Wasmachine Op Laminaat, Wel Of Niet Doen?

Kan je een wasmachine op een laminaatvloer zetten? En waarom wel of juist niet. Er zijn vloeren die beter zijn dan laminaat en hier gaan we dieper op in.

Wasmachine op laminaat: Een wasmachine kan beter niet op laminaat staan. De vloer veert en trilt wanneer de wasmachine aan staat. Vloeren en wasmachine worden daar niet beter van. Wanneer een wasmachine op laminaat staat kan het zijn dat dat veel geluid geeft omdat alles trilt. Genoeg redenen om een wasmachine niet op een laminaat vloer te zetten.

We beschrijven het ‘waarom beter van niet plaatsen van een wasmachine op laminaat’ in deze blog. Er zijn een aantal redenen om dat echt niet te doen. Er zijn ook verschillende oplossingen om de trillingen en het eventuele vele geluid weg te nemen, wanneer de wasmachine op laminaat staat.

Lees ook: Laminaat Kraakt – Hoe Kan Dat En Wat Doe Je Eraan?

Waarom geen Wasmachine op laminaat plaatsen?

Wanneer jouw wasmachine is geplaatst op laminaat, wist je nog niet dat dat niet zo een goed idee was. Waarschijnlijk staat jouw wasmachine te ‘dansen’ op laminaat en maakt de machine of de vloer een hoop herrie. Geen pretje dus! Daarbij komt dat nat wasgoed en laminaat gaan niet zo heel goed samen gaan! Tenzij je maatregelen hebt genomen die hieronder zijn te lezen!

wasmachine op laminaat

Wat gebeurt er met een wasmachine die op laminaat staat:

 • Beweging: Omdat een laminaatvloer op een ondervloer ligt, en laminaat uit verschillende laagjes bestaat, beweegt het laminaat behoorlijk mee met de maat van het centrifugeren of het draaien van de trommel. De laminaatvloer kan door deze beweging kapot gaan. De wasmachine kan zelfs ‘aan de wandel’ gaan of zelfs lichtelijk gaan stuiteren. De constante op en neer beweging van laminaat, waar deze niet op berekent is, kan daardoor zelfs gaan scheuren.

  Daarbij komt dat het de wasmachine ook geen goed doet wanneer de trommel met alle schommelingen en sprongetjes mee doet aan ‘de wandeling. De lagers van de wasmachine gaan eraan kapot en dan is het op den duur einde wasmachine! En dat is echt eerder dan verwacht.
 • Geluid: Het kan zelfs zo zijn dat het laminaat, wanneer de wasmachine draait, allerlei krakende geluiden geeft. Laminaat zijn planken die naast elkaar liggen en verbonden zijn met lijm of een groef verbinding. Door de beweging van de wasmachine gaat laminaat bewegen en geven de planken een krakend geluid.

  Ook kan de trommel van de wasmachine uit balans raken en een hoop herrie veroorzaken tijdens het centrifugeren omdat de wasmachine niet stabiel staat.
 • Vocht: Nat wasgoed, wat op de vloer terecht komt, waterdruppels of wasmiddel, kunnen tussen de randen komen van het laminaat. Dit kan op den duur gaan opbollen door het vocht wat jouw laminaat een lelijke uitstraling geeft. Je loopt deze opgebolde randjes op den duur ook nog stuk waardoor het mooie aanzicht van jouw laminaat voorgoed is verdwenen.
wasmachine op laminaat

Waarom ligt er eigenlijk een ondervloer onder laminaat? Daar zijn 5 redenen voor! Lezen?

Wasmachine trilt op laminaat – Wat te doen?

Wat kun je doen wanneer je overal laminaat in huis hebt liggen of gewoon geen andere plek hebt om de wasmachine te plaatsen dan op laminaat?

 • Het makkelijkste om te doen is trilrubbers plaatsen. Deze worden per 4 stuks geleverd en zijn van rubber. Deze plaats je onder de stelvoeten en zij vangen de trilling op.
 • Ligt het laminaat op een betonnen vloer? Haal dan het laminaat weg onder de wasmachine! Maak een mooi vierkant gat dat iets groter is dan de machine, zet er desnoods een lekbak in, en plaats de wasmachine in het gat. Zo staat de wasmachine weer stabiel en wordt het springen van de wasmachine zeer beperkt.
 • Heb je gladde tegels liggen op de vloer of een houten of laminaatvloer waar je niet in wilt zagen, dan kun je ook een grote 60 bij 60 betonnen tegel(s) neer leggen, die het schokken van de wasmachine een heel stuk opvangt, waardoor schade aan vloer en machine beperkt wordt.
 • Zet nooit geen opvangbak (tegen lekkage) neer op één van de bovenstaande vloeren. De opvangbak en wasmachine zullen er samen ‘vandoor’ gaan, wanneer de de wasmachine draait. Deze vloeren zijn te glad. Ook wanneer je een rubberen mat legt in de opvangbak.

Er zijn wasmachines in de handel die een ingebouwde balanssysteem hebben, waardoor zij minder trillen en daardoor ook stiller zijn. Maar om dan de machine dan bewust op een laminaatvloer (of gladde vloer) te plaatsen is een alsnog een keuze…

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs