Houten Vloer in Grey Wash: Met Olie, Was, Beits of Vernis


Je hebt een houten vloer die je wilt bewerken met Grey wash. Dat kan, zeker, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden: Welk soort hout heb ik op de vloer liggen, en welke kleur Grey wash ga ik gebruiken. Daarover heen gaat nog een lak ter bescherming van de Grey wash. De vraag die daarbij hoort is dan: welke lak kan ik gebruiken bij welke houtsoort. Gelukkig heb je de blog voor jouw neus die deze vragen gaat beantwoorden. Dus zet je schrap, daar komen de antwoorden. Houten vloer verven grey wash:

Houten vloer verven Grey wash: Weet welke vloer je hebt en kies aan de hand van het soort hout de Grey wash. Reinig de vloer (zuigen, dweilen en goed drogen). Schuur de vloer en zuig, dweil en droog nogmaals. Maak een proef stukje op de vloer, voor de kleur , 2 lagen. Rol met een roller, poets of kwast de Grey wash over de vloer, soms meerdere lagen.

Denk er vooral over na welke houtsoort je gaat bewerken. Hout met een open nerf neemt meer kleur op dat hout met een gesloten nerf en dus dichter is van structuur.

Lees ook: Houten Vloer Verven Met Betonverf, Hoe Doe Je Dat?

Kleur Bekennen Grey Wash

Er zijn oliën, was en beitsen die er voor zorgen dat er een vergrijsde uitstraling kan komen op hout. Op een vloer, meubel of lambrisering. Er zijn verschillende kleuren, dus neem de tijd om jouw kleur te kiezen. Daarbij komt, dat op elk soort hout, een kleur Grey Wash anders uitvalt dan op een ander soort hout. Dus het kan even puzzelen zijn, welk soort Grey Wash je gaat kiezen. Dat heb je ook wel precies de kleur waar jij je goed bij voelt. Want dat is wel belangrijk wanneer je bijvoorbeeld jouw mooie houten vloer in de Grey Wash gaat zetten. Je loopt er namelijk dagelijks op en je wilt je niet ergeren aan de kleur.

houten vloer verven grey wash

Grey Wash Vloer

Een vloer in de Grey wash zetten is op zich al een klusje. Een kleur kiezen is zeker niet een gemakkelijker kus. De keus of je olie, wax, kleurvernis neemt is even puzzelen, zeker omdat elke vloer anders reageert op de kleur pigmenten van de grey wash. Daarbij kan de olie en wax ook nog een rol spelen bij de kleur. Maar eenmaal gekozen moet er nog flink wat arbeid worden verzet om de kleur op te zetten, goed uit te wrijven en egaal te maken. Een flinke klus maar het resultaat is de moeite waard.

Let er op dat een houtsoort met een open nerf sneller grey wash opneemt dan een houtsoort met een dichtere nerf. Daarom moet bij de ene vloer minder of meer pigment grey wash gebruikt worden dan bij de andere vloer. Laat je hierover informeren bij de leverancier.

Je kunt een vloer of meubel een grey wash geven met:

 • colour wash op waterbasis
 • olie met kleur pigment
 • krijtverf
 • beits
 • ‘roken’ van eikenhout met terpentine

  Let op met rode en donkere houtsoorten. De kleur moet altijd eerst worden uitgeprobeerd op een gedeelte van de vloer of meubel, wat niet in het zicht is. Rode houtvloeren of meubels kunnen roze worden wanneer de Grey wash erg licht is.

Lees ook: Hoe Houten Vloer Isoleren Zonder Kruipruimte!

Hoe breng je Grey wash aan op een vloer

Zorg altijd dat je goed bent voorbereid. Plak randjes en plinten goed af en haal de kamer leeg wanneer je een vloer gaat verven. Zorg ervoor dat jij zelf beschermende of oude kleding aan hebt. Want echt, je gaat voor gaas (ik weet dat…). Ik beschrijf een vloer in de Grey wash zetten, maar een meubel of lambrisering gaat net zo, wanneer het van hout gemaakt is.

Weet dat laminaat van hout is gemaakt maar de bovenlaag van plastic is, met een fotoprint. Dit kun je dus niet met Grey wash behandelen. Ook niet als je het schuurt want dan maak je de toplaag kapot.

Aan de gang met Grey wash:

 1. Schuur de vloer. Doe dit met grof schuurpapier (tussen de korrel 120 en 160) wanneer er lak of olie op de vloer zit. Zo krijg je dat er goed af. Daarna kun je de vloer met schuurpapier na doen met fijne korrel. Wanneer je een onbewerkte vloer hebt is korrel 240 tot 280 (fijne korrel) voldoende.
 2. Maak een proefstukje van de Grey wash, die je hebt gekozen op het hout dat je gaat verven. Zo weet je wat je kunt verwachten van de kleur en hoeveel lagen je aan wilt brengen.
 3. Zuig, en dweil de vloer met een vochtige doek goed na. Geen natte doek want dan moet je de vloer erg lang laten drogen en dat is niet nodig. Het gaat erom dat alle stof (lak en hout) van de vloer is verwijderd. Je wilt geen houtstof hebben zitten in de kwast of roller. Laat de vloer drogen.
 4. Rol of kwast de olie, vernis of beits over de vloer, met de richting van de nerf mee. Lees de gebruiksaanwijzing goed, elk product heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing.
 5. Zorg ervoor dat je naar de deur toe werkt, zo sta je straks niet in een hoekje waar je niet weg kan…
 6. Laat de laag grey wash goed drogen en breng eventueel, naar jouw inzicht of op voorschrift, een tweede laag aan.
 7. Laat deze weer drogen en beloop deze ruimte dan niet!
 8. Wil je een beschermende laag er overheen dan is dat mogelijk en soms noodzakelijk. Dat ligt aan het product wat je gebruikt hebt. Laat de Grey wash eerst helemaal uitharden voor je de volgende beschermende laag erop doet.
 9. Je kunt een professional inhuren wanneer het te veel, te ingewikkeld of te moeilijk lijkt te worden.
houten vloer verven grey wash

Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het product dat je wilt gaan gebruiken.

Grey Wash Eiken

Hoe kun je een eiken houten vloer vergrijzen:

 • Grey wash olie
 • ‘roken’ met speciale terpentine (door professional).
 • Grey wash beits (lak erover ter bescherming).

Wanneer je een Grey Wash op een eiken vloer gaat zetten dan gaat het lijken op steiger hout. Een prachtige look! Dit kun je doen met een grey wash olie die daarbij ook nog zwaar ‘gerookt’ kan worden. Dit ‘roken’ wordt met (speciale) ammoniak gedaan. Het looizuur wat in eiken zit, wordt dan donkerder van kleur. Dit kan je laten doen door een professional.

Zorg ervoor dat producten op terpentine basis zijn, wanneer je het zelf gaat doen. Producten op waterbasis zorgen ervoor dat eikenhout geel kan uitslaan door de reactie van water met stoffen die in het eikenhout zitten.

Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het product dat je wilt gaan gebruiken en/of vraag informatie bij de leverancier.

Besluit je toch om eiken hout te beitsen dan is hierover informatie te vinden.

Grey Wash Op Donker Hout

 • Grey wash olie

Wanneer je donker hout hebt en je wilt er een Grey Wash overheen doen dan kan dat natuurlijk. Elke fabrikant geeft een andere gebruiksaanwijzing aan met de manier waarop je dit kunt doen.. Dus lees deze goed voor je gaat kopen of beginnen.

Maak ten alle tijde het donkere hout vrij van vorige verf, lak of olie. Goed schuren en schoonmaken en drogen. Zie de beschrijving boven aan.

Het hout zal ongetwijfeld lichter worden en een grey wash look krijgen, maar krijgt absoluut een andere uitstraling dan licht hout zoals bijvoorbeeld grenen.

Probeer altijd een stukje uit. Schuur een hoekje die niet in het zicht is, maak het stofvrij en probeer met een proefflacon olie grey wash, de kleur uit. Deze zijn vaak bij de leverancier te verkrijgen.

houten vloer verven grey wash
voorbeeld van grey wash op donkere vloer

Lees ook: Houten Vloer Isoleren Van Bovenaf, Hoe Doe Je Dat?

Grey Wash Vernis

Vernis wash is een product op waterbasis die de voordelen heeft van vernis. Het wordt op onbehandeld of schoon geschuurd hout aangebracht en uitgeveegd met een doek. Er zijn diverse kleuren verkrijgbaar die ook weer gemengd kunnen worden. Dus grijs zou lichtgrijs kunnen worden enzovoort. Ook hier geldt: Probeer eerst een stukje uit op de vloer of meubel. Zo voorkom je dat je toch een kleur aanbrengt die je niet in gedachten had.

Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking en/of vraag informatie bij de leverancier.

Lees ook: Hout Oliën, Hout Voor Buiten En Hout Voor Binnen!

Grey Wash Olie

Wanneer aan olie, grijs pigment is toegevoegd, kun je de vloer een grey wash uitstraling geven. Een oude vergrijsde uitstraling dus. Hoe meer pigment je in de olie doet hoe grijzer de vloer of hoe meer lagen olie je doet met weinig pigment hoe grijzer de vloer.

Je kunt er voor zorgen dat de houtnerf zichtbaar blijft of niet. Die keuze is aan jou.

Maak altijd een proefstukje op de vloer die niet in het oog springt. Aan de hand van deze proefjes, kun je bepalen hoe jij de vloer wilt vergrijzen.

Wil je een aantal soorten Grey wash olie bekijken dan kan dat hier.

houten vloer verven grey wash
voorbeeld van grey wash vloer

Grey Wash Buiten

Een grey wash beits is natuurlijk geschikt voor een meubel of vlonder bijvoorbeeld. De doorleefde look van het hout is prachtig, zeker ook in de tuin of op balkon.

Een ‘was’ is minder geschikt voor buiten omdat het daar vochtig is. De bescherming van het hout is niet genoeg om deze techniek buiten te gebruiken.

Kies je voor een beits grey wash voor buiten dan kun je hier een grey wash beits bekijken die water afstotend is en bestand is tegen weersinvloeden.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om hout te verven in grey wash. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Redactie Klusplanet

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf samen met andere schrijvers de artikelen onder de naam 'de redactie'. Onze artikelen zijn zo compleet mogelijk om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs