beits in de kleur grijs. Hier kan je ook de verwerkingsinstructies lezen.

Wat ga je doen?

 • De omgeving goed beschermen. Breng plastic aan op de grond waar je gaat beitsen, want je krijgt het niet uit de tegel. Ook kleding kun je het beste beschermen, eenmaal beits in kleding krijg je het er (bijna) niet meer uit.
 • Maak het hout schoon en verwijder al het vet en vuil van het hout.
  Ontvet het hout altijd voor je ergens anders mee gaat beginnen. Vet en stoffen die in het hout zitten kunnen problemen veroorzaken met de hechting van de beits. Het kan zijn dat de beits niet goed wordt opgenomen door het hout, omdat er een laagje vet op zit. Laat het hout nu drogen.
 • Het ligt aan welk effect je wilt bereiken, maar het is verstandig om het hout te schuren zodat het glad wordt en het schuren zorgt ervoor dat de hechting van de verf beter wordt. Gebruik een fijne korrel, 240-300.
 • Maak het object vervolgens stofvrij met een zachte borstel.
 • Breng met de juiste rollers en/of platte kwasten de beits aan. Gebruik vachtrollers (voor beits) voor de lange stukken en platte kwasten voor kleine hoekjes. Gebruik een verfbakje om de beits in te doen zodat je daar makkelijk je kwast in kunt rollen. Lees altijd de instructies op het blik.
  Heeft je object groeve, begin daar dan mee en zorg dat de beits goed in deze groeve zit.
 • Rol of kwast de beits met de nerf mee, en maak het in één keer af. Dus stop niet halverwege.
 • Laat de beits 24 uur drogen, tussen eventuele lagen beits door. Hoe meer lagen je aanbrengt met beits hoe dieper de kleur beits wordt.
 • Afhankelijk van de hoeveelheid lagen die je aanbrengt kan je delen van het object ook weer kaal schuren. Breng vervolgens een nieuwe beits laag aan. Zo krijg je donkere en lichte plekken en lijkt het hout gestrest wat bijdraagt aan de oude look.

Lees ook: Hout Polijsten Doe Je Eenvoudig Op Deze Manier!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs