18 x Nadelen PVC Vloer – En ook de Voordelen!

pvc vloeren nadeel

Welke vloerbekleding je ook kiest, alles heeft zijn voordelen en nadelen. Tapijt heeft voor- en nadelen, zo ook laminaat. Wat vandaag de dag populair is, is PVC-vloerbekleding. Ook zijn er nadelen aan PVC-vloeren, maar natuurlijk ook voordelen.

Om goede keuze te maken tussen de vloer die je aan wilt schaffen is het belangrijk om de verschillende type vloeren met elkaar te vergelijken en de nadelen en voordelen tegen elkaar weg te strepen. Zo kom je dan vanzelf bij de juiste vloer voor jou uit.

Dit is dan een keuze gebaseerd of feiten, maar je gevoel heeft misschien ook nog iets te vertellen!

Om je te helpen keuzes te maken staan onderstaand PVC-vloeren nadelen en voordelen. Deze kunnen je helpen een keuze te maken of een PVC-vloer iets voor jou is.

Lees ook: Laminaat Over Vloerbedekking! – Kan Dat Dan?

Wat Zijn De Nadelen Van Een PVC Vloer?

Als eerste zet ik de nadelen op een rijtje. Sommige nadelen zal je misschien niet als nadeel ervaren, maar dat is voor iedereen persoonlijk. Het ligt er maar net aan welke vloer je wilt.

 • Prijsstelling; Goedkoop is duurkoop!
  PVC-vloeren concurreren meestal met laminaat en in mindere maten met hout. Wanneer je de prijzen met elkaar vergelijkt, is een houtenvloer het duurst, vanaf ongeveer € 50 per m² voor een massieve houten vloer. Lamellen parket heb je al vanaf ongeveer € 30 per m². Een PVC-vloer die niet geplakt wordt, heb je vanaf € 20 per m² en laminaat heb je soms al voor minder dan € 10. Er moet bij gezegd worden dat dit natuurlijk niet de beste kwaliteit laminaat is.
  Dit zijn de basisprijzen van het materiaal zonder ondervloeren en eventueel egaliseren en laten leggen.
  Er zijn goedkopere soorten PVC-vloeren in de aanbieding, maar deze zal ik je niet aanraden. De kwaliteit is echt minder en dat zal je heel snel merken.
 • Vlakke ondergrond nodig
  PVC is relatief dun en heel flexibel. Dit heeft voordelen maar ook een belangrijk nadeel. Omdat het zo dun en flexibel is zal elke oneffenheid in de ondervloer zichtbaar worden. Elke verhoging, elke bobbel wordt zichtbaar. Voor het leggen van een PVC vloer heb je dan ook een hele vlakke ondergrond nodig. Is deze niet aanwezig dan moet deze geëgaliseerd worden.
 • Kans op beschadiging
  PVC staat voor Poly Vinylchloride, dit is een kunststof en is van zichzelf zacht. Nu zijn er natuurlijk mogelijkheden om slijtvaste lagen aan te brengen om de kwetsbaarheid te verminderen, maar deze maken het PVC ook aanzienlijk duurder. Ook al zijn er beschermende lagen aangebracht, het wordt nooit zo hard als laminaat of hout. Dus kijk uit met scherpe pootjes van tafels en stoelen.
 • Niet makkelijk zelf te leggen
  Wanneer je een PVC vloer hebt gekocht die verlijmt moet worden, dan is dat niet een makkelijke klus om zelf uit te voeren. Het vraagt enige ervaring om een PVC vloer te verlijmen met de ondergrond. Een PVC vloer in de ‘click’ uitvoering is makkelijker om te leggen. Ik raad je wel aan om de instructie goed te lezen en de juiste gereedschappen te gebruiken.
 • Uitstraling
  Dit is voor sommige een voordeel en voor sommige een nadeel. Soms lijkt PVC ook echt op PVC, ook al heeft het een hout nerf of hout motief. De uitstraling is gewoon niet goed. Dit komt meestal voor bij de goedkopere PVC- vloeren. Investeer je in kwaliteit dan zal dit nadeel snel verdwenen zijn en heeft de vloer een mooie uitstraling.
 • Probleem met rubber
  Rubber en PVC gaat niet zo goed met elkaar. Als er langdurig rubber op de vloer ligt of staat kan het PVC verkleuren en dat is spijtig wanneer je jouw kamer ander in wilt richten. Kijk dus uit met rubberen pootjes en dergelijke.
 • Niet milieuvriendelijk
  Het basisproduct voor het maken van PVC is olie en olie staat op dit moment niet bekend als milieuvriendelijk. Ook al heb je PVC-vloeren van gerecycled materiaal het blijft gemaakt van olie. Gerecycled is natuurlijk wel weer beter, het blijft dus een afweging van wat je wilt.
 • Kans op schadelijke stoffen
  Als laatste nadeel het gezondheidsaspect. Voor het maken van PVC worden weekmakers gebruik. Dit zijn chemische stoffen om PVC soepel te maken. Deze weekmakers geven dampen af en zeker in een kamer kan dit voor een vervelende geur zorgen. Na verloop van tijd verdwijnt deze geur, of wordt het in ieder geval minder. Laat je goed informeren over de grondstoffen die gebruikt zijn in het PVC en hoe het zit met weekmakers.

Dit waren de PVC vloeren nadelen, maar er zijn natuurlijk ook voordelen. Zoals je zult merken zijn sommigen nadelen ook weer voordelen. Het blijft dus het maken van afwegingen.

Kijk een rond op Bol.com, daar zijn heel veel soorten PVC vloeren online te bekijken. Misschien zit er iets voor je bij!

PVC vloeren nadelen

Lees ook: Houten Vloer Isoleren Van Bovenaf, Hoe Doe Je Dat?

Wat Zijn De Voordelen Van PVC-vloeren?

Dan nu de voordelen op een rijtje. Het zijn er tien en bepaal voor jezelf welke het belangrijkste zijn in de aanschaf van een PVC-vloer.

 • Niet van echt te onderscheiden
  Als je een goede kwaliteit PVC vloer aanschaft dan heeft het een natuurlijke uitstraling die haast niet van echt hout te onderscheiden is. Je hebt dan de uitstraling van hout en de voordelen van PVC. Het beste van twee werelden!
 • Sterk en Duurzaam
  Door toevoegingen aan het PVC is een PVC vloer heel sterk en duurzaam te maken. Is de vloer van een slijtvaste toplaag van 0,5 mm dan heeft een vloer, volgens producenten, een levensduur van 20 jaar. De vloer slijt haast niet waardoor de levensduur verlengd wordt. Zo een slijtvaste laag heeft natuurlijk wel een prijskaartje!
 • Comfortabel voelt niet koud aan
  PVC is zacht en neemt snel de warmte van de omgeving aan. Heb je een goed geïsoleerde vloer dan zal de vloer ook in de winter comfortabel en warm aanvoelen. Het zacht/verende karakter van PVC maakt het aangenaam om met je sokken of blote voeten op te lopen.
 • Onderhoudsvriendelijk
  PVC-vloeren zijn makkelijk schoon te maken en te reinigen. Losliggend vuil kan met een stofzuiger opgezogen worden, maar een ‘Swiffer’ of zacht bezem doet ook prima het werk. Vlekken kunnen eenvoudig met water en een sopje verwijderd worden.
 • Geschikt voor vochtige ruimtes
  PVC neemt van zichzelf geen vocht op en dit maakt het geschikt voor vochtige ruimtes. In de keuken, badkamer of toilet kan je prima PVC gebruiken. Het neemt geen water op en is met een dweil zo schoongemaakt.
 • Makkelijk te leggen, geen plakplinten nodig
  Als je ‘click’ PVC vloer hebt gekocht dan is dit makkelijk zelf te leggen. Het vraagt natuurlijk wel enig technisch inzicht en enige vaardigheid, maar als je de instructies goed leest moet het te doen zijn. Een voordeel is dat PVC zacht is en makkelijk te snijden is. Hierdoor kan je het tegen je huidige plinten aanleggen en heb je geen kleine plakplinten nodig voor de afwerking.
 • Uitermate geschikt voor vloerverwarming
  PVC neemt makkelijk de omgevingstemperatuur aan en geleid makkelijk de warmte, daarnaast zet het niet uit. Hierdoor is het perfect te gebruiken als je vloerverwarming hebt. Het zal snel warm en comfortabel aanvoelen.
 • Geluidswerend
  Het zachte en verende aspect van PVC zorgt ervoor dat de vloer geluiddempend is. Ideaal dus voor flats en bovenwoningen. Je onderburen zullen geen last van je hebben wanneer je aan het dansen bent!
 • Indien niet verlijmt, makkelijk te verhuizen
  Wanneer je Click PVC hebt kan je deze makkelijk losmaken en meeverhuizen. Met een verlijmde PVC vloer is dit echter niet te doen.
 • Heel veel keus
  Vandaag de dag is er heel veel keus in soorten, kwaliteit en de daaraan gekoppelde prijs. Vanzelfsprekend, hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs. Je hoeft natuurlijk niet voor de hoofdprijs te gaan, maar informeer jezelf goed en kijk wat jouw wensen zijn en zoek hierbij de juiste PVC vloer.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs