Laminaat Over Tegels, Gaat Dat Kraken Of Gaat Dat Goed?

laminaat over tegels

Soms wil je gewoon wat anders in huis! Verandering is leuk! Stel, nu heb je tegels liggen in huis en deze ben je zat. Of de tegels liggen in een huis dat je gekocht hebt. De voegen zijn vuil en de kleur van de tegels staat je niet aan. Wat kan je dan doen? Laminaat! Laminaat leggen over tegels, kan dat dan?

Ja, laminaat kan over tegels gelegd worden na de juiste voorbereidingen; Check de vloer op losliggende tegels, maak de vloer schoon, plaats dampremmende folie, isoleer de vloer tegen contactgeluid en daarna kan het laminaat gelegd worden.

Over vloerbedekking laminaat leggen is dat ook mogelijk? Als je de ‘voors en regens’ wilt weten dan raad in je aan onze andere blog over laminaat te lezen, namelijk laminaat over vloerbedekking. Het lijkt misschien hetzelfde als over tegels, maar het vraag een totaal andere aanpak.

Laminaat Over Tegels Leggen

Laminaat heeft een harde, egale ondervloer nodig. Nu heeft een tegelvloer vaak voegen, maar de oppervlakte van de voegen is relatief klein ten opzichte van de tegels. Dus een tegelvloer kunnen we beschouwen als een vlakke vloer.

Als de vloer niet hard en egaal is, bestaat de kans dat het laminaat bij de naden kapot gaat door de beweging van het laminaat tijdens het lopen. Dus een harde ondergrond is noodzakelijk.

Dus laminaat over tegels leggen is zeker een optie. Het scheelt heel veel werk! De tegelvloer hoef je er namelijk niet uit te bikken.

Maar laminaat kan niet gelijk over de tegels gelegd worden, er zijn voorbereidingen nodig, welke dat zijn staat hieronder beschreven.

Lees ook: Laminaat Kraakt – Hoe Kan Dat En Wat Doe Je Eraan?

Hoe Laminaat Op Plavuizen Leggen?

Voordat je daadwerkelijk het laminaat op de plavuizen gaat leggen zijn voorbereidingen nodig om het laminaat te beschermen en om het wooncomfort te verhogen. De voorbereidingen zijn:

Kijk eerst de vloer goed na

Zitten er geen losse tegels tussen. Ligt alles goed vast. Loose tegels moeten eerst goed vastgelegd worden voordat je laminaat gaat leggen over de tegels.

Maak de tegelvloer heel goed schoon

Na jaren van gebruik is de vloer vies en vuil. Wanneer de vloer niet gereinigd wordt kunnen bacteriën hun gang gaan en schimmel en nare luchtjes verspreiden. Dus schoonmaken is een ‘must’. Laat de vloer vervolgens goed opdrogen.

Dampremmende folie gebruiken

Plaats een dampremmende folie over de tegels. Maak een overlap van 10 cm wanneer je de folie plaats. Eventueel kan je de naden afplakken. Ook bij de wanden plak je de folie vast.

Vermijden contactgeluid met een ondervloer

Nu plaats je een isolerende ondervloer. Deze ondervloer is noodzakelijk om contactgeluid tegen te gaan. Het hoeft geen dikke isolatielaag te zijn, maar het moet wel het contactgeluid tegengaan.

Het Laminaat leggen

Als al deze voorbereidingen zijn getroffen kan het laminaat over de tegels gelegd worden. Als het click laminaat is zal dit redelijk snel gaan. Hou aan de randen bij de muur minimaal 0,5 cm ruimte over zodat de vloer ruimte heeft om uit te zetten. Tevens is deze ruimte nodig om contactgeluid via de muren tegen te gaan.

laminaat over tegels

Dit zijn de voorbereidingen die je kan treffen voor het leggen van laminaat op tegels. Je zult zo jaren plezier hebben van de vloer en het verhoogt het wooncomfort.

Hou wel rekening met deuren! Doordat je laminaat over de tegels legt, zal de vloer hoger worden. Dus controleer de ruimte die je hebt bij de deuren zodat deze nog kunnen sluiten. Kan dit niet, dan zal je ze moeten inkorten.

Lees ook: Wasmachine Op Laminaat, Wel Of Niet Doen?

Laminaat Over Plavuizen Met Vloerverwarming

Vloerverwarming, tegels en daar bovenop laminaat is zeker een optie. Maar je zit natuurlijk met de vraag of de laminaatvloer dan nog wel warm wordt?

Voor het berekenen van vloerverwarming wordt gebruikgemaakt van de Rc-waarde, deze waarde geeft de warmteweerstand aan. Hoe lager de Rc-waarde hoe beter de warmteafgifte.

De vloerverwarming is berekend op de plavuizenvloer en alles wat je bovenop de tegels plaatst heeft effect op de warmtedoorgifte van de vloerverwarming en dus op de Rc-waarde.

Meestal is de vloerverwarming berekend met een ruime marge, wat betekent dat het meestal geen probleem is om laminaat over plavuizen te leggen met vloerverwarming.

Bepalend voor de doorgifte van de warmte wordt de ondervloer. Deze moet contactgeluid tegengaan, maar mag niet isolerend werken voor de warmte. In de handel zijn goede ondervloeren te koop die aan deze eisen voldoen.

Een van de beste ondervloeren in dit geval is Acoustimax of Isotherm. Dit is een dunne ondervloer die contactgeluid tegen gaat, maar niet warmte-isolerend werkt. De warmte kan goed door het materiaal heen omdat de Rc-waarde van het materiaal 0,010 – 0,020 m2K/W is, en dat is heel laag. Daar komt bij dat het materiaal op rollen wordt geleverd en makkelijk zelf te leggen is.

Twijfel je en wil je advies, dan raad ik je aan een vloerenspecialist op te zoeken. Neem dan de gegevens van de vloerinstallatie mee en laat de vloerenspecialist alles voor je doorrekenen. Hij kan de nieuwe Rc-waarde voor je uitrekenen. De Rc-waarde is de warmteweerstand coëfficiënt. Deze is in eerste instantie berekend voor de tegelvloer. Nu kan een nieuwe berekend worden die ontstaat na het leggen van het laminaat, zo weet je zeker of je er van de winter warm bijzit!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs