Vliesbehang is een behangsoort waarbij de lijm op de muur wordt aangebracht en het behang op de rol tegen de muur wordt geplakt. Hierdoor kan je vliesbehang ook weer makkelijk verwijderen. Het vliesbehang is in vele mooie designs verkrijgbaar en is makkelijk schoon te houden.
Nu kan het zijn dat je bij het lezen van het eerste stukje al verwart bent. Ja, vliesbehang is in meerdere designs verkrijgbaar! De verwarring komt omdat vliesbehang totaal iets anders is dan glasvliesbehang of glasvezelbehang.
- Vliesbehang
Dit is een behang met vlies van polyester en cellulose als ondergrond met daarop een design van papier of vinyl.
De lijm wordt aangebracht op de muur en het behang wordt op de muur geplakt. - Glasvliesbehang
Dit is glasvezel op rol welke een gladde afwerking geeft. Het heeft geen structuur en is redelijk dun. Voornamelijk bedoelt om oude wanden glad te maken zodat er weer overheen behangen kan worden. - Glasvezelbehang
Dit is glasvezel op rol met een motief. In de volksmond wordt het ook wel glasweefselbehang genoemd.
Glasvezelbehang met een structuur wordt aangebracht als definitieve wandbekleding die ook nog geverfd kan worden.
Is het duidelijk zo? Kijk anders voor een collectie van vliesbehang eens bij praxis.nl, ook voor de collectie glasvezelbehang en glasvliesbehang trouwens. Dan is het duidelijk denk ik.
Zo niet dan is er nog een kenmerk: Vliesbehang wordt geleverd op een breedte van 60 cm en Glasvlies- en Glasvezelbehang om een breedte van 100 cm.
Weet je nu wat je op je muur hebt zitten? Dan kunnen we nu gaan kijken hoe je het kan verwijderen. Te beginnen met vliesbehang. Daarna komt glasvezel- en glasvliesbehang, want het verwijderen van deze beide behangsoorten gaat op dezelfde manier.
Lees ook: Behang Afweken – 23 Handige Tips Voor Jou!
Inhoudsopgave
Hoe Vlies Behang Verwijderen?
Dit behang verwijderen is zo eenvoudig je hebt geeneens instructies of een stappenplan nodig.
Probeer ergens bij een naad of ergens in een hoek een stukje los te pulken met je vingers of met een plamuurmes. Als dat gelukt is trek je waarschijnlijk zo het behang van de muur. Trek je maar één laag van de muur dan ga je gewoon verder om ook de andere lagen los te peuteren en van de muur af te trekken. Dat is alles.
Misschien trek je niet alle lagen in een keer van de muur, dan doe je het laagjes voor laagje zonder water of stoom. Soms blijft de onderlaag zitten en is deze moeilijker te verwijderen, dit is sterk afhankelijk van de onderlaag. Als je weer behang gaat aanbrengen dan kan je deze laag gewoon laten zitten en hoef je niet te verwijderen. Wat voor type behang je ook hebt, het kan er zo overheen. Wel zo makkelijk.
Lees ook: Behanglijm Verwijderen? Dat Doe Je Op Deze Manier!
Onderlaag Vliesbehang Verwijderen
Krijg je de onderlaag van het vliesbehang niet zomaar van de muur af, en wil je dat toch, dan moet je een andere methode gebruiken.
Je kunt nu het behang natmaken en de lijm oplossen. De lijm waarmee het behang is aangebracht is gemaakt op basis van water. Water lost de lijm op. Je kunt het afsteken met een plamuurmes en verwijderen.
Als dit nog niet lukt (wat ik mezelf niet kan voorstellen) dan kan je een stoomapparaat gebruiken of speciale behanglijmoplosmiddelen welke te verkrijgen zijn in de bouwmarkt en ook bij Bol.com.
Als je zo ver moet gaan om vliesbehang te verwijderen dan heb jij behang wat zeldzaam goed op de muur zit of muren die erg zuigen.
Wil je graag weten welke trucjes je kunt gebruiken bij het verwijderen van behang, dan kun je onze blog daarover lezen!
Geschilderd Vliesbehang Verwijderen
Hiervoor geldt het zelfde principe als wat bovenstaand is omschreven, met een plamuurmes lospeuteren en van de muur aftrekken. Laagje voor laagje of in één keer als je geluk hebt.
Glasvezelbehang Verwijderen
Dit is een van de vervelendste soorten behang om te verwijderen. Het is uitermate sterk en de lijm is één van de sterkste soorten behanglijm. Er dus dus wel wat voor nodig om dit van de muur te halen. Het wordt nog erger als het behang ook nog een geverfd is.
- Maak krassen in het glasvezelbehang. je kunt een Stanleymes gebruiken maar ook een zaag. Schuur goed met een oude zaag over het glasvezel en zorg voor krassen en putten. Je kunt ook een behangperforator gebruiken wat heel makkelijk werkt.
- Nu de gaatjes en krassen zijn gemaakt maak je het hele behang nat met een sopje van Biotex, afwasmiddel of professionele behanglijmoplosmiddelen. Laat het heel goed inwerken en maak het behang goed nat. Het slimste is om dit te doen met een vloerwisser, zo kan je grote stukken goed nat maken.
- Als het doorweekt en ingewerkt is kan je met een plamuurmes het behang afsteken, als het goed is!
- Als alternatief kan je ook een stoommachine huren maar water en een sopje doen het waarschijnlijk ook goed. De kunst is om het behang echt heel goed nat te maken en het vocht goed te laten intrekken. Is de onderlaag van gipsplaat dan kan je beter geen stoommachine gebruiken anders ben je nog verder van huis.
- De laatste restjes kan je nogmaals nat maken en wegsteken of met een schuurblok wegschuren. Gebruik dan wel een stofmasker.
Ik raad je aan om beschermmiddelen te gebruiken, je bent namelijk bezig met glas. Glasschilvers en stof komen in de lucht en kunnen huid en luchtwegen irriteren. Zo ook is het behanglijmoplosmiddel zeer agressief. Dus neem passende matregelen om jezelf te beschermen.
Lees ook: Behanglijm Weggooien? Is Dat Een Goed Idee?
Geverfd Glasvezelbehang Verwijderen
Dit wordt nog lastiger en gaat langer duren. Het principe blijft gelijk als bovenstaand staat omschreven, alleen zal je echt goede krassen en gaten moeten maken in de geverfde laag en de eerste laag van het glasvezelbehang.
Dit is een vervelend klusje, waarbij je misschien wel hulp kunt gebruiken of een professional in wilt schakelen.
Ik kan het helaas niet leuker voor je maken, het is wat het is.