Hoe en Waarmee Hout Oliën, Hout voor Buiten of Binnen Gebruik?

hout oliën

Er zijn vele manieren om hout te behandelen. Zo kan je het hout verven, beitsen, onbehandeld laten, vergrijzen of in de olie zetten. Hout oliën is een veel gebruikte manier om de structuur en nerven van het hout te behouden. Door hout te oliën wordt de structuur en de nerven juist geaccentueerd. Hoe werkt dat dan? In het kort:

Hout oliën. Voor hout binnen gebruik je olie van bijvoorbeeld Greenfix of Pledge. Voor hout buiten gebruik je olie van bijvoorbeeld CetaBever, Rambo of Hermadix. Olijfolie en Zonnebloemolie zijn niet geschikt voor het Oliën van Hout.

Dit is in het kort hoe je hout kunt oliën en waarmee je dit kunt doen. Er is echter nog veel meer te vertellen over het in de olie zetten van hout en dat wordt in deze blog besproken. Van welke olie tot welke gereedschap en hoe je het aanpakt. Dus lees snel verder!

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Waarmee Hout Oliën?

Er zijn vele producten op de markt die op basis van olie zijn en waarmee je hout in de olie kunt zetten. Zo is er olie voor meubels en tafels die binnen gebruikt worden en er is olie om hout wat buiten staat te beschermen.

Olie Voor Hout Binnen

Een houten eettafel of salontafel die binnen staan hebben geen last van weersinvloeden en hierdoor gebruik je een andere olie. Deze olie zit in kleine flesjes en breng ij in het algemeen aan met een doek of roller.

Het is meubelolie speciaal ontwikkeld voor meubels en voor binnen gebruik. Er is een grote collectie meubelolie verkrijgbaar in de bouwmarkt en ook bij bol.com. Hier kan je de producteigenschappen en de reviews lezen. Denk aan merken als Pledge en Greenfix en natuurlijk HG.

Olie Voor Hout Buiten

Houten meubelen, houten vlonders, tuinhuisjes of schuttingen die buiten staan worden blootgesteld aan de elementen; Uv-straling, regen kou, warmte, hagel enz. De weersomstandigheden hebben veel invloed op het hout en hiervoor is een ander soort olie nodig om het hout te beschermen.

Ook nu hebben de bouwmarkten een grote collectie olie voor buiten en natuurlijk heeft ook bol.com een uitgebreide selectie. Hier kun je de producteigenschappen vinden en lezen wat andere er van vinden. Merken die olie produceren zij Hermadix, Rambo en CetaBever.

Lees ook: Hout Donkerder Maken Kun Je Met Verschillende Materialen!

Hout Oliën Met Olijfolie

Olijfolie is natuurlijk een olie. Deze olie wordt over het algemeen gebruik voor consumptie en voor huidverzorging. De olie is niet bedoeld voor het oliën van hout. Je kunt het er wel voor gebruiken, maar het is er niet voor bedoelt.

Gebruik het in geen geval voor hout wat buiten staat. Daar is olijfolie niet goed voor. Het geeft onvoldoende bescherming tegen de weersinvloeden.

Daar komt bij dat de olijfolie diep in het hout trekt en kan gaan stinken. Deze lucht krijg je dan heel moeilijk uit het hout. Als het hout binnen staat in de woonkamer dan is het geen prettige lucht.

In oliën van Greenfix, Pledge en HG zijn additieve toegevoegd die extra voeding aan het hout geven. Ze beschermen het hout beter tegen vocht en voeden de houtnerven beter waardoor de kleur eruit springt.

Kortom, je kunt hout dat binnen gebruikt wordt oliën met olijfolie, maar of het de beste oplossing is? Nee, dat zeker niet!

Lees ook: Hout Polijsten Doe Je Eenvoudig Op Deze Manier!

Hout Oliën Met Zonnebloemolie

Wat geschreven is over olijfolie gaat ook op voor zonnebloemolie. Ook deze olie mist de additieve die het hout extra beschermen.

De zonnebloemolie wordt gebruik voor consumptie, om in te bakken. Daar is het goed voor en dit vraagt andere eigenschappen van de olie. Zonnebloemolie heeft onvoldoende goede eigenschappen om te gebruiken als hout olie. Zo heeft hout olie onvoldoende eigenschappen om in te bakken.

Samenvattend: nee, zonnebloemolie is niet geschikt voor het oliën van hout. Eigenlijk elke olie die niet ontwikkeld is voor hout, kan je beter niet gebruiken.

Lees ook: Hout Oud Maken Met Koffie, Gaat Dat Wel Goed?

Hoe Hout Oliën?

Dan het hout in de olie zetten. Voor hout binnen volg je onderstaande stappenplan:

 1. Maak het hout vrij van vuil en vet. Dit is de eerste stap.
 2. Vervolgens wordt het object geschuurd met een fijne korrel schuurpapier, korrel 240-280.
  Schuur altijd mee met de nerven van het hout.
 3. Verwijder het stof met een zachte borstel of zachte doek.
 4. Breng nu de olie aan.
  Als je een tafelblad wilt kleuren met olie, kan je de olie op het tafelblad aanbrengen en vervolgens met een zachte doek uitwrijven.
  Lees altijd de instructies op de verpakking van het product wat je gebruikt.
 5. Wrijf na een minuut of tien het tafelblad na met een schone zachte doek en neem de overtollige olie op.
hout oliën

Dit is hoe je meubels voor binnen gebruik in de olie kan zetten. Voor vlonders, tuinhuisjes en schuttingen is een andere aanpak nodig, namelijk:

 1. Maak het hout eerst goed schoon. Verwijder vuil en aanslag. Hiervoor kan je gebruikmaken van een hogedrukreiniger. Zet de hogedrukreiniger op sproeistand en niet op straalstand, deze stand maakt kringen in het hout en beschadigt het hout, dit blijft je zien na het beitsen. Sproei het hout voorzichtig schoon.
  Ook kan je groene aanslag verwijderaar gebruiken van HG, deze is verkrijgbaar bij bol.com. De groene aanslag moet zeker verwijderd worden.
 2. Vervolgens moet het hout minimaal 24 uur drogen.
 3. Voor je begint met oliën moet je het hout schuren. Althans, als je daartoe de mogelijkheid hebt, want vlonderplanken met groeven zijn moeilijk te schuren.
  Ik adviseer je in dit geval toch even vlonder na te kijken op grove plekken die je misschien wel even kunt schuren. Het schuren zorgt ervoor dat het hout glad wordt waardoor de hechting van de olie beter wordt.
 4. Maak het blik open en roer de olie goed door zodat alle bestanddelen met elkaar vermengd zijn.
 5. Gebruik een blokkwast of platte kwast om de olie aan te brengen. Voor kleinere delen, zoals meubels kan je een kleine platte kwast of roller gebruiken.
 6. Breng met de juiste rollers en/of kwasten de olie aan. Breng de olie in de richting van de nerven aan. Zorg ervoor dat ook de hoekjes en gaatjes goed in de olie komen te zitten.
 7. Rol of kwast de olie met de nerf mee, en maak het project in één keer af. Dus stop niet halverwege.
 8. Laat de olie 24 uur intrekken, tussen eventuele lagen beits door. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe dieper de kleur wordt. Ik adviseer je het object licht te schuren voordat je de tweede laag aanbrengt.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Hoe Geïmpregneerd Hout Oliën

Geïmpregneerd hout van bijvoorbeeld een schutting, vlonder of tuinhuisje kan ook in de olie gezet worden. Het is tenslotte ook hout!

De werkwijze is precies zoals bovenstaand omschreven is voor hout wat buiten gebruikt wordt. En je kunt ook alle oliën gebruiken die voor buitentoepassing geschikt zijn.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs