Hout Polijsten Doe Je Eenvoudig Op Deze Manier!

Je wilt hout gaan polijsten. Dat kan natuurlijk en daar zijn verschillende manieren voor omdat het hout dat je wilt polijsten, ruw en kaal kan zijn, gelakt kan zijn of afgewerkt kan zijn met bijvoorbeeld olie. Onbehandelde meubelen, houten planken aan de muur, hout dat al bewerkt is, alles is te polijsten.

Hoe kun je het beste hout polijsten wordt in verschillende hoofdstukken uitgelegd. Wees mijn gast!

Hout polijsten: Maak het hout grondig schoon. Verwijder harsophopingen en schuur het hout glad. Stofzuig het hout en maak wederom schoon met een vochtige microvezeldoek en laat dit drogen. Gebruik een polijstmiddel van jouw keuze. Breng polijstmiddel aan op microvezeldoek en polijst het hout, met de nerf mee. Herhaal dit proces wanneer nodig.

Omdat er verschillende bewerkingen zijn zal ik onderstaand het polijsten van kaal hout en gelakt hout uit de doeken doen en je op de gevaren wijzen.

Wil je echt een meubel na het schuren laten glimmen, dan kun je met deze materialen je meubel de glans van zijn leven geven!

Gelakt Hout Polijsten

Het allerbelangrijkste van polijsten is het schuren. Schuren en nog eens schuren. Heb je niet goed genoeg geschuurd dan Kan jouw meubel, vloer of plant niet goed gepolijst worden.

Wanneer je gelakt hout wilt polijsten, kun je het beste een aantal voorbereidingen treffen. Je gaat namelijk aan de gang met materialen die vlekken kunnen geven of dampen afgeven die je liever niet wilt inademen.

Wat heb je nodig:

 1. Microvezeldoek, vochtig
 2. Emmer met water
 3. Stofkapje
 4. Fijn schuurpapier: korrel 220 – 240. Eindig met het fijnste schuurpapier!
 5. Polijstmiddel. Dat kan olie, vernis of lak zijn. Net wat jij mooi vindt.
 6. Kwasten om olie, lak of vernis aan te brengen.
 7. Oude doeken om je handen of ongelukjes weg te werken.
 8. Plastic om vloer mee af te dekken.
 9. Zet ramen open of polijst buiten.
 10. Bescherming voor kleding en schoenen.
hout polijsten

Hoe ga je het makkelijkste aan het werk:

 • Bescherm de vloer en jouw kleding en schoenen.
 • Maak het hout goed schoon met een microvezeldoekje en water. Laat dit goed drogen of maak het goed droog.
 • Zet een stofkapje op!
 • Schuur de lak van het hout, eventueel met een schuurmachientje eraf. Gebruik een fijne korrel (220-240).
 • Stofzuig het hout goed om zo alle stof van het hout weg te nemen.
 • Haal de overige houtstof weg met een vochtig microvezeldoekje. Laat het goed drogen. Neem er de tijd voor.
 • Gebruik de door jou gekozen olie, lak of vernis. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking en volg deze!
 • Let op: Deze producten kunnen dampen afgeven, dus ventileer goed of ga buiten polijsten!
 • Houdt kinderen en huisdieren uit de weg. Dit kan een hoop stress verminderen en minder kans op ongelukjes hebben. Door rennen van kinderen kan er ook stof opwaaien waardoor vernis, olie of lak onder de stof komen te zitten. Dan heb je het werk voor niks gedaan.

Wil je gelakt hout nat polijsten? Dan kun je dat ook doen met de methode nat schuren. Je kunt onze blog daarover lezen.

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Kaal Hout Polijsten

Heb je voorbewerkte meubelen dan heb je minder werk dan aan kale houten planken waar nog weinig mee is gedaan. Daar zit een verschil van werken in omdat er onbewerkte kale planken vaak nog hars aanwezig is en ruwer is. Dat kan ook nog wel voorkomen bij meubelen die kaal zijn en waar je het hars ook nog weg moet halen.

Hoe kun je het best beginnen met kaal hout polijsten.

 1. Leg alles klaar binnen handbereik.
 2. Professionele hars verwijderaar of een föhn en schuurpapier, of 100 ml water en 100 ml azijn in een emmer, kunnen hars ook verwijderen.
 3. Terpentine eventueel.
 4. Oude doeken om hars na het föhnen weg te vegen.
 5. Fijn schuurpapiertje (220 – 240) om de laatste hars te verwijderen en het kleurverschil weg te schuren die hars eventueel heeft veroorzaakt. Je hebt later ook nog schuurpapier nodig.
 6. Microvezeldoek
 7. Emmer met water
 8. Schuurmachine met schuurpapier fijne korrel.
 9. Stofzuiger
 10. Afdekmiddelen voor de vloer
 11. Kleding en schoenen beschermers
 12. Stofkapje
 13. Kwasten
 14. Polijstmiddel (olie, vernis of lak).
 15. Oude doeken om spetters weg te werken.
 16. Zorg dat kinderen en huisdieren niet in de weg lopen of langs het pas gepolijste hout kunnen lopen.
hout polijsten

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Hout Polijsten Dat Kaal Is

Hout dat kaal is en bijvoorbeeld nog planken zijn of meubelen van onbehandeld kaal hout, kunnen nog hars laten lopen. Dit moet je verwijderen anders zal het aanzien van jouw gepolijste plank of meubel verminderen. Het is ook plakkerig en zal vies worden. Ook kleding of jouw handen zullen vies en plakkerig kunnen worden op het moment dat je de plank of meubel gebruikt. Dus weghalen die har.!

 1. Hars kun je weghalen door de föhn op het hars te zetten. Deze hars wordt zacht en deze kun je dan met een doek wegvegen. Je kunt het een beetje aantippen met terpentine, dat stop het lopen van hars. Wanneer je een beetje kleurverschil krijgt en hebt gekregen door de hars kun je dat stukje schuren waardoor het kleurverschil verdwijnt.
  Ook een mengsel van azijn en water kunnen hars oplossen en verwijderen. Laat wel weer goed drogen.
 2. Leg alle beschermmaterialen neer en bescherm jezelf.
 3. Maak met een vochtige microdoek de tafel schoon en laat dit goed drogen.
 4. Zet een stofkapje op.
 5. Schuur met een machine het hout glad. Bij grof houten planken begin je met bijvoorbeeld korrel 180 (grof) en neem je later een fijner schuurpapier. Als je maar korrel 240 0f 220 als laatste neemt om hout helemaal glad te krijgen.
  Heb je een meubel dat van onafgewerkt, kaal hout is dan kun je direct met een fijne korrel 220-240 beginnen om de schuren. Schuren is het belangrijkste van polijsten!
 6. Daarna stofzuig je het hout en neem je dit weer af met een microvezeldoek die vochtig is. Je hoeft het hout niet echt nat te maken. Laat het hout goed drogen.
 7. Nu kun je het hout polijsten met de materialen die jij gekozen hebt. Lak, vernis of olie en een goede kwast. Polijst altijd met de nerf mee. Dan wordt het hout het mooiste. Lees altijd de gebruiksaanwijzing. Lees ook of er gevaren zijn wat betreft dampen die van de polijstmaterialen af kunnen komen. Lucht altijd de kamer waar je bezig bent of polijst buiten.
 8. Laat de materialen uitharden of drogen zolang als op de verpakking staat.

Lees ook: Hout Donkerder Maken Kun Je Met Verschillende Materialen!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs