Laminaat Over Vloerbedekking, Gaat Dat Goed?

laminaat over vloerbedekking

Laminaat geeft kamers een mooie frisse uitstraling en is praktisch in onderhoud. Het wordt daarom ook vaak toegepast als vloerbekleding. Daar komt bij dat het tegenwoordig ook makkelijk zelf te leggen is, zeker het clicklaminaat. Een ondervloer is altijd wel nodig onder het laminaat, maar wat nu als er vloerbedekking ligt. Moet dat dan verwijderd worden of kan laminaat over vloerbedekking?

Laminaat over vloerbedekking. Het is niet aan te raden om laminaat over vloerbedekking te leggen. De laminaatvloer kan veren waardoor deze stuk gaat. Daarnaast kunnen bacteriën in het tapijt schimmel veroorzaken en luchtjes afgeven. Wil je het toch doen lees dan onderstaande adviezen.

Er is dus wel iets nodig om laminaat mooi en strak in je slaapkamer of woonkamer te leggen. Geen nood, er zijn genoeg andere opties die als ondervloer dienst kunnen doen. En wil je het toch laten liggen dan zijn wat voorbereidingen nodig. Ook dit wordt besproken.

In een andere blog bespreken we hoe je laminaat kan leggen over tegels. Dit werkt totaal anders dan laminaat over vloerbedekking.

Kun je Laminaat Over Vloerbedekking Leggen?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk al gegeven. Het is niet aan te raden vloerbedekking over tapijt te leggen. Er zijn meerdere redenen om het niet te doen, namelijk:

Vuil en geuren

De vloerbedekking ligt er waarschijnlijk al vele jaren en is intensief gebruikt. Het is natuurlijk wel schoongemaakt, maar na jaren blijft er altijd veel vuil en rommel in het tapijt zitten. Zeker als er ook nog eens een glas limonade op is gevallen. Als je laminaat op de vloerbedekking gaat leggen sluit je het als het ware af. Het vuil, en met name bacteriën, hebben nu een ideale voedingsbodem om zich te ontwikkelen. Dit kan schimmel veroorzaken en hele nare geurtjes afgeven.

Verende werking

Tapijt is bedoeld om zacht te zijn, zeker als het voor een woonkamer of slaapkamer is bedoeld. Het voelt zacht aan als je er met blote voeten op loopt. Dit zachte is tevens het probleem. Tapijt veert dus in. Bij hoogpolig tapijt zal dit meer zijn dan kortpolig tapijt, maar ook kortpolig tapijt veert.
Als je laminaat gelijk op het tapijt plaatst zal ook het laminaat meeveren en kunnen de naden en/of de verlijming loslaten. Het laminaat kan hierdoor kapot gaan.

Er zijn meerdere soorten ondervloeren te koop, zoals zwarte folie, aluminiumfolie en de bekende groen viltplaten. Informeer goed welke ondervloer jij nodig hebt.

Om deze twee belangrijke redenen is het af te raden vloerbedekking als ondervloer te gebruiken voor laminaat.

Lees ook: Laminaat Kraakt – Hoe Kan Dat En Wat Doe Je Eraan?

Toch Laminaat Op Vloerbedekking, Doe Het Dan Op Deze Manier

Als je er toch voor kiest om laminaat op de vloerbedekking te leggen, doe dit dan alleen als het kortpolig tapijt is. Dit kortpolige tapijt zal veel minder veren dan hoogpolig tapijt. Kortpolige vloerbedekking wordt o.a. gebruik in kantoren. Special gemaakt voor kantoor, slijtvast en makkelijk te reinigen.

laminaat over vloerbedekking

Wat voor voorbereidingen moet je treffen als je laminaat over vloerbedekking gaat leggen?

 1. Stofzuig het tapijt heel goed schoon. Probeer zoveel mogelijk vuil op te zuigen.
 2. Was de vloerbedekking met een wasmachine die je in de bouwmarkt kunt huren.
 3. Laat het vervolgens heel goed drogen, het moet echt droog zijn.
 4. Leg vervolgens folie over het tapijt. Plak de naden af met tape, zo ook de randen bij de muur.
 5. Dan kan je nu het laminaat op de vloerbedekking leggen
 6. Zorg ervoor dat de naden van het laminaat goed aansluiten. Tijdens dweilen kan dan geen vocht onder het laminaat komen.

Dit zijn de minimale voorbereidingen en handelingen die je moet treffen om laminaat op tapijt te leggen. Je begrijpt dat wij geen garantie op succes kunnen geven, maar als je het wilt doen is het jouw eigen keuze.

Lees ook: Laminaat Dweilen Met Dreft, Kan Dat Streeploos?

Gebruik Liever De Juiste Ondervloer

Een ondervloer is wenselijk als je laminaat gaat leggen. Er zijn verschillende redenen waarom een ondervloer noodzakelijk is, dit zijn:

 • Uitvlakken van de vloer
  Welke ondergrond je ook hebt, deze kan oneffenheden bevatten. Je ziet het misschien niet gelijk met het blote oog, maar oneffenheden kunnen aanwezig zijn. Zeker bij oudere huizen en als de vloer van hout is gemaakt. Een ondervloer werkt deze oneffenheden weg, zodat het laminaat strak gelegd kan worden.
 • Dampwerend
  Het gaat vocht tegen en vocht is niet goed voor laminaat en laminaat/houten parket. Door vocht zet het laminaat uit en als het droog is krimpt het. Door deze werking kunnen de naden kapot gaan.
 • Geluidwerend
  Laminaat is een compact materiaal en als je hierop loopt met schoenen geeft het contactgeluid. Ook als je kind met Lego aan het spelen is, geeft het contactgeluid af. Om dit geluid te dempen, zeker in een appartement is het verstandig een goede, dikke ondervloer te gebruiken.
 • Warmte Isolatie
  Een goede ondervloer werkt tevens als isolatievloer. In de woonkamer van een huis op de begane grond is dit belangrijker dan in de slaapkamer.
 • Comfort
  Het verhoogt het wooncomfort. Al het bovenstaande draagt hier aan bij. En wooncomfort is belangrijk, want je woont voor langere tijd in een huis.

Lees ook: Hoe Kun Je Het Beste Laminaat Dweilen, En Waarmee?

De ondervloer heeft dus echt wel een functie als je laminaat gaat leggen. Een goede ondervloer is beter dan laminaat leggen over vloerbedekking om bovenstaande redenen. Ondervloeren zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt en de vloerenspeciaalzaken. Ook Bol.com heeft vele soorten ondervloeren in het assortiment. Kijk er eens rond, misschien zit de juiste er voor jouw bij!

Laminaat Zonder Ondervloer, Gaat dat Goed?

Maar wat nu als je geen ondervloer wilt leggen. Laminaat zonder ondervloer is dat een optie? We gaan je helpen om deze vraag voor je zelf te beantwoorden.

 • Gewoon laminaat zonder ondervloer gaat krassen en kraken op de vloer. Dit is geen prettig geluid en het laminaat beschadigd. Als de vloer van beton is zal je dit zeker merken. Op hout is het iets minder, maar toch.
 • De vloer kan gaan ‘werken’ door de oneffenheden in de ondervloer. En werking is niet fijn voor laminaat. Naden kunnen scheuren en loskomen.
 • Door het gelijk op de ondervloer te leggen, ontbreek er een dampremmende laag tussen de ondervloer en het laminaat waardoor het laminaat kan uitzetten en krimpen.
 • In een appartement is laminaat zonder ondervloer geen optie i.v.m. de benedenburen. Op de tweede verdieping in je eigen huis kan het wel als je geen problemen hebt met contactgeluid.
 • Er is ook laminaat te koop met een isolerende onderlaag te koop. Deze laag kan van bijvoorbeeld kurk zijn. Dan is het niet altijd nodig om een ondervloer te plaatsen.

Nu kan je voor je zelf de afweging maken of je laminaat gaat leggen met of zonder ondervloer. Het blijft tenslotte jouw eigen klus!

Lees ook: Wasmachine Op Laminaat, Wel Of Niet Doen?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs