Hoe Structuurverf Verwijderen – Opvullen, Schuren Of …?

structuurverf overschilderen

Structuurverf is heel lang populair geweest omdat het zo makkelijk is om aan te brengen, en het geeft de kamer een hele andere uitstraling. Daarnaast is het in vele kleuren te verkrijgen. Structuurverf is latexverf gemend met zand. Dit kan grof of fijn zand zijn. Je brengt het aan met een roller of blokkwast. Maar wat nu als je het zat bent en je wilt de structuurverf verwijderen, hoe doe je dat?

Dit kan je doen door de structuurverf op te vullen met egaliseerpasta, door te stucen, te bekleden met Renovlies behang, te schuren met een schuurapparaat of door de structuur te verwijderen met stoom en dan af te steken.

Als je het gaat verwijderen dat zal je ook iets nieuws op de muur willen aanbrengen. Misschien wel een behangetje. Hoe je kan behangen over structuurverf is te lezen in onze andere blog. Vol met praktische tips en adviezen. Het lezen waard dus. Hier gaan we verder met het verwijderen van structuurverf.

Hoe Structuurverf Verwijderen Van Muur?

Wat zijn nu de mogelijkheden en wat voor gereedschap heb je nodig om de structuurverf van de muur af te halen, zodat je weer een gladde muur krijgt? Er zijn, zoals zo vaak meerdere mogelijkheden om de muur weer glad te krijgen. De vijf belangrijksten methode zijn:

 1. De muur glad maken met opvuller.
 2. De verf schuren
 3. Verwijderen met stoom
 4. Door stucen
 5. Behangen met Renovlies

Elke optie heeft voordelen en nadelen. Onderstaand worden de opties besproken zodat je een goede keuze kunt maken wat voor jou goed werkt.

1. Structuurverf Glad Maken

Dit is de eerste methode, en eigenlijk ook de beste methode, glad maken door gebruik te maken van egaliseerpasta. Deze pasta of opvuller breng je eenvoudig aan met een roller waarna je met een spaan de muur glad maakt.

Er zijn verschillende soorten opvullers te koop, voor grove structuur en voor fijne structuur. In één keer breng je een laag aan met een dikte van ongeveer 2 mm. Ook Bol.com heeft vele soorten muurvullers in het assortiment. Kijk er eens rond, misschien zit er iets voor je bij!

Voordat je aan de slag gaat moet je nog wat voorbereidingen treffen, namelijk:

 • Controleer of er geen losse stukken op de muur zitten. Als dit zo is, steek dat dan weg met je plamuurmes.
 • Ontvet de muur vervolgens heel goed. Verwijder vet en vuil met een goede ontvetter. Dit zorgt voor een betere hechting van de egaliseerpasta.
 • Nu kan je eventueel de muur met de hand licht opschuren zodat de pasta goed kan hechten. Draag een mondmasker en een veiligheidsbril tegen het spatten.
 • Breng de pasta volgens de gebruiksaanwijzing aan met het juiste gereedschap.

Het aanbrengen kan iedereen doen. Je maakt gebruik van een roller en met een spaan trek je de muur glad. Makkelijk om te doen en het geeft weinig rommel, in tegenstelling tot de volgende methode, namelijk schuren.

Lees ook: Structuurverf Glad Maken! – Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

2. Structuurverf Verwijderen Door Schuren

Deze methode geeft veel rommel en stof, ventileren van de ruimte is echt nodig als je structuurverf gaat verwijderen door schuren. Je kunt gebruikmaken van een vlakschuurmachine, maar je kunt ook een speciale muurschuurmachine huren in je lokale bouwmarkt.

structuurverf verwijderen
Muurschuurmachine met afzuiging

Een fijne structuurverf is eerder glad dan een grove structuurverf. Maak eerst gebruik van schuurpapier met een grove korrel 180, daarna kan je de muur na schuren met een fijnere korrel 220. Het is even uitzoeken wat voor jouw muur goed werkt, dus doe eerst een testje op een klein stukje muur om te zien hoe het uitpakt.

Voordat je gaat schuren is het belangrijk dat de muur eerst ontvet wordt. Jaren van vuil en aanslag zitten op de muur en als je gaat schuren dan duw je het vuil en vet in de muur wat later weer problemen kan geven. Daarom eerst schoonmaken en dan pas schuren.

Draag ook nu weer beschermingsmiddelen zoals een mondmasker en een bril en ventileer de ruimte goed. Het wordt namelijk heel stoffig.

Lees ook: Hoe Structuurverf Overschilderen? – Met Kwast, Roller En Latex!

3. Structuurverf Verwijderen Met Stoomapparaat

Een minder bekende manier is door gebruik te maken van stoom om structuurverf te verwijderen. Huur hiervoor een stoommachine in je lokale bouwmarkt.

Breng stoom aan op de muur en laat het even inwerken. Stoom vervolgens nogmaals en steek met een plamuurmes de korrels weg. Het is geen makkelijke kluis en vraagt veel tijd. Ook nu kan je eerst weer een test uitvoeren op een stukje muur om te zien of het eenvoudig gaat.

Ook nu weer de muur eerst ontvetten en het vuil verwijderen. Doe je dit niet dan duw ja het vuil en vet in de muur wat later tijdens verven of behangen problemen kan geven met de hechting.

Draag beschermingsmiddelen zoals een bril en handschoenen.

4. Door te Stucen

Stucen wordt meestal gebruik om hele ruwe muren glad te maken of om beschadigde muren te repareren. Structuurverf heeft wel structuur, maar is redelijk fijn van structuur. Stucen is dan eigenlijk overgekwalificeerd en wordt niet vaak toegepast. Daarnaast is het een moeilijke klus en als je het uitbesteed behoorlijk kostbaar.

 • Het eerst wat je doet, is de muur nalopen en kijk over er losse plekken bij zitten. Zo ja, steek deze weg met een plamuurmes.
 • Het tweede wat je doet voordat je gaat stucen, ook nu weer de muur eerst ontvetten met water en een ontvetter om jaren van aanslag te verwijderen.
 • Vervolgens breng je het stucwerk aan. Het beste stucmiddel voor structuurverf is gipspleister. Breng het aan in een dunne laag en lees de aanwijzingen op de verpakking.

Belangrijk is ook dat je goed gereedschap gebruikt om het stucwerk aan te brengen. Goed gereedschap is al de halve klus!

5. Behangen Met Renovlies

Deze methode is niet verwijderen maar beplakken. Het is een optie, maar niet als je de muur bijvoorbeeld wilt verven.

structuurverf verwijderen

Door te behangen met Renovlies behang kan je de muur redelijk vlak krijgen. Renovlies is trouwens glasvliesbehang wat in de bouw gebruikt wordt om muren te renoveren en in nieuwbouwwoningen muren glad op te leveren. Echter, je krijgt de muur op deze manier niet helemaal glad.

Lees ook: Structuurverf Maken, Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

Als je de muur vervolgens gaat behangen met een dik type behang dan kan je Renovlies gebruiken. Wil je structuurverf verwijderen om de muur glad te maken voor het verven, dan kan je Renovlies niet gebruiken.

Als je Renovlies toe gaat passen moet je ook nu weer de muur als eerst ontdoen van vuil en vet. Dit bevordert de hechting van de lijm en uiteindelijk het Renovlies behang.

Dit zijn de mogelijkheden om de structuurverf te verwijderen. Hopelijk zit er voor jou een praktische methode bij. Succes met je klus!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs