Houten Vloer Verven In Grey Wash, Met Olie, Wax Of Beits

houten vloer verven gray wash

Je hebt een houten vloer die je wilt behandelen met Grey wash. Dat kan, zeker, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden; Welk soort hout heb je op de vloer liggen, en welke kleur Grey wash ga je gebruiken? Daarover heen gaat nog een lak ter bescherming van de Grey wash

Houten vloer verven Grey Wash: Weet welke vloer je hebt en kies aan de hand van het soort hout de Grey wash. Reinig de vloer (zuigen, dweilen en goed drogen). Schuur de vloer en zuig, dweil en droog nogmaals. Maak vervolgens een proef stukje op de vloer, voor de kleur. Is de kleur goed, dan kan je de gehele vloer in de Grey Wash zetten.

Weet van welke houtsoort jouw vloer gemaakt is, omdat Grey Wash op elke houtsoort anders uitpakt. Hout met een open nerf bijvoorbeeld, neemt meer kleur op dat hout met een gesloten nerf. Daarom is het slim om in een hoekje van de kamer altijd een proefstukje te maken.

Lees ook: Houten Vloer Verven Met Betonverf, Hoe Doe Je Dat?

Welke Kleur Grey Wash Ga Jij Kiezen?

Er zijn oliën, was, en beitsen die ervoor zorgen dat er een vergrijsde uitstraling kan komen op houten vloer of meubelen. Er zijn verschillende kleuren, dus neem de tijd om jouw kleur te kiezen. Daarbij komt dat op de ene soort hout Grey Wash anders uitvalt dan op een ander soort hout. Dus het kan even puzzelen zijn welke soort Grey Wash je gaat kiezen.

Als je een keuze hebt gemaakt raad ik je aan een proefstukje te maken, voordat je de hele vloer in de Grey Wash zet. Zoek een stukje hout uit wat niet in het zicht staat en behandel dit met Grey Wash. Ben je tevreden, dan kan je de hele vloer doen.

Grey Wash Op Welke Houtsoort Van De Vloer?

Eenmaal gekozen moet er nog flink wat arbeid worden verzet om de kleur op te zetten, goed uit te wrijven en egaal te maken. Een flinke klus, maar het resultaat is de moeite waard.

Let er op dat een houtsoort met een open nerf sneller Grey Wash opneemt dan een houtsoort met een dichtere nerf. Daarom moet bij de ene vloer minder en bij de andere vloer meer pigment Grey Wash gebruikt worden. Je kunt hierover advies vragen aan de vloerenleverancier of aan de producent.

Je kunt een vloer of meubel een Grey Wash geven met:

 • Colour wax op waterbasis
 • Olie met kleur pigment
 • Beits
 • Vernis op waterbasis

Onderaan deze blog worden de voor- en nadelen van de verschillende producten besproken.

Let op met rode en donkere houtsoorten. Deze kleur moet altijd eerst worden uitgeprobeerd op een gedeelte van de vloer of meubel, wat niet in het zicht is. Rode houtvloeren of meubels kunnen roze worden wanneer de Grey Wash erg licht is.

Lees ook: Hoe Houten Vloer Isoleren Zonder Kruipruimte!

Grey Wash Op Een Eiken Vloer

Hoe kun je een eiken houten vloer vergrijzen:

 • Grey Wash olie
 • ‘Roken’ met speciale terpentine (door professional).
 • Grey Wash beits (lak erover ter bescherming).

Wanneer je een Grey Wash op een eiken vloer gaat zetten, dan gaat het lijken op steigerhout. Een prachtige look! Dit kun je doen met een Grey Wash olie die daarbij ook nog zwaar ‘gerookt’ kan worden. Dit ‘roken’ wordt met (speciale) ammoniak gedaan. Het looizuur wat in eiken zit, wordt dan donkerder van kleur. Dit kan je laten doen door een professional.

Zorg ervoor dat het producten op terpentine basis zijn die je gebruikt, wanneer je het zelf gaat doen. Producten op waterbasis zorgen ervoor dat eikenhout geel kan uitslaan door de reactie van water met stoffen die in het eikenhout zitten.

Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het product dat je gebruikt of vraag de leverancier om informatie.

Besluit je toch om eikenhout te beitsen dan is hierover informatie te vinden.

Grey Wash Op Donker Houten Vloer

Wanneer je donker hout hebt en je wilt er een Grey Wash overheen doen dan kan dat natuurlijk. Op een donkere vloer kan je gebruikmaken van Grey Wash olie. Elke fabrikant heeft een andere gebruiksaanwijzing, dus lees deze goed door voor je gaat kopen of beginnen.

Maak altijd het donkere hout vrij van vorige verf, lak of olie. Goed schuren en schoonmaken en drogen.

Het hout zal ongetwijfeld lichter worden en een Grey Wash look krijgen, maar krijgt absoluut een andere uitstraling dan licht hout zoals grenen.

Probeer altijd een stukje uit. Schuur een hoekje dat niet in het zicht is, maak het stofvrij en probeer met een proefflacon olie Grey Wash, de kleur uit. Deze zijn vaak bij de leverancier te verkrijgen.

Hoe Breng Je Grey Wash Aan Op Een Vloer?

Zorg altijd dat je goed bent voorbereid. Plak randjes en plinten goed af en haal de kamer leeg wanneer je een vloer gaat verven. Zorg ervoor dat jij zelf beschermende of oude kleding aan hebt. Want echt, je gaat voor gaas (ik weet dat…). Ik beschrijf een vloer in de Grey wash zetten, maar een meubel of lambrisering gaat net zo, wanneer het van hout gemaakt is.

Weet dat laminaat van hout is gemaakt, maar de bovenlaag van plastic is, met een fotoprint. Dit kun je dus niet met Grey wash behandelen. Ook niet als je het schuurt want dan maak je de toplaag kapot.

Aan de gang met Grey wash:

 1. Schuur de vloer. Doe dit met grof schuurpapier (tussen de korrel 120 en 160) wanneer er lak of olie op de vloer zit. Daarna kun je de vloer met schuurpapier na doen met fijne korrel 240 – 280. Wanneer je een onbewerkte vloer hebt, is korrel 240 tot 280 (fijne korrel) voldoende.
 2. Maak een proefstukje van de Grey Wash, die je hebt gekozen op het hout dat je gaat verven. Zo weet je wat je kunt verwachten van de kleur en hoeveel lagen je aan wilt brengen.
 3. Zuig en dweil de vloer met een vochtige doek goed schoon. Geen natte doek, want dan moet je de vloer erg lang laten drogen en dat is niet nodig. Laat de vloer drogen.
 4. Rol, kwast of veeg de olie, vernis of beits over de vloer, met de richting van de nerf mee. Lees de gebruiksaanwijzing goed, elk product heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing.
 5. Zorg ervoor dat je naar de deur toe werkt, zo sta je straks niet in een hoekje waar je niet weg kan.
 6. Laat de laag Grey Wash goed drogen en breng eventueel, naar jouw inzicht of op voorschrift, een tweede laag aan.
 7. Laat deze weer drogen en beloop deze ruimte dan niet!
 8. Wil je een beschermende laag er overheen dan is dat mogelijk en soms noodzakelijk. Dat ligt aan het product wat je gebruikt hebt. Laat de Grey Wash eerst helemaal uitharden voor je de volgende beschermende laag erop doet.
 9. Je kunt een professional inhuren wanneer het te veel, te ingewikkeld of te moeilijk lijkt te worden.

Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het product dat je wilt gaan gebruiken.

Lees ook: Houten Vloer Isoleren Van Bovenaf, Hoe Doe Je Dat?

Welke Producten Kan Je Gebruiken?

Wat voor producten kan je gebruiken om de vloer in de Grey Wash te zetten?

Vernis

Vernis wash is een product op waterbasis die de voordelen heeft van vernis. Het wordt op onbehandeld hout aangebracht en uitgeveegd met een doek. Er zijn diverse kleuren verkrijgbaar die ook weer gemengd kunnen worden. Dus grijs zou lichtgrijs kunnen worden enzovoort. Ook hier geldt: Probeer eerst een stukje uit op de vloer of meubel. Zo voorkom je dat je toch een kleur aanbrengt die je niet in gedachten had.

Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking en/of vraag informatie bij de leverancier.

Lees ook: Hout Oliën, Hout Voor Buiten En Hout Voor Binnen!

Olie

Wanneer aan olie, grijs pigment is toegevoegd, kun je de vloer een Grey Wash uitstraling geven. Een oude vergrijsde uitstraling dus. Hoe meer pigment je in de olie doet hoe grijzer de vloer.

Maak altijd een proefstukje op de vloer die niet in het oog springt. Aan de hand van deze proefjes, kun je bepalen hoe jij de vloer wilt vergrijzen.

Wil je een aantal soorten Grey wash olie bekijken dan kan dat hier.

Wax

Wax is een een soort schoensmeer, zo had is het. Het wordt aangebracht met een zachte doek door de wax met de nerf mee in het hout de wrijven.

De wax is in verschillende kleuren verkrijgbaar en alleen maar geschikt om binnen te gebruiken. Het is vettig en vormt een laag op het hout en dringt alleen aan de oppervlakte het hout binnen.

Als er veel op gelopen wordt met schoenen dan zal de wax laag snel slijtage vertonen.

Beits

Een Grey Wash beits is natuurlijk geschikt voor een meubel of vlonder. De doorleefde “look” van het hout is prachtig, zeker ook in de tuin of op balkon.

Een wax of olie is minder geschikt voor buiten, omdat het daar vochtig is. De bescherming van het hout is niet genoeg om deze techniek buiten te gebruiken.

Kies je voor een beits Grey Wash voor buiten dan kun je hier, bij bol.com een Grey Wash beits bekijken die waterafstotend en bestand is tegen weersinvloeden.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om hout te verven in Grey Wash. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs