Houten Vloer Isoleren Van Bovenaf, Eenvoudig Zelf Doen!

Houten vloer isoleren van bovenaf

Houten vloeren zijn prachtig om te zien. Hout is een natuurlijk materiaal en kan daarom een vloer een hele warme uitstraling geven. De houten vloer heeft geen goede isolatiewaarde en zal je, meestal moeten isoleren. Als je een kruipruimte heb kan je dat vanaf onderaf doen. Maar wat als er geen kruipruimte is? Hoe kan je een houten vloer isoleren van bovenaf?

Houten vloer isoleren van boven af. Er zijn twee mogelijkheden: 1) onder de vloer. Hiervoor verwijder je de houten vloer en plaats je minerale wol tussen de balken. 2) op de vloer met isolatieplaten. Je moet dan wel een nieuwe vloerbedekking aanbrengen.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een houten vloer op de juiste manier kan isoleren zonder dat je later vochtproblemen krijgt. Er komt nog wel wat meer bij kijken en het type hout is hierin ook bepalend. Zijn het houten platen die op balken rusten en die nog een afwerking krijgen, met andere woorden het is een ondervloer of zijn het houten planken wat de uiteindelijke afwerking is. Dit maakt nogal verschil uit tijdens het isoleren.

Lees ook: Houten Vloer Verven Met Betonverf, Hoe Doe Je Dat?

Hoe Houten Vloer Isoleren Van Bovenaf?

Voordat we verdergaan maken we eerst een onderscheid tussen twee vloeren:

  1. De houten vloer rust op balken en bestaat uit houten platen. Deze platen dienen als ondervloer. Op deze houten ondervloer komt nog een definitieve vloerafwerking zoals laminaat of PVC.
  2. De houten vloer bestaat uit houten planken die de uiteindelijke vloer vormen. Er komt dus geen vloerafwerking bovenop de houten planken.

Dit maakt voor het isoleren van de houten vloer enig verschil. Wat het verschil is en hoe je beide vloeren kan isoleren wordt hieronder besproken.

1. Houten Ondervloer Isoleren Van Bovenaf

Een houten ondervloer bestaat meestal uit balken waarop houten platen zijn bevestigd. Het plaatmateriaal is vaal multiplex of OSB-plaat. Dit zijn grote platen die, in de juiste dikte veel gewicht kunnen dragen. Voor dit type vloeren zijn er twee manieren van isoleren, namelijk onder de vloer en boven de vloer.

houten vloer isoleren van bovenaf

1.1 Onder de ondervloer

  1. Om onder de vloer te komen moeten alle platen die nu de ondervloer vormen verwijderd worden. Maak de platen los van de balken en verwijder de platen.
  2. Voordat je dit doet, raad ik je aan de platen te nummeren met een marker. Geef elke plaat een nummer en maak een foto van de vloer. Dan kan je straks de platen terugplaatsen op dezelfde positie waar ze vandaan kwamen.
  3. Als de platen verwijderd zijn houd je alleen de balken over. De ruimte tussen de balken kan je nu opvullen. Het beste materiaal om dit te doen zijn glaswol of steenwol isolatiedekens. Deze kan je uitrollen tussen de balken. Voordat je met glas- of steenwol aan de slag gaat raad ik je aan handschoenen en minimaal een mondmasker te dragen. Trek ook een trui aan met lange mouwen. De vezels van het glas en steen kunnen voor huisirritatie zorgen.
  4. Nog een praktische tip. Als je glas- of steenwol om maat moet snijden dan kan je dit doen met een scherp vleesmes. Dit geeft het minste stof. Probeer zo min mogelijk de zaag te gebruiken. En trek het ook niet uit elkaar ook dit geeft stof.
  5. Nadat je de hele vloer hebt geïsoleerd dek je de hele vloer af met een dampremmende folie. Zo kan er geen vocht onder de vloer en onder de isolatie komen.
  6. Als laatste plaats je de houten platen terug op de plek waar je ze vandaan hebt gehaald.
Geïsoleerde vloer en dampremmende folie

1.2 Bovenop de ondervloer

Een andere optie is om de vloer van bovenaf te isoleren. Als er nog een vloerafwerking bovenop komt kan je de vloer isoleren aan de bovenkant.

Dit kan je doen met vloerisolatieplaten die je boven op de houten vloer legt. Deze platen zijn in vele uitvoeringen en kwaliteiten te verkrijgen bij elke bouwmarkt of vloerenboer. Ook Bol.com heeft een grote collectie vloerisolatieplaten en rollen. Kijk er eens rond en lees de voor- en nadelen van elk product.
Hou er wel rekening mee dat de vloer hoger wordt. Bereken de dikte van het de totale vloer, isolatiemateriaal en vloerafwerking en kijk of je nog uitkomt met de deuren. Gaan deze nog open en dicht?

2. Houten Planken Vloer Isoleren Van Bovenaf

Als laatste isolatie van een houten vloer wat de vloerbekleding vormt. In (oude) huizen zijn vaak mooie houten vloeren aanwezig. Echter, toen die huizen gebouwd werden was met niet bezig met isoleren. Als je deze vloeren wilt isoleren dan heb je ook twee opties:

  1. Isolatiemateriaal aanbrengen onder de houten vloer maar wel van bovenaf.
  2. Isolatiemateriaal aanbrengen op de houten vloer. Je zult dan een andere vloerbekleding moeten aanbrengen.

2.1 Onder De Vloer

Deze manier van isoleren is gelijk aan wat bovenstaand is omschreven. Je moet alle planken verwijderen om tussen de balken isolatiemateriaal aan te brengen.

houten plankenvloer isoleren

Het is mogelijk, maar vraag wel veel zorgvuldigheid. Het beste is om de planken een nummer te geven (met een potlood) en daarna te verwijderen. Als de vloer geïsoleerd is kan je de planken straks weer terug plaatsen op de plek waar ze vandaan kwamen.

Op deze manier blijft je vloer redelijk tot goed intact als de vloerplanken teruggeplaatst zijn.

Als de vloer dan weer moet lakken kan je ook eens Grey Wash overwegen. Hoe je dit doet, lees je in onze blog over een houten vloer verven met Grey Wash. Voor praktische informatie.

2.2 Boven Op De Vloer

Door van bovenaf te isoleren breng je een extra laag aan op de houten planken of op het parket. De vloer verdwijnt onder het isolatiemateriaal en er moet een andere vloerafwerking boven op het isolatiemateriaal aangebracht worden.

houten vloer isoleren van bovenaf

Ook dit is een manier van isoleren! Als je hiervoor kiest moet je er wel rekening mee houden dat de vloer omhoog komt; de vloer wordt dikker en dit kan problemen geven met deuren. Dus meet e.e.a. wel even op voordat je hiermee aan de slag gaat.

Bol.com heeft een grote collectie vloerisolatieplaten en rollen. Kijk er eens rond en lees de voor- en nadelen van elk product.

Dit zijn de manieren op een houten vloer te isoleren van bovenaf.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om een houten vloer van bovenaf te isoleren. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs