Hoe Houten Vloer Isoleren Zonder Kruipruimte!

Houten vloer isoleren zonder kruipruimte

Vele huizen hebben houten vloeren. Of dit nu een ondervloer of een mooie houten planken vloer is. Als deze vloeren niet geïsoleerd zijn kan de koud makkelijk de woonkamer bereiken, door de vloer heen. Isoleren is dan een optie. Maar wat als je geen kruipruimte hebt om vanaf de onderkant de vloer te isoleren? Wat doe je dan? Hoe kan je een houten vloer isoleren zonder kruipruimte?

Houten vloer isoleren zonder kruipruimte. Er zijn twee mogelijkheden: 1) onder de vloer. Hiervoor verwijder je de houten vloer en plaats je minerale wol tussen de balken. 2) op de vloer met isolatieplaten. Je moet dan wel een nieuwe vloerbedekking aanbrengen.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een houten vloer op de juiste manier kan isoleren zonder dat je een kruipruimte hebt. Het is even wat werk maar de vloer is wel goed te isoleren. Er is wel een onderscheid te maken tussen een ondervloer en een afgewerkte houten vloer.

Lees ook: Houten Vloer Verven Met Betonverf, Hoe Doe Je Dat?

2 Manieren Om Houten Vloer Te Isoleren Zonder Kruipruimte?

Voordat we verdergaan maken we eerst een onderscheid tussen twee vloeren:

  1. De houten vloer bestaat uit houten planken die de uiteindelijke vloer vormen. Er komt dus geen vloerafwerking bovenop de houten planken.
  2. De houten vloer rust op balken en bestaat uit houten platen. Het is dus een ondervloer waar nog een vloerbekleding op komt.

Hoe je beide vloeren kunt isoleren zonder kruipruimte wordt hieronder besproken.

Houten Planken Vloer Isoleren Zonder Kruipruimte

Als eerste isolatie van een houten planken vloer die de vloerbekleding vormen. Dit zijn vaak hele mooie planken die ook de vloer vormen. De planken zijn vastgemaakt op de balken zonder isolatiemateriaal eronder. Dit soort vloeren kom je nog vaak tegen in oudere huizen. Je kunt deze vloeren op twee manieren isoleren:

  1. Isolatiemateriaal aanbrengen onder de houten vloerplanken, maar wel van bovenaf.
  2. Isolatiemateriaal aanbrengen op de houten vloer. Je zult dan een andere vloerbekleding moeten aanbrengen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Onder De Vloer

Om onder de mooie plankenvloer te komen zal je alle planken moeten verwijderen. Dit begint met te kijken hoe de planken gemonteerd zijn. Zijn ze gespijkerd of zijn ze geschroefd? En kan je ze makkelijk losmaken? Als dat zo is begin je met het nummeren van de planken. Geef ze met een potlood een nummer, want dan kan je de planken straks weer op hun eigen plaats terugleggen.

Als de planken verwijderd zijn hou je alleen de balken over. De ruimte tussen de balken is waarschijnlijk 60 centimeter en deze ruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal wat je gebruikt voor deze ruimtes is glas- of steenwol. Dit is op rol verkrijgbaar in een breedte van 1,20 meter.

Nadat je de hele vloer hebt geïsoleerd dek je de hele vloer af met een dampremmende folie.

Voordat je met glas- of steenwol aan de slag gaat raad ik je aan handschoenen en minimaal een mondmasker te dragen. Trek ook een trui aan met lange mouwen. De vezels van het glas en steen kunnen voor huisirritatie zorgen.

Houten vloer isoleren zonder kruipruimte
Planken, dampremmende folie en steenwol

Om zo min mogelijk stof te creëren kan je het steenwol of glaswol het best snijden met een scherp vleesmes. Gebruik zo min mogelijk een zaag en trek het ook niet uit elkaar want dat zorgt voor nog meer stof.

Heb je jeukende handen, spoel ze dan af onder de kraan zonder over je handen te wrijven, anders wrijf je de vezels in je huid!

Je kunt ook piepschuim platen gebruiken om te isoleren maar deze zijn vaak lastiger aan te sluiten tussen de balken en hierdoor kan een koudebrug ontstaan. Het beste materiaal voor deze methode is glas- of steenwol.

Als laatste plaats je de houten planken terug op de plek waar je ze vandaan hebt gehaald. Zo sluit je vloer weer mooi op elkaar aan.

Als de vloer dan weer moet lakken kan je ook eens Grey Wash overwegen. Hoe je dit doet, lees je in onze blog over een houten vloer verven met Grey Wash voor praktische informatie.

Boven Op De Vloer

Van bovenaf isoleren heeft wel een nadeel, de houten planken verdwijnen. Als dit geen probleem is dan kan je het beste deze oplossing gebruiken.

Je brengt isolatieplaten aan op de houten planken en hierop komt dan de uiteindelijke vloerbekleding. Deze platen zijn in vele uitvoeringen en kwaliteiten te verkrijgen bij elke bouwmarkt of vloerenboer.
Ook Bol.com heeft een grote collectie vloerisolatieplaten en rollen. Kijk er eens rond en lees de voor- en nadelen van elk product.

houten vloer isoleren zonder kruipruimte

Omdat je een isolatielaag aanbrengt en ook nog eens een dekvloer, komt de vloer wel omhoog. Dus controleer of je deuren nog open en dicht kunnen anders zal je deze moeten aanpassen.

Houten Ondervloer Isoleren Zonder Kruipruimte

Multiplex of OSB-plaat wordt vaak gebruikt om een ondervloer te maken. Deze platen worden gemonteerd op de draagbalken die meestal een afstand hebben van 60 centimeter. Ook nu kunnen we bovenop de vloer isoleren of onder de vloer. Omdat er toch nog een dekvloer overheen komt kan je het best van bovenaf isoleren.

Bovenop de ondervloer

Als er nog een vloerafwerking bovenop komt kan je de vloer isoleren aan de bovenkant.

Dit kan je doen met vloerisolatieplaten die je boven op de houten vloer legt. Zoals gezegd heeft ook Bol.com heeft een grote collectie vloerisolatieplaten en rollen. Kijk er eens rond en lees de voor- en nadelen van elk product.

Hou er wel rekening mee dat de vloer hoger wordt. Bereken de dikte van het de totale vloer (ondervloer, isolatiemateriaal en vloerafwerking) en kijk of je nog uitkomt met de deuren. Gaan deze nog open en dicht?

Onder de ondervloer

Kijk goed hoe de platen gemonteerd zijn en geef de platen een nummer. Zo kan je de platen straks weer terug leggen op hun oorspronkelijke positie. Maak de ondervloer nu los en zet de houten planten op zij.

De manier van isoleren is al bovenstaand omschreven. Hou deze volgorde en instructies aan en je houten vloer is van onderaf geïsoleerd. Plaats de houten platen ‘op nummer’ weer terug op hun oorspronkelijke plaats.

Op deze manier blijft je vloer redelijk tot goed intact als de vloerplaten teruggeplaatst zijn.

Dit zijn de manieren om een houten vloer te isoleren zonder kruipruimte.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om een houten vloer te isoleren zonder kruipruimte. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs