Hoe Kun Je Het Beste Laminaat Dweilen, En Waarmee?

Hoe kun je laminaat het beste dweilen? Om de reden te weten waarom je laminaat op de hieronder geschreven manier, het beste dweilt, vertel ik je in het kort de opbouw van laminaat. Laminaat is geperst HDF (familie van de MDF, maar dan nog sterker) met laagjes papier en hars met een fotoprint van hout, steen of andere decoratie.

In deze blog lees je met welke materialen het beste gedweild kan worden en wat dat te maken heeft met al die laagjes van het laminaat om jouw laminaat zo lang mogelijk in topconditie houden!

Laminaat dweilen: Voeg schoonmaakazijn of speciaal schoonmaakmiddel voor laminaat toe aan een emmer lauw water. Maak de vloerwisser nat en knijp deze goed uit tot vochtig. Dweil het laminaat. Loop niet meer over het vochtige laminaat tot het droog is. Zet een raam of deur open om het laminaat te drogen. Je kunt ook met een droge doek de vloer drogen.

We beginnen met laminaatvloer dweilen en wat je moet doen om deze zo heerlijk, helder schoon te krijgen.

Lees ook: Laminaat Kraakt – Hoe Kan Dat En Wat Doe Je Eraan?

Hoe Laminaatvloer Dweilen, De Aanpak!

Wanneer je jouw laminaatvloer glimmend en schoon wilt hebben is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen voor je een laminaatvloer gaat dweilen. En die voorbereiding is:

Zuigen:

Je zuigt de laminaatvloer voor je gaat dweilen. Zo haal je zand, kruimels, haren, pluisjes, draadjes en al wat er los op de vloer ligt zoveel mogelijk weg. Niets zo vervelend wanneer je bijvoorbeeld een natte streep zand of haren ziet aan jouw dweil, terwijl je aan het dweilen bent.

Zuig onder de bank de vlokken stof weg, neem hoekjes en gaatjes mee met zuigen, zo ben je in ieder geval verzekerd van een schone vloer, na het dweilen.

laminaat dweilen

Hoe ga je dweilen:

  1. Neem een emmer met lauw water, en voeg daar een kopje (schoonmaak)azijn of speciaal schoonmaakmiddel voor een laminaatvloer, aan toe.
  2. Gebruik een vloerwisser, waarvan je de dweil af kunt halen en nat kunt maken.
  3. Knijp de dweil van de vloerwisser goed uit en doe deze weer om de wisser.
  4. Dweil in banen zodat je weet waar je gebleven bent, loop er niet meer overheen, anders krijg je voetstapvlekken.
  5. Droog eventueel met een droge, goed opneembare doek, de vloer na, zodat deze direct weer droog is of zet een deur of raam open zodat het snel weer droogt. Doe dit per blok anders moet je toch over de natte vloer lopen.

Lees ook: Laminaat Dweilen Met Dreft Kan Ook!

Waarom een dweil uitknijpen?

Laminaat bestaat uit lagen zoals je boven hebt kunnen lezen, zoals HDF, familie van de MDF, wat geperst hout is, papierlagen met een soort hars voor de hardheid en een fotoprint van hout, of andere decoratie.

Zoals je zult begrijpen is laminaat gemaakt om vocht zo lang mogelijk tegen te houden. Maar hé, water kruipt waar het niet gaan kan, en dus zal het op een dag echt tussen de laminaatlagen kunnen gaan zitten. En dan heb je de poppen aan het dansen.

De lagen van het laminaat komen los (vooral de randen) en je laminaat wordt er niet mooier op. Randen komen iets omhoog, gaan bobbelen en breken en jouw laminaat gaat er niet meer mooi uitzien. Dit kan snel gebeuren, zeker wanneer je dus plenzen met water gebruikt om te dweilen en dit op zijn gemak laat opdrogen. Water kruipt namelijk makkelijk in kiertjes en gaatjes.

Dus: Wanneer je de dweil goed uitknijpt, en jouw laminaat direct of snel weer droogt, heb je minder snel kans op het lelijk worden van jouw laminaat(randen). Eventuele kun je vlekken met een microvezeldoekje nadoen en goed en snel laten drogen. Zo klink het advies!

Zo blijft je laminaat in ieder geval, zo lang mogelijk mooi, zonder lelijk geworden randjes, die omhoog komen door vocht.

laminaat dweilen

Laminaat Dweilen Met Azijn Werkt Het Beste!

Azijn of schoonmaakazijn zijn prima middelen om laminaat schoon te maken. Voeg een kopje azijn toe aan het water in de emmer en de vlekken zullen verdwijnen (niet een hele fles). Ook de glans van het laminaat zal blijven bestaan door azijn. Andere middelen kunnen nogal eens vettig zijn en daardoor strepen achterlaten.

Je kunt ook van een goed merk laminaatvloer reiniger gebruiken, kost alleen een veel meer en doet hetzelfde als (schoonmaak)azijn. De keus is aan jou.

Note: schoonmaakazijn en azijn kunnen van dezelfde komaf zijn (er is ook een chemische variant). Schoonmaakazijn heeft meer azijnzuur in zich, waardoor het alleen gebruikt kan worden voor schoonmaken. NIET voor consumptie dus!

Koud Of Warm Water Gebruiken Om Laminaat Te Dweilen?

Wanneer je met azijn of schoonmaakazijn gaat schoonmaken maakt het niet zo uit of je koud of warm water gebruikt. Ik zou lekker warm water gebruiken waar jij goed met je handen in kan om de dweil uit te wringen.

Wanneer je andere en vaak vettige middelen gaat gebruiken in warm water, maakt het wel uit. Het warme water verdampt en de zeep of schoonmaakmiddel kunnen achterblijven op het laminaat. Hierdoor kunnen strepen of een doffe laminaat achterblijven.

Deze achtergebleven schoonmaakmiddelen trekken ook weer sneller vuil, stof etc. aan waardoor je weer het gevoel krijgt te moeten dweilen. Zo hou je jezelf lekker bezig!

Gebruik dus bij vettige middelen als Dreft of groene zeep koud water. Moet gezegd worden dan een goedkoper middel als (schoonmaak)azijn of een speciaal laminaat schoonmaakmiddel, beter is om laminaat schoon te maken en te houden. Net waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Hoe Vaak Moet Je Laminaat Dweilen?

Het ligt aan jouw thuissituatie hoe vaak je laminaat dweilt. Heb je honden of huisdieren in huis op laminaat lopen, (kleine) kinderen of een hobby uit te voeren die veel stof tot nadenken geeft, dan zuig en dweil je gewoon meer dan wanneer dit niet het geval is.

De vraag komt meer neer op: Hoe vaak mag ik laminaat dweilen?

Zoals al besproken is, kan laminaat heel goed tegen wat vocht en zeker wanneer het snel wordt gedroogd, op wat voor een manier dan ook. Maar ga je elke dag dweilen, dan kun je je voorstellen dat vocht op een gegeven moment sneller laminaat aantast (vooral de randen) dan wanneer je bijvoorbeeld één keer per week dweilt.

Je kunt natuurlijk ook beter een vlek met een microvezeldoekje wegvegen, dan een hele emmer met water en schoonmaakazijn pakken en de vlek ruimschoots dweilen. Dit is beter, wat betreft het behoud van jouw laminaat.

Weet je voor aankoop van een ‘vloerbedekking’, dat je elke dag gaat dweilen dan kun je kiezen voor andere materialen dan laminaat, die langduriger tegen vocht kunnen en waar je niet zo op hoeft te letten om goed en direct te drogen. Maar dat is misschien mosterd na de maaltijd.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs