Douglas Hout Impregneren, Zo Doe Je Het Goed!

douglas hout impregneren

Douglas hout is een houtsoort wat voornamelijk gebruikt wordt voor buitentoepassingen. Denk hierbij aan schuttingen, vlonders en tuinhuisjes. Het is een duurzame houtsoort die wel 15 jaar goed blijft. Door Douglas hout te impregneren verleng je de duurzaamheid, maar waarmee doe je dat?

Douglas hout impregneren. Ontvet het hout goed met ontvetter. Maak vergrijsd hout schoon met ontgrijzer. Schuur het hout en maak het stofvrij met een zachte borstel. Breng het impregneer aan met een kwast of roller. Begin bij de groeven, naden en randen. Dan de hele vlakke behandelen.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je Douglas hout kan beschermen tegen weersinvloeden en vergrijzing kan tegen gaan. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken. Zo ook met welke producten je Douglas hout kan impregneren.

Lees ook: Hoe Douglas Hout Oliën, Op Water- Of Terpentine Basis?

Moet Je Douglas Hout Wel Of Niet Impregneren?

Om deze vraag te beantwoorden is het slim om te weten wat de herkomst en de eigenschappen van het hout zijn zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Het hout is afkomstig van de Douglasspar die van oorsprong in Noord-Amerika groeit. Het zijn kaarsrechte lange bomen en hierdoor ideaal voor het maken van planken.

Deze boomsoort is ook in Europa aangeplant voor de houtproductie en is nu een van Europa’s hardste houtsoorten.

De eigenschappen van Douglas hout zijn de volgende:

  • Het is de hardste houtsoort van Europa
  • De levensduur van onbehandeld hout is ongeveer 10 jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden en verzorging van het hout.
  • De originele kleur van het hout is oranje/gelig.
  • Niet geïmpregneerd Douglas hout verkleurt van oranje naar grijs.
  • Het is sterker dan grenen hout
  • Makkelijk machinaal te bewerken.

Deze eigenschappen maken Douglas hout geschikt voor toepassingen buiten zoals voor vlonders, schuttingen, tuinhuisjes, bruggen en veranda’s.

De Voordelen Van Douglas Hout Impregneren

Wanneer we nadenken om Douglas hout te impregneren is dit meestal om vergrijzing tegen te gaan, het hout een andere kleur te geven en om het hout te beschermen. De voordelen van Douglas hout impregneren zijn:

  • Levensduur wordt aanzienlijk verlengt door impregneren.
  • Het hout wordt beschermd tegen schimmelvorming, houtrot, vocht, Uv-licht en nog veel meer.
  • Het hout zal minder kromtrekken, buigen en barsten.
  • De oranje kleur blijft behouden. Onbehandeld Douglas hout wordt na verloop van tijd grijs.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van het impregneren van Douglas hout. Het belangrijkste nadeel is dat je dit wel zal moeten blijven herhalen. Na 2-3 jaar zal je het hout opnieuw moeten impregneren omdat de effectiviteit van de behandeling afneemt en hierdoor kan het alsnog vergrijzen.

Denk je nu, ik wil het toch laten vergrijzen of versneld zelf vergrijzen lees dan onze ander blog over Douglas hout vergrijzen. Er zijn manieren om dit versnelt te doen!

Hoe Douglas Hout Impregneren Of Beitsen?

Impregneermiddel is een middel wat diep in het hout trekt en schimmelwerende bestanddelen heeft. Ook beits trek in het hout en is dus een impregneermiddel. Beitsen voor buitentoepassingen is een perfecte manier om het hout te beschermen.

douglas hout impregneren
Geïmpregneerd Douglas hout

Weet je nog niet wat voor beits je wilt gebruiken, kijk dan op Bol.com daar staat een uitgebreide selectie aan beitsen omschreven, speciaal voor Douglas hout. Er is beits op terpentinebasis en op waterbasis verkrijgbaar, beide kan je gebruiken.

Je kunt een blanke/transparante middel gebruiken om Douglas hout te impregneren of beitsen, zo blijft de originele kleur behouden, maar je kunt ook een gekleurde beits gebruiken.

Wat zijn de stappen die je kunt nemen om Douglas hout te impregneren of beitsen?

  1. De omgeving goed beschermen. Breng plastic aan op de grond om de tegels te beschermen tegen druppelen. Het is haast niet te doen om dit later te verwijderen. Ook kleding kun je het beste beschermen, eenmaal beits in kleding krijg je het er (bijna) niet meer uit.
  2. Is het nieuw hout dan zal je het hout eerst goed schoon moeten maken en ontvetten. Is het ouder hout dan zal je dit moeten reinigen en de grijze was moeten verwijderen met hout ontgrijzer voordat je verder gaat.
  3. Ontvet Douglas hout altijd voor je ergens anders mee gaat beginnen. Vet en stoffen die in het hout zitten kunnen vlekken veroorzaken na het beitsen. Het kan zijn dat de beits niet goed wordt opgenomen door het hout omdat er een laagje vet op zit. Laat het vervolgens goed drogen.
  4. Doe dit alles op een dag dan de zon niet schijnt. Een dag met wolken is perfect om aan de slag te gaan.
  5. Voor je begint met beitsen kan je het hout een beetje opschuren of in ieder geval de plekken die heel ruw en/of beschadigd zijn. Maak het daarna goed stofvrij met een zachte borstel.
  6. Begin met het behandelen van de randen en de naden. Dit doe je het beste met een ronde kwast. Vul de naden goed op. Daarna kan je met de vlakke delen aan de slag. Ook hiervoor kan je een kwast gebruiken, maar een roller werkt ook prima. Lees echter de instructies op de verpakking en gebruik het gereedschap wat geadviseerd wordt. Dit kan per leverancier verschillen.
  7. Rol of kwast de beits met de nerf mee, en maak de plak/schuttingdeel in één keer af. Dus stop niet halverwege.
  8. Laat de beits 24 uur drogen, tussen eventuele lagen beits door. Hoe meer lagen je aanbrengt met beits/impregneermiddel hoe dieper de kleur wordt.

Dit is hoe je het Douglas hout kan beschermen, de levensduur verlengt en eventueel een andere kleur kan geven.

Er is ook zwarte beits beschikbaar welke het hout een diep zwarte kleur geeft zoals vroeger normaal was op te doen. Zo krijgt het een oud-Hollandse uitstraling.

Naast beitsen of impregneren kan je Douglas hout ook behandelen met een olie. Ook olie trek in het hout en is dus ook een manier van impregneren.

Als laatste kan je het hout ook dekkend verven. Door een dekkende lak te gebruiken sluit je het hout op en krijgen Uv-licht en weersinvloeden geen vat op het hout en blijft het optimaal beschermd. Lakken kan je echter niet doen bij vlonders en dergelijke wat dan schuurt het er gelijk weer van af.

Welke behandeling je ook kiest, je zult dit na verloop van tijd moeten herhalen. De werking van lak, beits, impregneer en olie nemen na verloop van tijd af.

Heb je hier geen zin in, laat het dan vergrijzen en opgaan in de omgeving.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs