Hout Oud Maken Met Koffie, Gaat Dat Wel Goed?

Soms wil je kleine stukjes of stukken hout oud maken, maar heb je geen zin om daarvoor een hele pot beits of verf te kopen. Wat dan? Dan komen er alternatieve manieren om de hoek kijken, die er voor zorgen dat jouw hout ook oud kan maken. Eén daarvan is hout oud maken met koffie. Hoe je dat kunt doen, wordt besproken in deze blog. Het is niet de alle moeilijkste manier en het werkt prima!

Hout oud maken met koffie: Maak een hele sterke pot koffie of oplos koffie. Wrijf dit uit over een onbewerkte houten plank, kastje of andere door jouw te bewerken hout. De kleur van koffie dringt in het hout en gaat daar niet meer weg. De sterkte van de koffie bepaalt de kleur. Maak proefvoorbeelden van slappe tot sterke koffie en bepaal dan welke sterkte koffie je wilt gebruiken.

Deze methode wordt alleen gebruikt op hout dat onbewerkt of hout dat ‘kaal’ is gemaakt omdat de koffie op geverfd hout niet in het hout kan dringen.

Wil je ook nog andere methode bekijken om hout donker te maken door te beitsen, verven of te oliën bijvoorbeeld, dan kun je deze site lezen.

Hout Oud Maken Koffie

Waar begin je mee wanneer je hout oud wilt maken met koffie.

 1. Zet sterke koffie met filter of gebruik oploskoffie.
 2. Zaag een aantal proef houtjes.

  Om te bepalen welke kleur koffie jij mooi vindt op hout, kun je wat proefhoutjes zagen van dezelfde houtsoort. Wanneer je een ander houtsoort neemt kunnen de kleuren echt verschillen en heb je de proefhoutjes voor niets gezaagd.
  Maak 4 of 5 proefhoutjes en leg dit op een plastic (placemats bijvoorbeeld) op tafel. Zet een sterke pot koffie (die niet te drinken is), dus echt zwart, of gebruik oploskoffie.
 3. Zet een 3 bekers neer en schenk daar 50ml 100 ml of 150 ml in. Vul alle bekers daarna af met water.

  Zo kun je ongeveer bepalen hoe donker jij het hout wilt ‘beitsen’. Vind je koffie puur te donker dan probeer je de beker met 100 ml koffie en water of anders de beker met 50 ml verdunde koffie met water. Nu heb je een indicatie van de sterkte van de koffie en kun je een grotere hoeveelheid maken in de gewenste sterkte voor ‘al’ het hout dat jij wilt gaan ‘beitsen’ met koffie.
  Je kunt natuurlijk ook in één keer de pot koffie beetje bij beetje verdunnen tot het gewenst effect. Zorg er dan wel voor dat er genoeg koffie is voor het hout dat je waarschijnlijk in één kleur wilt ‘beitsen’. Maar ook dat hoeft natuurlijk niet!
 4. Je kunt het hout besprenkelen met koffie om het oud te laten lijken maar je kunt natuurlijk ook een kwast pakken en het onbehandelde hout met koffie ‘beitsen’. Daarna zou je ook nog donkere koffie over de tafel heen kunnen ‘gooien’ of besprenkelen. Leef je uit in het oud maken van hout met koffie. Laat de plankjes of objecten die je bewerkt hebt met koffie goed drogen.
 5. Wanneer je daarbij het hout nog gebutst hebt met spijkers, hakken of een hamer dan lijkt het echt oud hout wat al jaren aan de elementen heeft bloot gestaan.

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Nieuw Hout Oud Maken

Er is nóg een manier om nieuw hout oud te maken. Deze methode geeft echt een donkere kleur aan het hout. De koffie zorgt dan ook weer voor een variatie aan kleuren.

Experimenteer met koffie, azijn en staalwol.

Wanneer je hout wilt gaat kleuren of beitsen met jouw zelfgemaakte mengsel van azijn, staalwol en koffie, dan ie het handig om hout te gebruiken die nieuw is of nog nooit bewerkt. Het mengsel dat je gebruikt moet namelijk in het hout kunnen trekken om daar definitief te blijven. Dat wil zeggen, zo lang jij wilt.

Het mengsel van azijn, staalwol en koffie kan niet over verf worden gebeitst. Beits kan dan niet in het hout trekken omdat de verf, het mengsel met koffie, dan tegen houdt. Heb je hout met stukken verf erop en wil je het oud maken, op stukken waar geen verf meer op zit, dan kan dat natuurlijk weer wel. Probeer het uit!

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Hoe maak je het mengsel azijn met staalwol en koffie

 1. Gebruik een glazen pot en vul deze met azijn. Het moet zoveel natuurazijn zijn, als jij denkt nodig te hebben voor het kleuren of ‘beitsen’ van jouw hout. Doe in het azijn een stukje staalwol zonder zeep, en laat dit een dag of 2 staan.
 2. De chemische reactie van het staalwol en azijn zullen zorgen voor het donker effect op hout. Voeg na deze 2 dagen oploskoffie toe voor een warmere kleur bruin. Begin met weinig koffie en voeg steeds meer toe totdat je de gewenste kleur hebt gemaakt op de proeflatjes. Gebruik hiervoor dan wel proeflatjes van dezelfde houtsoort die je wilt gaat ‘beitsen’ met dit mengsel. Elke houtsoort reageert weer anders op dit mengsel van azijn, staalwol en koffie.
 3. Neem het hout daarna af met een vochtige doek en laat het hout drogen. Nu kun je zien hoe het hout opdroogt en wat het effect is geworden van het door jou gemaakte mengsel van azijn, staalwol en koffie.
 4. Buts eventueel eerst het hout met spijkers, hamers en scherpe voorwerpen voor het echt oud laten lijken van hout. Wees niet verlegen met schrapen, hameren en slaan op het hout. Het wordt er echt alleen maar ouder van.

Dit zijn de manieren om hout oud te maken met koffie.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs