Acaciahout Behandelen, Wat Is De Beste Manier?

Acaciahout is prachtig hout wat meerdere kleuren in zich heeft dan alleen bruin. Licht en donker hout en soms wat groenig hout groeien naast en door elkaar heen waardoor er een vlammend effect ontstaat. We hoeven er niets aan te doen om Acaciahout mooi te laten zijn. Alleen moet je Acaciahout behandelen, omdat door vocht vlekken ontstaan die je niet meer of niet goed meer schoon kunt maken. Hoe je dat het beste kunt doen?

Acaciahout behandelen. Acaciahout moet je behandelen omdat vloeistoffen het onbehandelde hout snel vlekken geeft, die niet of nauwelijks meer te verwijderen zijn. Je kunt Acaciahout heel goed behandelen met olie, beits of lak om de mooie uitstraling van het hout te behouden. Verven kan natuurlijk ook. Behandeld hout gaat jarenlang mee!

Acaciahout kun je dus op meerdere manier behandelen. We beginnen met het oliën van deze houtsoort.

Lees ook: Hout Oud Maken Met Koffie, Gaat Dat Wel Goed?

Acacia Hout In Olie Zetten

Acacia is een oersterk houtsoort dat jaren mee kan gaan. Wel is het zo dat Acaciahout vloeistoffen opneemt die vlekken geven die er nauwelijks of helemaal niet meer uit gaan. Daarom is behandeling van acacia hout hard nodig. Een tafel met vlekken kan natuurlijk jarenlang mee gaan, maar daar wil niemand iets van weten. Het zou jammer zijn wanneer deze toch de deur uit wordt gedaan terwijl je dit had kunnen voorkomen.

acaciahout behandelen

Je kunt Acaciahout in de olie zetten.

Je krijgt dan een prachtig resultaat. Het hout wordt dan wel wat donkerder, maar de nerf en kleurverschil in het hout blijft zeker wel zichtbaar en de contrasten in het hout komen nu nog duidelijker naar voren.

Deze Osmo olie is een transparante olie die een matte uitstraling geeft, voedselveilig is en veel andere voordelen heeft. Dus ook handig voor onder andere, keukenbladen. Kijk maar of het wat is voor jouw Acaciahouten tafel, plank of keukenblad is.

Je hebt oliesoorten in verschillende transparante kleuren. Bijvoorbeeld:

 • Naturel
 • Wit
 • Grafiet
 • Terra

Je kunt met olie alle kanten op. Vaak is het zo dat je 2 lagen olie moet opbrengen. Tussentijds is er een droog en uithardtijd, die vermeld staan in de instructie op de verpakking.

Lees ook: Hoe Hout Kleuren Met Olie, En Met Welke Olie?

Het beste resultaat krijg je wanneer je olie op onbehandeld hout aanbrengt. Dit doe je dan wel twee keer. Bij behandeld hout, met olie, moet je eerst schuren, met de nerf mee en daarna vet- en stofvrij maken. Nu kun je één laag olie aan brengen op het Acaciahout (want er zit al een laag op van de vorige keer).

Lees goed de instructie op de verpakking van de olie en volg deze goed op. Zo krijg je het beste resultaat.

Wil je meer weten over het gebruik van Acaciahout buiten lees dan onze blog over de voor-en nadelen van Acaciahout buiten.

Acaciahout In De Beits

Natuurlijk kun je Acaciahout ook beitsen. Dit doe je het beste op behandeld hout. De kleur van het acaciahout verandert wel, maar je kan er voor kiezen. De beits kan transparant blijven zodat je de nerven blijft zien. Hoe meer lagen beits hoe donkerder de beits wordt. Maak een ‘proefstukje’ onder de tafel als je niet zeker bent van je zaak.

Beits kleurt dus het Acaciahout, maar het beschermt het hout niet tegen huishoudelijk gebruikt.

Water, koffie en wijnvlekken zul je blijven zien wanneer dit gemorst is. Je zult dus na het beitsen een beschermende laag op moeten brengen wil je ervoor zorgen dat er geen vlekken komen op jouw mooie Acaciahouten (keuken)tafel of blad. Dit kan je doen met een lak of olie, die je erover heen aanbrengt.

Beitsen kun je met een kwast of roller doen. Neem wel voorzorgsmaatregelen wat betreft spetters of morsen. Wanneer er beits op het vloerkleed of betontegels ligt krijg je dat er niet meer uit.

Acaciahout Lakken

Acaciahout kun je ook lakken. Deze lak beschermt het hout tegen indringen van vocht. Belangrijk, omdat wanneer acaciahout eenmaal vlekken heeft, deze er moeilijk uit te krijgen zijn wanneer deze niet behandeld is (geweest).

Een transparante lak zorgt voor een diepgang in de kleuren van het acaciahout. Er zijn lakken op waterbasis in de handel, die ervoor zorgen dat het hout niet gaat glimmen, dus dof blijft. Uiteraard wel goed beschermd.

Lees ook: Hoe Hout Vergrijzen Met Azijn, Soda Of Beits?

Er zijn verschillende soorten lakken.

 • Transparante lak (doorschijnend, maar kan kleurtje hebben)
 • Dekkende lak (bedekt de houtkleur helemaal)
 • Kleurloze lak (doorzichtig, je kunt de kleur van het hout blijven zien).

Zorg voor beschermende maatregelen. Lak kan voor vlekken zorgen in kleding en vloer(kleed). Ook op natuursteen en tuintegels kunnen vlekken van lak lastig worden schoongemaakt.

Met een roller of een kwast zet je de lak op. Volg de instructie op de verpakking. Elke fabrikant heeft zijn eigen werkwijze.

 1. Schuur het hout licht op en maak het stofvrij.
 2. Ontvet het hout en laat het drogen.
 3. Lak de tafel en laat het volgens instructie drogen.
 4. Schuur de tafel licht op en zet er een tweede laag op (wanneer er al geen lak op zat voor je begon).
 5. Laat het drogen volgens de instructie.

Eenmaal uitgehard kun je het Acaciahout gebruiken voor huishoudelijke doeleinden. Wanneer je het hout 2 keer per jaar behandeld kun je er onnoemelijk veel plezier van hebben.

Acaciahout behandelen

Acaciahout Impregneren

Je kunt het hard houten acaciahout ook goed impregneren voor een tweejarige bescherming van het Acaciahout. Acaciahout is een hardhoutsoort die je kunt gebruiken voor binnen en buiten. Deze impregneer beschermt het hout omdat het in het hout dringt. Nadat het is geïmpregneerd zal het hout niet verkleuren, het behoud dus zijn oorspronkelijke kleur voor zeker 2 jaar.

Ook heeft dit impregneermiddel een Uv-filter zodat de zon het hout niet verkleurd, wat zeker bij Acaciahout vaak voorkomt. Het is vuil, olie en vocht afstotend.

Maak wel eerst het hout goed schoon wanneer het al een tijdje in gebruik is zodat vet en/of bijvoorbeeld algen van de tafel is verdwenen. Dan kan het impregneermiddel op-en-top zijn werk doen.

Lees goed de instructies voor een optimaal resultaat.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs