Acaciahout Buiten, De Nadelen En De Voordelen?

Acaciahout buiten

Acaciahout is een van mijn favoriete houtsoorten, omdat Acaciahout meerdere kleuren in zicht heeft en dat geeft een heel mooi effect. Zeker als het ook nog eens behandeld wordt. Door de mooie en unieke uitstraling wordt Acaciahout veel gebruikt voor het maken van tafels, stoelen, kasten en ook snijplanken voor in de keuken. Maar kan Acaciahout ook buiten staan en wat zijn dan de nadelen en de voordelen?

Acaciahout buiten. Acaciahout is een houtsoort wat prima buiten gebruikt kan worden. Je kunt het laten vergrijzen of behandelen waardoor de kleuren en nerven geaccentueerd worden. Het is een duurzaam hout wat tot wel 25 jaar meegaat.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je Acaciahout buiten kunt gebruiken. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en daar gaat deze blog over. Wat kan je allemaal doen om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden en wat zijn de gevolgen als Acaciahout buiten staat. Dus lees snel verder.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Wat Zijn De Nadelen Van Acaciahout Buiten?

Acaciahout wordt dus vaak gebruikt voor het maken van tafels, stoelen en kasten, niet alleen voor binnen gebruik, maar ook voor buiten.

Binnen zijn de meubels goed beschermd, maar buiten staan de meubels in weer en wind, en dit heeft natuurlijk invloed op het hout. Hout is een natuurproduct en ‘werkt’ onder invloed van temperatuurswisselingen en regen. Om over vervuiling nog maar niet te praten.

Nadelen van Acaciahout buiten gebruiken zijn:

 • Verkleurd snel onder invloed van Uv-licht.
 • Door de relatief kleine planken is een blad meestal gemaakt van meerdere verlijmde planken.
  De lijmnaden kunnen wijken onder invloed van koude en warmte.
 • Een van de duurdere houtsoorten die verkrijgbaar is.
 • Kijk uit met een nattigheid op het tafelblad. Dit kan kringen geven die er niet meer uitgaan.
 • Kijk ook uit met warme objecten, ook deze kunnen het hout beschadigen.

Het is een prachtige houtsoort dat meerdere kleuren in zich heeft. Het is daarnaast ook nog eens een zwaar houtsoort. Dus even een tafel verplaatsen, moet je zeker met twee man/vrouw doen, anders is het niet te tillen.

Wat ook nog het vermelden waard is, is dat het hout relatief weinig onderhout nodig heeft. Als je het in de olie zet, zal je dit alleen jaarlijks moeten herhalen, voor de beste bescherming en voor de mooiste look.

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Voordelen van Acaciahout Buiten Gebruiken Zijn:

Als de nadelen benoemd worden dan moeten er ook voordelen zijn aan het Acaciahout als dat buiten gebruikt wordt. Onderstaand een overzicht van de voordelen:

 • Het is een houtsoort wat relatief weinig onderhoud nodig heeft.
 • Het is een houtsoort die heel veel olie in zich heeft wat zorgt voor een goede bescherming.
 • Unieke ‘look-and-feel’ vanwege de meerdere kleuren in een houten plank.
 • Het is een duurzame houtsoort.
 • Het gaat heel lang mee, tot wel 25 jaar, wanneer het goed onderhouden wordt.

Het is een houtsoort wat heel veel buiten gebruikt wordt voor tuintafels en tuinstoelen. Het geeft de tuin of het terras een bijzondere uitstraling, door de mooie uitstraling van het hout.

Het hout wordt ook veel gebruikt met andere materialen, waardoor het hout nog meer in het oog springt. Voor binnen tafels worden vaak metalen onderstellen gebruikt waardoor het hout de eyecatcher is en er een industriële look ontstaat.

Lees ook: Hout Oud Maken Met Koffie, Gaat Dat Wel Goed?

Is Acacia Hardhout Goed Voor Buiten gebruik?

Hout wordt hardhout genoemd als het een houtsoort is die duurzaam is en dus lang meegaat. Daarnaast is het een hard en sterken houtsoort. De meeste hardhoutsoorten kunnen vandaag de dag ook gekweekt worden op plantages.
Hardhout soorten zijn onder andere Eikenhout, Mahonie, Teak en Walnoot.

Je voelt het al aankomen denk ik, want ook Acaciahout is een hardhout soort. Vanwege de hardheid gaat het lang mee, tot wel 25 jaar. Het is daarnaast een duurzame houtsoort die afkomstig is van de Acaciaboom.

Het is onder andere duurzaam omdat het hout eco-vriendelijk gekweekt wordt. De bomen worden speciaal aangeplant om hout van te maken en zo worden de Acaciabomen in de vrije natuur niet gekapt. Eigenlijk is het geen Acaciaboom, maar het hout is afkomstig van de Robiniaboom!

Lees ook: Muurverf Op Hout, Waar Moet Je Op Letten?

Kan Acaciahout Buiten Vergrijzen?

Als hout buiten gebruikt wordt, wordt het blootgesteld aan de weersomstandigheden. Zonlicht, kou, warmte, regen, hagel en atmosferische vervuiling hebben invloed op het hout. Het is een natuurproduct wat zeker zal veranderen onder deze omstandigheden.

Ook al is Acaciahout een houtsoort wat relatief veel olie bevat, onder invloed van de weersinvloeden zal het hout zeker vergrijzen. Dat kan ook heel mooi zijn wat het verschil in tekening van het hout blijft zichtbaar.
Een voordeel van hout dat vergrijst, is dat het verder geen onderhoud nodig heeft. Je hoeft het nooit te oliën of te beitsen. Maar ja, het is maar wat je wilt. De een vindt grijs hout mooi en de ander wil juist de mooie vlammen van het hout zien.

Een nadeel van vergrijst Acaciahout is dat het kwetsbaar is voor vocht. Als je een nat glas op een tafelblad zet dan zal dit zeker kringen geven welke je niet meer uit het hout krijgt.

Wil je het hout niet laten vergrijzen en/of wil je het mooie van de vlammen van het Acaciahout accentueren dan zul je het hout moeten behandelen.

Moet Je Acaciahout Voor Buiten Behandelen?

Acaciahout heeft vele kleuren in zich en dit noemt met ook wel ‘het vlammende’ van Acaciahout. Als het hout onbehandeld blijft, zal het vergrijzen en zal het vlammende van het hout verdwijnen. Het bevat van zichzelf heel veel olie dus het hout is van zichzelf al goed beschermd tegen weersinvloeden.

Wil je de kleuren van de planken echt tot zijn recht laten komen dan moet Acaciahout behandeld worden. Het behandelen en verduurzamen kan je doen met:

 • Olie
 • Beits
 • Lak

Lees onze blog over het behandelen van Acaciahout. Hierin wordt precies uitgelegd wat je allemaal met Acaciahout kunt doen om het te beschermen en het vergrijzen kunt tegengaan.
Onderstaand een kort overzicht wat je allemaal kunt doen.

Acaciahout behandelen

Er zijn verschillende oliesoorten die je kunt gebruiken. Natuurlijke, transparante olie zal de kleuren en de nervenstructuur versterken. Olie met een kleurtje zal het hout donkerdere maken. De olie trekt een klein beetje in het hout en daarom zul je minimaal elk jaar de meubels in de olie moeten zetten. Beter is om het eens in de drie maanden te doen. Zo bescherm je het hout optimaal.

Deze Osmo olie, welke verkrijgbaar is bij Bol.com is een transparante olie die een matte uitstraling geeft, voedselveilig is en veel andere voordelen heeft. Dus ook handig voor onder andere keukenbladen.

Beits geeft een hele goede bescherming het zal het hout en de nerven echt naar boven halen. Het zal het hout echter wel donkerdere maken. Ook beits trek een stukje in het hout en hierdoor sluit ook beits het hout niet af.

Wanneer je gaat beitsen adviseer ik je een proef stukje te maken op een stuk hout wat niet direct in het zich staat. Zo kan je voor jezelf bepalen of je de juiste kleur krijgt. Als je tevreden bent kan je het hele meubelstuk beitsen.

Lak sluit het hout wel, af want het blijft op het hout liggen. Hierdoor sluit je het hout af van de buitenlucht en dus weersinvloeden.
Ik ga ervan uit dat je het een transparante kleur geeft en geen dekkende kleur gebruikt waardoor de houtnerven en kleuren verdwijnen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs