Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Hout kleuren met olie

Hout is een prachtig natuurproduct en elke houtsoort heeft zijn eigen uitstraling. Er zijn vele boomsoorten die allemaal hun eigen soort hout maken. Van zachthout zoals vurenhout tot hardhout zoals teak. Om hout te beschermen kan je het een behandeling geven, zeker als hout buiten gebruikt wordt. Je kunt hout ook kleuren met olie, maar met welke olie en hoe doe je dat dan, in het kort:

Hout kan je kleuren met olie. Transparante olie zal de natuurlijke uitstraling behouden van het hout. Olie met pigment zal hout een andere kleur geven terwijl de nerven zichtbaar blijven. Breng de olie aan met een doek en wrijf na 10 minuten de overtollige olie op.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je hout kan kleuren met olie. Elke houtsoort heeft zijn unieke eigenschappen als het op kleur aankomt. Een olie kan deze uniekheid benadrukken of voor een hele ander uitstraling zorgen. Hoe je het doe en wat voor olie je per houtsoort kunt gebruiken wordt allemaal in dit artikel besproken.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Welke Olie Om Hout Te Kleuren?

Wat is het doel om hout in de olie te zetten? Meestal is dat bescherming van het hout en de om nervenstructuur goed te accentueren. Kortom, de nerven van het hout moeten er als het ware uitspringen.

Er zijn grofweg twee soorten oliën:

 • Olie met weinig/geen oplosmiddelen
  Als olie gebruikt wordt dan is het de bedoeling dat de olie in het hout trekt. Olie die in het hout trekt zorgt voor een goede bescherming. Daarom is het belangrijk om de olie een half uur de tijd te geven in het hout te trekken en daarna uit te wrijven waarna het gaat glimmen. Deze olie wordt in een dunne laag aangebracht.
 • Olie met veel oplosmiddelen
  Nu zijn er ook oliesoorten die al na 5-10 minuten uitgewreven kunnen worden. Dit zijn waarschijnlijk oliesoorten met veel oplosmiddelen. Deze oplosmiddelen verdampen en hierna kan het uitgewreven worden. Deze oliën kunnen in een dikke laag aangebracht worden, omdat het oplosmiddel verdampt waardoor ook een dunne laag aangebracht wordt. De meeste oliesoorten bevatten vandaag de dag oplosmiddelen.

Daarnaast is er nog een indeling in oliesoorten, namelijk:

 • Transparante olie
  Pure olie beschermt het hout, maar gaat geen vergrijzing tegen. Het hout kan buiten en binnen vergrijzen door Uv-straling. Het bevat geen pigmenten en deze olie behoudt de kleur van het hout.
 • Olie met pigmenten
  Olie met pigmenten gaat vergrijzing tegen. Hoe donkerder de olie hoe minder het hout zal vergrijzen. Met deze oliesoorten kan je hout een andere kleur geven dan de natuurlijke kleur van het hout.

De producenten zitten natuurlijk niet stil en er zijn nu ook transparante oliën met een Uv-filter, dus lees goed de verpakking welke olie je hebt.

Er zijn vele soorten olie te koop. Olie voor meubels binnen, voor tuinmeubels en voor schuttingen en vlonders. Dus laat je goed informeren over de olie die je wilt gebruiken. Kijk eerst eens rond op Bol.com. Ook Bol.com heeft een grote selectie aan hout olie in verschillende kleuren.

Andere Soorten Hout, Anders Soorten Olie?

Er zijn ook oliën verkrijgbaar voor een bepaald soort hout. Zo is er olie voor Bankirai hardhout, olie voor douglashout, olie voor teakhout en ….. noem maar op.

Deze oliën hebben allemaal toevoegingen die dit specifieke hout goed beschermen en de kleuren en nerven echt tot leven brengen.

Lees ook: Hout Oud Maken Met Koffie, Gaat Dat Wel Goed?

Hoe Meubels In De Olie Zetten?

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het kleuren van hout met olie moet je eerst een aantal voorbereidingen treffen.

Maar eerst een tip!

Weet je niet zeker of je de juiste olie en de juiste kleur hebt? Maak dan eerst een test stukje. Zoek een stuk hout uit van je object wat niet direct in het zich is. Behandel dit stuk hout met de olie en bepaal voor jezelf of het de juiste uitstraling heeft. Ben je tevreden, dan kan je het hele object in de olie zetten. Valt het tegen dan kan je altijd nog een andere olie bestellen.

Lees ook: Hout Donker Maken Kun Je Met Verschillende Materialen!

Dan nu het hout kleuren met olie, wat ga je doen?

 1. Maak het hout vrij van vuil en vet. Dit is de eerste stap.
 2. Vervolgens wordt het object geschuurd met een fijne korrel schuurpapier, korrel 240-280.
  Schuur altijd mee met de nerven van het hout.
 3. Verwijder het stof met een zachte borstel of zachte doek.
 4. Breng nu de olie aan.
  Als je een tafelblad wilt kleuren met olie, kan je de olie op het tafelblad aanbrengen en vervolgens met een zachte doek uitwrijven.
  Lees altijd de instructies op de verpakking van het product wat je gebruikt.
 5. Wrijf na een minuut of tien het tafelblad na met een schone zachte doek en neem de overtollige olie op.

Hoe Hout Voor Buiten Kleuren Met Olie?

Voor hout buiten gelden andere regels. Deze meubels worden blootgesteld aan weersinvloeden en moeten goed beschermd worden. Word dit hout niet behandeld, dan zal het uiteindelijk vergrijzen. Dit kan ook mooie zijn, het is maar wat jezelf mooi vindt!

Lees ook: Hout Oliën, Hout Voor Buiten En Hout Voor Binnen!

De olie voor hout buiten heeft verschillende toevoegingen gekregen. De belangrijkste is wel een Uv-filter en extra waterafstotendheid. Deze toevoegingen zullen in het begin prima hun werk doen, echter deze werking na verloop van tijd minder worden. Daarom zul je het in de olie zetten van hout buiten minimaal elke twee jaar moeten herhalen.

Het in de olie zetten en kleuren van tuinmeubelen doe je als volgt:

 1. Maak de tuinmeubelen schoon met water en zeep of een speciale houten tuinmeubelen reiniger. Borstel al het vuil er vanaf.
 2. Laat minimaal 24 uur drogen.
 3. Schuur het hout, of in ieder geval de slechte plekken op met korrel 240. En maak het stofvrij.
 4. Wrijf de tuinmeubelen in met de olie. Doe dit met een doek. Gebruik voor moeilijke hoekjes een kwast. Lees altijd de verwerkingsinstructies op de verpakking.
 5. Laat minimaal 10 minuten intrekken en wrijf overtollige olie weg.
 6. Breng de volgende dag eventueel een tweede laag olie aan.

Lees ook: Hout Polijsten Doe Je Eenvoudig Op Deze Manier!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs