Wanneer je laminaat op een vloer legt, heb je kans op kraken wanneer er geen voorzorgsmaatregelen voor worden getroffen. Laminaat wordt gemaakt van kunststof en HDF, hard samengeperst hout. Laminaat kan gaan kraken wanneer er vocht bij komt of niet goed is gelegd. Daarom is het altijd raadzaam om goed advies te vragen bij de leverancier om dit te voorkomen. Er zijn namelijk een aantal regels waar jij je aan moet houden wil je het kraken echt tot het minimum beperken.
Laminaat kraakt door niet goed gedroogde ondervloeren of vochtige kelders, geen uitzetruimte rondom het laminaat, door vloeren die niet egaal zijn of verkeerd gelegde of geen juiste ondervloeren. Daarbij kan vloerverwarming er ook voor zorgen dat laminaat kraakt. Te nat dweilen en te weinig drogen kan er voor zorgen dat laminaat ook gaat kraken.
Lees ook: Wasmachine Op Laminaat, Wel Of Niet Doen?
Inhoudsopgave
Laminaat Zonder Ondervloer
Laminaat gedraagt zich alleen goed met een goede ondervloer. Een laminaat die gelegd wordt op een andere ondergrond gaat echt kraken. Je kunt bijvoorbeeld laminaat niet leggen op vloerbedekking omdat deze te zacht is. Het laminaat veert dan te veel en het laminaat zal ongetwijfeld gaan kraken, hoe goed je deze ook gelegd hebt.
Ook gaat laminaat kraken wanneer je het direct op een betonnen of houten vloer legt. Oneffenheden en bewegende ondervloeren, wat een houten ondervloer is, zorgen ervoor dat laminaat gaat kraken. De houten ondervloeren in oude huizen kunnen ook al kraken door beweging. Leg daar ‘kaal’ een laminaatvloer op en je hebt een concert… Het advies is dus: leg er een goede ondervloer op zodat je nog lang plezier hebt van jouw laminaat. Let daarbij wel op het advies van de leverancier.
Laminaat Kraakt Luchtvochtigheid
Laminaat is gemaakt van kunststof en HDF. Dat is familie van de MDF maar dan nog harder geperst, zeg maar. Daarbij is de houtlook een uitgeprinte foto van hout die op het HDF is geplakt. Dus niks niet echt hout!
Omdat laminaat onder andere van geperst hout is gemaakt kan het vocht op nemen. Hout reageert namelijk op vocht. Je kunt je voorstellen dat HDF dus uitzet wanneer het vocht opneemt en weer krimpt wanneer dit droogt. Het laminaat kan gaan vervormen en lelijk worden. Dat kan verschillende oorzaken hebben:
- de nieuwe betonnen ondervloer is niet goed droog geweest toen het laminaat werd gelegd. Je moet weten dat elke centimeter natte betonnen vloer een week droogtijd heeft. En wanneer de betonnen ondervloer meer dan 4 centimeter is, elke daarop volgende centimeter met 4 weken droogtijd extra tijd nodig had, per centimeter. Dus bij 6 centimeter natte betonnen vloer is dat 4 weken plus 2 x 4 is 8 weken droogtijd, wat een totaal maakt van 12 weken droogtijd.
Heb je eerder jouw laminaat gelegd dan de voorgeschreven droogtijd van de vloer, dan heeft jouw laminaat waarschijnlijk vocht op genomen en is gaan uitzetten. Je kunt je voorstellen wanneer laminaat stijf tegen elkaar aan ligt en jij er op loopt dat geluid veroorzaakt in de vorm van ‘kraken’. Wanneer het laminaat droogt kan het zo vervormd zijn dat het kraken blijft bestaan. - Wat ook een oorzaak kan zijn is dat er te nat wordt gedweild. Te veel water kan tussen de naden gaan lopen van het laminaat. Het laminaat kan dan vocht opnemen en uit gaan zetten en dit kan ook het kraken veroorzaken. Wil je goed nat dweilen, droog dan goed na. Een vochtige doek is eigenlijk al voldoende om de vloer te dweilen omdat laminaat heel glad is en makkelijk is schoon te houden.
- Een ander vochtprobleem kan zijn dat er een vochtige kelder zich onder het huis bevindt. Vocht trekt in de betonnen muren, zo ook in het plafond van de kelder wat dan ook weer de vloer kan zijn waar jij een etage hoger, laminaat hebt gelegd.
Hoe kun je laminaat het beste dweilen? Kijk hier voor alle informatie!
Laminaat Kraken Verhelpen
Je kunt laminaat dat kraakt verhelpen. Al kan dat wel een klus zijn. Eerst moet je de oorzaak achterhalen. Dan kunnen bovenstaande oorzaken zijn maar ook andere, bijvoorbeeld:
- De ondervloer ligt niet egaal waardoor laminaat gedeeltelijk verhoogd of verlaagd ligt. De beweging van het laminaat, wanneer je er op loopt zal ongetwijfeld een krakend geluid geven.
- Je (of vorige bewoner) hebt geen juist ondervloer neergelegd voor jouw laminaat. Is het te zacht waardoor laminaat gaat buigen en kraken?
- Temperatuurverschillen zijn groot in de kamer waar het laminaat kraakt. Bij grote temperatuurverschillen zet hout uit en krimpt het weer wanneer het kouder wordt. Door het uitzetten van het laminaat kan de vloer gaan kraken.
- Er is geen uitzetruimte gelaten rondom de hele vloer waardoor de vloer tegen de plinten of muur vast komen te zitten tijdens het uitzetten van het laminaat. (bijvoorbeeld door warmte).
- Bovenstaande vochtproblemen.
Lees ook: Laminaat Dweilen Met Dreft, Kan Dat Ook?
Verhelp Het Kraken Van Laminaat
Bij vochtproblemen kan je het kraken proberen te verhelpen door:
- Je hebt vastgesteld dat jouw laminaat op een nog niet goed droge betonnen ondervloer hebt gelegd. Jammer! want dat had je een hoop ellende bespaart gebleven. Hopelijk kun je het laminaat eruit halen en opnieuw leggen. Vervang de laminaat delen die niet meer goed zijn (vervormd).
- Dweilen: Het ligt aan de hoeveelheid schade die jij zelf het veroorzaakt met te nat dweilen. Is de vloer krom getrokken op bepaalde delen of kraakt deze ‘alleen’ maar? Het enige wat je kunt doen is een aantal delen van het laminaat vervangen of laten vervangen wanneer deze echt vervormd zijn.
Wanneer laminaat alleen wat kraakt kun je proberen of talkpoeder het kraken verminderd. Strooi dat in de voegen en wrijf de talkpoeder er goed in. Hopelijk doet dit zijn werk. - Heeft de kelder onder jou huis een vochtprobleem of trekt er vocht op langs de muren dan kan jouw laminaat uit gaan zetten. Overbodig om te zeggen dat je daar een professional voor met laten komen om dat op te lossen, tenzij je zelf gespecialiseerd bent natuurlijk.
Andere oorzaken van kraken van laminaat verhelpen:
- Een niet egale ondervloer kan ook de oorzaak zijn laminaat dat kraakt. Jammer dat dat niet is opgevallen toen het laminaat gelegd werd. De oplossing is: Haal het laminaat weg en leg het opnieuw nadat de oneffenheid in de vloer is weg gewerkt, wanneer mogelijk.
- Wanneer de ondervloer niet juist is kan het zijn dat laminaat kraakt wanneer je erop gaat lopen. Er zijn een aantal vragen die naar boven komen wat betreft de ondervloer.
Heb je een professionele ondervloer gebruikt? En was dit de juiste voor jouw laminaat. Heb je überhaupt een ondervloer gebruikt? Heb je vloerbedekking gebruikt voor als ondervloer? en heb je laminaat op een oude houten vloer gelegd, die een beetje doorboog wanneer je er op liep?
Tips:
Informeer altijd naar de juiste ondervloer bij de laminaat leverancier! Een goede ondervloer is een belangrijk onderdeel tegen kraken van het laminaat.
Informeer ook naar de juiste vloerverwarming en hoe je daar weer mee om dient te gaan wat betreft laminaat!
Vloerbedekking is geen goede ondervloer, voor laminaat! Lees hier waarom niet.
Oude vloeren die doorbuigen (veel in oude huizen) zijn geen goede ondervloer. Laminaat zal altijd blijven kraken omdat de oude vloer ook beweegt ondanks een ondervloer. Zorg dat de vloer altijd stabiel is voor je laminaat gaat leggen. - Grote temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat het laminaat gaat uitzetten en krimpen. Wanneer dit vaak gebeurt kan het zijn dat het laminaat niet meer precies de oorspronkelijke vorm aan neemt, en dus wat gaat vervormen. Dit kan kraken van laminaat veroorzaken.
Tips:
Wanneer je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt is het belangrijk dat het laminaat geleidelijk kouder of warmer zet. Doe dit met 5 graden hoger of lager per keer. Hierdoor zet het laminaat langzaam uit of krimpt het geleidelijk.
Heb je al krakend laminaat, probeer dan talkpoeder tussen de naden te wrijven. Lukt dit niet dan kun je het deel wat kraakt verwijderen en opnieuw proberen te leggen. Je kunt daar ook een prof voor uitnodigen om te beoordelen wat en hoe je dat moet doen of je vraagt een offerte aan. - Een ander probleem van kraken van de laminaatvloer zou kunnen zijn dat de uitzetruimte niet is ingezet. Een laminaatvloer ‘werkt’, het zet uit en het krimpt bij vocht en temperatuurverschillen. Daarom wordt aangeraden een uitzetruimte langs de gehele muur te maken. Deze ruimte zorgt ervoor dat de vloer uit kan zetten zonder de muur te raken en kraken te veroorzaken.
Lees ook: Laminaat Over Tegels – Kan Dat Dan?
Laminaat Kraakt Talkpoeder
Laminaat kan kraken. Een eerste mogelijkheid is om talkpoeder in te zetten wanneer de vloer op één bepaald stuk kraakt. Strooi wat talkpoeder in de naden en wrijf deze goed in de naden. De talkpoeder zal het krakende geluid kunnen dempen.
Weet je dat jouw laminaat een ander probleem heeft dan is het handiger om die eerst op te lossen.
Laminaat Kraakt In Winter
Laminaat dat kraakt in de winter kan een aantal oorzaken hebben. Door kou kan laminaat krimpen en niet meer goed aansluiten op de andere laminaatplanken. Dit kan een krakend geluid veroorzaken. Ook vocht, bijvoorbeeld in de hal, kan een oorzaak zijn. Natte schoenen of paraplu’s die neergezet worden op laminaat, laat deze uitzetten. Wat kraken tot gevolg kan hebben.
Zorg dus voor goede bescherming voor het laminaat bij vochtig weer en neem maatregelen om jouw laminaat mooi te houden.
Lees ook: Laminaat Over Vloerbedekking! – Kan Dat Dan?
Laminaat kraakt zomer
Voor de zomer geldt eigenlijk het zelfde principe van uitzetten en krimpen van laminaat. Door warmte zet laminaat uit en ligt het laminaat pal in de zon dan is er een grote kans dat dit kan gaan kraken. Tenzij je alles volgens het boekje hebt gedaan.
Vraag altijd informatie op over het zelf leggen van laminaat. Het neerleggen is vaak het probleem niet en het zagen leer je onderweg wel door het doen. Maar een ondervloer kiezen, alles weten over luchtvochtigheid en en uitzetruimte is een geheel andere tak van sport. Doe je zelf een plezier en vraag en zoek informatie op over hoe en wanneer je een laminaatvloer moet leggen. Dat voorkomt een hoop gekraakt en irritatie tijdens het lopen op de laminaatvloer.