Hoe Douglas Hout Oliën, Op Water- Of Terpentine Basis?

Douglas hout olien

Wanneer je tuinmeubel, een terrasstoel of een picknicktafel hebt gekocht, en deze is van onbehandeld Douglas hout, dat is het raadzaam om Douglas hout te oliën. Je kunt het ook zelf verven met verf voor Douglas hout of zelfs geïmpregneerd kopen, dan hoef je er helemaal niets meer aan te doen. Maar wanneer de keuze valt op het oliën van deze houtsoort, zijn er een aantal opties voor olie, die in deze blog worden besproken.

Douglas hout oliën: Steek hars weg van het nieuwe Douglashout en ontvet de resten hars met thinner. Schuur het hout wanneer het onregelmatig is en stof deze af. Olie het Douglas hout met de nerfrichting mee, door middel van een pluisvrije doek of roller. Breng 2 lagen olie aan voor een goede bescherming van het Douglas hout.

Er is een verschil van Douglas hout oliën wanneer er op oud hout of nieuw hout wordt geolied. Soms moeten er nog oude verfresten worden verwijderd of is het hout wat vergrijst. Je kunt dit allemaal van tevoren verwijderen en schoonmaken, voordat je gaat oliën.

Lees ook: Douglas Hout Impregneren, Zo Doe Je Het Goed!

Douglas Hout Behandelen Met Olie, Maar Met Welke Olie?

Wanneer je Douglas hout in huis hebt gehaald, is het belangrijk om te weten dat je deze het beste kunt behandelen, met olie of verf. Zeker wanneer het hout met vocht in aanraking komt omdat het bijvoorbeeld buiten staat. Dit hout is daar uitermate voor geschikt en dus veel gebruikt voor buitendoeleinden. We bespreken in deze blog hoe je Douglas hout kunt behandelen met olie.

Voor je begint met het olie aanbrengen op het Douglas hout, wil je natuurlijk eerst weten welke soorten olie er zijn.

  • Er zijn oliesoorten op terpentine basis zijn, voor Douglas hout. Transparant en met een kleurtje.
  • Oliesoorten op waterbasis, die een kleurtje hebben of transparant zijn en gebruikt worden voor Douglas hout.

Olie Op Terpentine Basis?

Olie die op terpentine basis is gemaakt, trekt snel en diep in het hout. Het beschermt het hout ongeveer twee tot drie jaar. Daarna moet je het hout weer in de olie zetten, zodat het optimaal beschermt blijft. Daarbij zorgt deze olie ervoor dat het hout niet vergrijst en kan vocht niet in het hout dringen. Handig wanneer je meubelen bijvoorbeeld van Douglas hout buiten hebt staan.

Deze olie zal na het indringen van het hout, niet gaan bladderen. Eenmaal in het hout komt het er niet meer uit. Wat fijn is aan deze olie is dat de olie een matte uitstraling geeft en zeer waterafstotend is.

Het is minder milieuvriendelijk omdat er terpentine in zit, die schadelijk is voor het milieu en onze gezondheid. Het ruikt niet lekker wanneer je deze olie op het hout aanbrengt, maar dat verdwijnt in de loop van de droogperiode.

Je hoeft bij olie op terpentine basis, niet direct geïmpregneerd hout te gebruiken. Deze olie beschermt echt goed het hout.

Olie op waterbasis?

Olie op waterbasis, bekijk ze allemaal op bol.com, beschermt het hout over het algemeen één jaar. Dus ieder jaar kun je het beste het hout in de olie zetten. Het dringt in het hout beschermt het hout tegen vergrijzing. Het beschermt het hout tegen vocht dat van buitenaf komt zoals regen en waterdamp. Beter is het, wanneer het hout is geïmpregneerd wanneer je olie op waterbasis gaat gebruiken. Het geeft samen een betere bescherming voor het Douglas hout.

De olie geeft ook hier een matte uitstraling. Het is milieuvriendelijker en beter voor onze gezondheid omdat er geen terpentine in zit. Het ruikt niet wanneer je het hout in de olie zet, zoals je dat met terpentine hebt.

Waarom Moet Je Douglashout Oliën?

Douglashout moet je oliën (of verven), om het te beschermen tegen weersinvloeden zoals kou, warmte (Uv-straling) en regen. Het hout blijft langer houdbaar wanneer het is bewerkt met olie. Je wilt dat jouw tuinmeubel of vlonders bijvoorbeeld, zo lang mogelijk mooi en heel blijft. Daarbij vergrijst Douglas hout niet wanneer je het hebt geolied. Wanneer je Douglas hout in de olie zet, zul je de nerf blijven zien en geeft het een matte uitstraling. Ook wanneer de olie een kleurtje heeft.

Daarbij zijn een aantal weetjes handig wanneer je Douglas hout wilt oliën:

  • Wanneer je Douglas hout in de olie zet die op waterbasis is gemaakt, dan kun je het beste elk jaar in de olie zetten, voor een optimale bescherming van het hout.
  • Wanneer je Douglas hout in de olie zet, op terpentine basis, en transparant is, kun je het beste elke 2 jaar het hout oliën. Ga je Douglas hout oliën met een kleur (maar transparant) dan is het hout langer beschermt. Impregneren is dan niet echt nodig, mag wel.
  • Wanneer het hout geïmpregneerd is, en daarbij nog is geolied (op water,- en terpentinebasis, krijg je het beste resultaat, betreft bescherming van het hout.
  • Wanneer je een olie neemt met kleurtje, zal deze langer het hout beschermen tegen vergrijzing dan transparante olie.

Lees ook: Douglas Hout Vergrijzen Met Azijn Of Beits!

Hoe Douglas Hout In De Olie Zetten?

Wanneer je gebruikt of oude Douglas hout voor buiten, in de olie wilt zetten, kun je op de volgende manier aan het werk gaan:

  1. Maak het hout eerst goed schoon. Verwijder vuil en aanslag. Hiervoor kan je gebruikmaken van een hogedrukreiniger. Zet de hogedrukreiniger op sproeistand en niet op straalstand, deze stand maakt kringen in het hout en beschadigt het hout, dit blijft je zien na het beitsen. Sproei het hout voorzichtig schoon.
    Ook kan je groene aanslag verwijderaar gebruiken van HG, deze is verkrijgbaar bij bol.com. De groene aanslag moet zeker verwijderd worden.
  2. Vervolgens moet het hout minimaal 24 uur drogen.
  3. Voor je begint met oliën moet je het hout schuren. Althans, als je daartoe de mogelijkheid hebt, want vlonderplanken met groeven zijn moeilijk te schuren.
    Ik adviseer je in dit geval toch even vlonder na te kijken op grove plekken die je misschien wel even kunt schuren. Het schuren zorgt ervoor dat het hout glad wordt waardoor de hechting van de olie beter wordt.
  4. Lees de gebruiksaanwijzing op het blik van de olie. Ieder merk heeft zijn eigen instructies, en volg deze. Onderstaand een algemene instructie.
  5. Maak het blik open en roer de olie goed door zodat alle bestanddelen met elkaar vermengd zijn.
  6. Gebruik een blokkwast of platte kwast om de olie aan te brengen. Voor kleinere delen, zoals meubels kan je een kleine platte kwast of roller gebruiken.
  7. Breng met de juiste rollers en/of kwasten de olie aan. Breng de olie in de richting van de nerven aan. Zorg ervoor dat ook de hoekjes en gaatjes goed in de olie komen te zitten.
  8. Rol of kwast de olie met de nerf mee, en maak het project in één keer af. Dus stop niet halverwege.
  9. Laat de olie 24 uur intrekken, tussen twee lagen beits door. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe dieper de kleur wordt. Ik adviseer je het object licht te schuren voordat je de tweede laag aanbrengt. Bij twee lagen olie zal het hout minder gelig worden.

Nieuw Douglas Hout In De Olie Zetten?

Voor nieuw Douglas hout werkt dit even anders. Je hoeft het namelijk niet helemaal schoon te maken. Je kunt eventuele hars verwijderen met een plamuurmes en de resten verwijderen met een thinner. Daarna stof je het hout goed af. Je kunt het even afnemen met een vochtige doek, zodat alle stof weg is en daarna laten drogen.

Nu kun je beginnen met het oliën van het nieuwe Douglas hout, zoals bij punt 4 is aangegeven.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs