Douglas Hout Vergrijzen Met Azijn Of Beits!

douglas hout impregneren

Douglas Hout is een hele sterke houtsoort die afkomstig is van de Douglasspar. Dit is een spar die een hele hoge rechte stam heeft. Douglas Hout kent voornamelijk buitentoepassingen zoals schuttingen, vlonders, tuinhuizen en serres. Het heeft van nature een mooie oranje kleur, maar hoe kan je Douglas hout vergrijzen? Wat is daar voor nodig?

Douglas hout vergrijzen. Je kunt het op drie manieren vergrijzen: door het over te laten aan de weerselementen, door gebruikt te maken van staalwol wat opgelost is in azijn en door middel van beitsen kan je Douglas hout vergrijzen, maar dit is allemaal niet zomaar gedaan.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen om Douglas hout sneller te laten vergrijzen. Buiten, blootgesteld aan de weerselementen vergrijst Douglas hout in de loop de jaren. Als je hier niet op kunt of wilt wachten kan je Douglas hout ook versnelt laten vergrijzen. Wat hier voor nodig is en hoe je dit doet wordt in deze blog besproken.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Douglas Hout Versneld Vergrijzen, Hoe Werkt Dat?

Kan je niet wachten totdat het hout vergrijsd is en wil je het proces van vergrijzen versnellen? Er zijn een aantal methode om Douglas hout versneld te laten vergrijzen. Het is niet echt nodig om te doen, want het vergrijst van zichzelf al heel snel op een natuurlijke manier.

Als jet het versnel wilt vergrijzen dan zijn er eigenlijk maar twee methode, namelijk

 1. Vergrijzen met azijn en staalwol
  Deze methode is geschikt voor nieuw Douglas hout wat nog geen behandeling heeft gehad.
 2. Vergrijzen door te beitsen
  Deze methode mis geschikt voor ouder Douglas hout wat al een keer behandeld is en wat nu vergrijst moet worden.

Is het hout al een keer behandeld geweest, bijvoorbeeld is het gebeitst of geverfd dan kan je of het hele object kaal schuren en dan behandelen met azijn en staalwol of je kunt het in een andere kleur beitsen. Helemaal kaal schuren is waarschijnlijk geen optie in dit geval, want het is heel veel werk en ook niet nodig, beitsen is dan een perfecte oplossing!

Lees ook: Hoe Douglas Hout Oliën, Op Water- Of Terpentine Basis?

1. Douglas Hout Vergrijzen Met Azijn

Heb je onbehandeld Douglas hout wat je versnelt wilt vergrijzen dan kan je hiervoor staalwol en azijn gebruiken. Je moet wel voorbereidingen treffen voordat je aan de slag kunt. Wat ga je doen?

 1. Neem een schone pot en vul deze met azijn.
 2. Neem een grote pluk staalwol en trek dit uit elkaar.
 3. Doe de staalwol in de pot met azijn en sluit de deksel.
 4. Roer na twee dagen even door de pot heen en sluit de deksel.
 5. Na 4-5 dagen is het klaar en kan je het gebruiken om het hout te vergrijzen.

Het aanbreng van het azijn met opgeloste staal wol is weer een hele andere discipline en er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Als eerst de kleur. Het azijn is nu donker van kleur maar je weet nog niet hoe deze kleur opdroogt. Neem een stuk Douglas hout en breng met een kwast een beetje azijn aan op een plek die niet in het zicht zit. Laat het drogen en bepaal voor je zelf of dit de kleur is die je wilt hebben.

Als het te donker is kan het verdunnen met water. Probeer vervolgens weer een stukje en kijk ook nu weer hoe de kleur opdroogt. Als je tevreden bent dan kan je nu het hele object behandelen.

Ten tweede het aanbrengen. Breng het azijn aan met een brede kwast. Let wel op want het is net water en kan dus gaan druipen. Probeer zon minmogelijk te overlappen want dat blijf je zien op het hout. Bij een overlapping wordt er een tweede laag aangebracht waardoor het op de overlapping donkerder wordt.

2. Douglas Hout Vergrijzen Met Beits

Heb je ouder dat behandeld of geïmpregneerd is geweest dan kan je het vergrijzen door het te beitsen. Dit is de snelste en makkelijkste manier.

Natuurlijk kan je ook nieuw Douglas hout beitsen, dit is geen probleem. Je kunt dit ook vergrijzen met azijn zoals bovenstaand omschreven is of je kunt het vergrijzen overlaten aan de weerselementen.

Als je gaat beitsen zal je wel je de juiste voorbereiding moeten treffen om een goede dekking en hechting van de beits te krijgen. Ook de keuze van de beits bepaalt het eindresultaat. Kijk een bij Bol.com, daar staan verschillende soorten beits in de kleur grijs. Hier kan je ook de verwerkingsinstructies lezen.

Wat ga je doen?

 • De omgeving goed beschermen. Breng plastic aan op de grond waar je gaat beitsen, want je krijgt het niet uit de tegel. Ook kleding kun je het beste beschermen, eenmaal beits in kleding krijg je het er (bijna) niet meer uit.
 • Maak het Douglashout schoon met warm water en een borstel. Verwijder al het vuil van het hout en laat vervolgens goed drogen.
 • Ontvet het hout altijd voor je ergens anders mee gaat beginnen. Vet en stoffen die in het hout zitten zitten kunnen problemen veroorzaken met de hechting van de beits. Het kan zijn dat de beits niet goed wordt opgenomen door het hout, omdat er een laagje vet op zit. Laat het Douglas hout goed drogen.
 • Voor je begint met beitsen moet je Douglas hout schuren. Het ligt aan de kwaliteit in hoeverre je moet schuren maar schuren moet wel altijd. Het schuren zorgt ervoor dat de hechting van de verf beter wordt. Gebruik een fijne korrel, 240-300.
 • Maak het object vervolgens stofvrij met een zachte borstel.
 • Breng met de juiste rollers en/of platte kwasten de beits aan. Gebruik vachtrollers (voor beits) voor de lange stukken en platte kwasten voor kleine hoekjes. Gebruik een verfbakje om de beits in te doen zodat je daar makkelijk je kwast in kunt rollen. Lees altijd de instructies op het blik.
  Heeft je object groeve, begin daar dan mee en zorg dat de beits goed in deze groeve zit.
 • Rol of kwast de beits met de nerf mee, en maak het in één keer af. Dus stop niet halverwege.
 • Laat de beits 24 uur drogen, tussen eventuele lagen beits door. Hoe meer lagen je aanbrengt met beits hoe dieper de kleur beits wordt.
 • Je kunt de beits (wanneer deze water gedragen is), na het drogen van de beits, ook overschilderen met een water gedragen doorzichtige lak, zodat het Douglas hout (en beits) extra beschermd is tegen vocht. Bij de meeste lakken gaat het hout dan glimmen maar er zijn lakken die ervoor zorgen dat het toch onbehandeld lijkt. Bol.com heeft daar meerdere voorbeelden van.

Douglas Hout Buiten Laten Vergrijzen

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar welke van oorsprong voorkomt in Noord- Amerika. Het is een boom met een lange rechte stam die heel hoog kan worden.

Douglas hout vergrijzen

De Douglasspar wordt vandaag de dag gekweekt in Europa voor zijn hout, hierdoor hoeven er geen bossen gekapt te worden. De spar groeit heel snel, sneller dan de eikenboom en is dus bijzonder geschikt voor houtproductie.

Douglas hout is van nature oranje. Deze kleur kan je behouden door Douglas Hout te behandelen of te impregneren. Als je dit overweegt lees dan onze blog over het impregneren van Douglas hout met een duidelijk plan van aanpak.

Wil je het niet impregneren dan zal Douglas hout vrij snel vergrijzen. Door de weersomstandigheden en voornamelijk door de werking van Uv-straling vergrijst Douglas hout behoorlijk snel. Ook de blauwschimmel, welke voorkomt in onbehandeld Douglas hout zorgt voor vergrijzing. Deze blauwschimmel is overigens niet schadelijk voor het hout.

Door de natuurlijke manier van vergrijzen verkleurt het hout en wordt het grijs. Als je er voor de rest niets meer aan doet kan het zo zeker 10 jaar mee. Het is een duurzame houtsoort die eigenlijk geen behandeling nodig heeft, het is maar net welke kleur je mooier vindt, de grijze of de oranje.

Douglas Hout Vergrijzen Tegengaan

Wil je het vergrijzen van hout tegengaan dan kan je het hout impregneren. Als je dit eenmaal gedaan hebt dan moet je dit om de twee jaar blijven herhalen anders wordt het alsnog grijs.

In onze blog over het impregneren van Douglas hout kan je alles lezen over de aanpak, de voordelen en de nadelen van impregneren.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs